BIST 9.136
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,22
HABER /  SEÇİM

BDP'liler CHP'ye mi AK Parti'ye mi yakın?

Yerel seçimler öncesi CHP'nin bazı bölgelerde BDP seçmeninin oyuna talip olması tartışma yarattı. Ruşen Çakır BDP seçmeni "kime daha yakın?" diye sordu.

Abone ol

Yerel seçimlere yaklaşırken partilerin oy hesapları da gittikçe kızışıyor. İstanbul, Mersin, Antalya, Aydın gibi illerde CHP'nin BDP'nin oylarına oynadığını söyleyen Vatan si yazarı Ruşen Çakır, bugünkü köşe yazısında kritik bir soru soruyor. 

"BDP tabanı AKP’ye mi, CHP’ye mi daha yakın?" diyen Ruşen Çakır'a göre BDP seçmeni AK Parti'ye daha yakın. Ruşen Çakır bu iddiasını şöyle özetliyor:

CHP’liler şu şekilde akıl yürütüyor olmalı: Eğer bu büyükşehirlerde kazanma imkânı olmayan BDP/HDP aday göstermez veya “düşük profilli” isimlerle seçmenin karşısına çıkarsa; ilaveten, örtülü veya açık bir şekilde CHP adaylarını işaret ederse sandıkta AKP iktidarına esaslı bir ders vermek mümkün olabilir.

Bu akıl yürütmenin birçok nedenle pek akıl kârı olmadığını söyleyebiliriz:

1) Son dönemde ciddi bir yükseliş içinde olan BDP, belediye başkanlıklarını alma iddiası olmayan ama belli bir oy potansiyeline sahip olduğu Batı’daki büyükşehirlerde güçlü adaylar göstererek kendi gerçek gücünü ölçmek isteyebilir. Buralarda ilk hedef, muhtemelen, önceki seçimlerde AKP ve CHP’ye gitmiş olan kendi oylarını geri almak olacaktır.

2) Bir parti olarak CHP ve onun söz konusu seçim bölgelerindeki adayları BDP tabanına pek bir şey vaat edebilecek durumda değil. Örneğin son demokratikleşme paketinden en çok “Andımız”ın kaldırılması nedeniyle şikâyetçi olan CHP’nin ve onun adaylarının, sadece AKP karşıtlığı ekseninde BDP seçmenini kendisine çekmesi çok zor gözüküyor.

3) BDP seçmenlerine “CHP mi, AKP mi?” diye sorduğunuzda genellikle “al birini vur ötekine” ve benzeri cevaplar alıyorsunuz. Fakat ille birini seçmek zorunda kalırlarsa AKP’yi tercih edeceklerini söyleyenlerin sayısının daha fazla olduğunu gözlemledim.

Ruşen Çakır tüm