BIST 9.484
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.495,58
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Mehmet Şimşek: AK Parti çözüm sürecini başlatmasaydı...

Gaziantep'te temel atma töreninde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çözüm süreci ve terör olaylarıyla ilgili kritik açıklamalar yaptı.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Eğer AK Parti hükümetleri Çözüm Süreci'ni başlatmasaydı ve kardeşlik hukukunu kurma çabasına girmeseydi bugün bölücü terör örgütünün isyan çağrılarına halktan daha fazla destek gelirdi" dedi.

Şimşek, Şahinbey Belediyesi tarafından Karataş Mahallesi'nde Yüzme Havuzu Gençlik ve Spor Merkezi'nin temel atma töreninde, AK Parti'nin eser siyaseti, başkalarının ise istismar siyaseti yaptığını söyledi.

Türkiye'nin geleceğini çocukların şekillendireceğini ifade eden Şimşek, ''Dün Ankara'da 2016 bütçesini Meclis'e gönderdik. O bütçede en büyük pay eğitime gidiyor. Bütçenin yaklaşık 107 milyar lirası eğitime gidiyor. Bu rakam 2002'de 11 milyar liraydı. Türkiye'de toplanan her 100 liralık verginin 24 lirasını eğitime harcıyoruz, 21 lirasını sağlığa harcıyoruz, 21 lirasını da sosyal güvenliğe destek olarak veriyoruz. Geriye kalanın büyük kısmını yatırıma veriyoruz'' diye konuştu.

Tekrar bir seçimin arifesinde olduklarını dile getiren Şimşek, bu memleketin henüz çözülmemiş bazı sorunları olduğunu fakat bu sorunları çözmek için bir reform programı ve iradenin bulunduğunu belirtti.

Gerçek anlamda milliyetçiliğin sorunlarını çözmenin, Türkiye'yi güçlendirmek olduğunu vurgulayan Şimşek,  şöyle konuştu:

''Bakın AK Parti döneminden önce bu ülkenin askeri bile dışa bağımlıydı. Savunma sanayinin bütün ihtiyaçlarının yüzde 75'i ithal ediliyordu. Bugün şükürler olsun ki Türkiye kendi insansız hava aracını, roketini, uydusunu, tankını ve uçağını yaptı, yapıyor projelendirdi. Bugün Allah'a şükürler olsun ki Türkiye'nin teçhizat anlamında dışa bağımlılığı yüzde 75'lerden 40'lara doğru inmiş durumda. Biz iktidara geldiğimizde vizesiz olarak Türkleri ülkelerine kabul eden 195 ülkeden sadece 40 ülke vardı. Bugün Avrupa Birliği bile Türkiye ile vizesiz döneme yönelik olarak anlaşma imzaladı. Bugün 70'den fazla Avrupa dışında ülke Türkiye'ye vize uygulamıyor. Çünkü Türkiye zenginleşti.'' 

TERÖR ÖRGÜTLERİNİN BÜTÜN ÇAĞRILARINA RAĞMEN HALK PEŞLERİNDEN GİTMİYOR

Kürt meselesini çözmenin vatanseverlik ve milliyetçilik olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

''Eğer AK Parti hükümetleri Çözüm Süreci'ni başlatmasaydı ve bütün Türkiye'nin farklılıklarını bir zenginlik olarak görmeseydi ret, inkar siyasetine son vermeseydi kardeşlik hukukunu kurma çabasına girmeseydi bugün bölücü terör örgütünün isyan çağrılarına halktan daha fazla destek gelirdi. Ama bugün destek geliyor mu? Gelmiyor. Terör örgütünün hak hukuk derdi yok. Sorun Kürt kardeşlerimizin hakkı hukuku olsaydı AK Parti bu kadar reform yapmış. Hükümet ret, inkar siyasetine son vermiş. Kardeşlik hukukunu milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek için bir sürü adım atmıştır.''

'Bırakın silahların susmasını, gömülmesini artık silahın emaresinin bile bu memlekette olmaması lazım. Şiddetin baskının zulmün olmaması lazım. Ama gelin görün ki bunların derdi o değil. İşte onların oyununu da biz bozduk. Reform yaptık. Kardeşlerimizin ana sütü gibi helal olan ana dillerindeki yasakları kaldırdık. Kötü mü yaptık? Bakın şimdi terör örgütünün bütün çağrılarına rağmen halk peşlerinden gitmiyor. Terör örgütünün anladığı dilden şimdi konuşuyoruz. Terör örgütüne asla ve asla müsamaha olmayacaktır. Çünkü hiçbir demokraside ve medeni ülkede dünyanın hiçbir köşesinde eli silahlı eşkıyaya yer olmaz. Silahlar sadece devlette olur. O da sadece vatandaşın huzuru ve güvenliği için olur.''

Türkiye'nin zor dönemden geçtiğini ifade eden Şimşek, terörle mücadelede en yoğun dönemi yaşadıklarını ama milliyetçi geçinen bir liderin kendilerine destek vermediğini yani elini taşının altına koyup hükümet kurulmasına katkı sağlamadığını kaydetti.

OYUNA GELMEYECEKSEK TEKRAR İSTİKRAR GEREKİYOR

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın çevresinde savaş, kan ve acı olduğunu dile getiren Şimşek, ''100 yıl önce bu coğrafyada büyük bir oyun oynanmış. Osmanlı paramparça edilmiş. Suni sınırlar çizilmiş. Şimdi Avrupa birleşiyor. Sınırlar kalkıyor. Avrupa'da tek bayrak, tek para birimi var. Ama Ortadoğu'da var olan küçük ülkeleri daha çok parçalara bölmeye çalışıyorlar. Şimdi biz bu oyuna gelir miyiz? Eğer bu oyuna gelmeyeceksek tekrar istikrar gerekiyor. Güçlü hükümet lazım'' diye konuştu. 

Suriye'de yıkım ve acı olduğunu, 7,9 milyon Suriyeli'nin evini terk etmek zorunda kaldığını anlatan Şimşek, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Suriye'de şehirler yerle bir oldu. Bizim akıllı olmamız lazım. Sorunlarımızı kendimiz çözmemiz lazım. Birliğimizi, beraberliğimizi güçlendirmemiz lazım. Yoksa Türkiye'nin bu coğrafyada olup bitenlerden etkilenme riski ve tehdidi çok büyüktür. O nedenle fikriniz ve düşünceniz ne olursa olsun mutlaka ve mutlaka 1 Kasım'da Türkiye'nin geleceği, istikrarı, çocuklarımızın geleceği, daha çok demokrasi, kardeşliğimizin daha da güçlenmesi için AK Parti'ye destek vermeniz lazım. Mesele memleket meselesi. Bu meselede seçime giderken sen ben yok sadece Türkiye'nin menfaatleri var."