BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

KKTC'de tarihi gün! KKTC Su Temin Projesi açıldı

KKTC'de bügün tarihi bir gün yaşanıyor. Asrın projesi olarak nitelendirilen KKTC Su Temin Projesi açıldı. Projenin açılışını Erdoğan ve Davutoğlu yaptı.

Abone ol

Türkiye ve KKTC'yi denizin altından bağlayan 'KKTC Su Temin Projesi tamamlandı.. Dünyada ilk kez uygulanan KKTC Su Temin Projesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreniyle hizmete alındı.

Türkiye'den KKTC'ye su taşıyacak olan Asrın Projesi olarak lanse edilen proje tamamlandı. 1990'dan beri gündemde olan ancak 2011 yılın da başlatılan proje ile KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak.

75 MİLYON METREKÜP SU

Asrın Projesi, Türkiye ve KKTC'yi denizin altından bağlandı. Anamur Dragon Çayı'ndan yıllık 75 milyon metreküp su, Girne Geçitköy Barajı'na aktarılacak.

2045 YILINDA KKTC'NİN 50 YILLIK SORUNU ÇÖZÜLECEK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Asrın Projesi, 1 milyar 255 milyon liralık yatırım bedeliyle tamamlandı. Deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor.

80 MİLYON NET GELİR ARTIŞI SAĞLAYACAK

Deniz geçişi 1600 milimetre çağındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından meydana geliyor. Proje ile toplam 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imkanı ve yıllık 80 milyon lira net gelir artışı sağlanacak.

PROJENİN YATIRIM BEDELİ 1,6 MİLYAR TL

Dünyada ilk kez uygulanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı ve adaya su ulaştı.

Projenin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu gerçekleştirdi.Erdoğan burada vatandaşlara hitap etti. Konuşmasında proje hakkında bilgiler veren Erdoğan şu açıklamalarda bulundu.

Açılışını yaptığımız KKTC su temin projesinin ülkemize ve KKTC'li kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dün gece Türksat 4B uydumuzu gönderdik, dün gökyüzünde çok büyük bir başarı elde etmiştik, bugün de Akdeniz'de çok büyük bir başarı elde ediyoruz.

''AŞAMAYACAĞIMIZ HİÇBİR ENGEL YOK''

Kardeşlerim, bu millet bir olursa, beraber olursa, hep birlikte Türkiye oluyorsa aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Kıbrıs'a  Kıbrıs'a su temin edecek Alaköprü Barajı'nın temelini Başbakanlığım döneminde burada yapmıştık. 

1 MİLYAR 600 BİN TL'YE MAL OLDU

Dünyada ilk kez uygulanan bir mühendislik çalışmasıyla inşa ettiğimiz deniz geçişi boru hattını da geçtiğimiz ağustos ayında tamamladık. Halen ciddi bir su sıkıntısı içinde olan KKTC'nin şu anda 50 yıllık içme suyu ve tarımsal su ihtiyacını bu projeyle karşılıyoruz. 1 milyar 600 bin liraya mal olan bu proje, bir tarihin gerçekleşmesini sağlıyor. KKTC'ye denizin altından geçen borularla su taşınmasını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. İşte gerçek millilik budur. Lafla olmuyor bu iş. Uygulamayla oluyor.

BUNLARI YAPMAK ZORUNDASINIZ

Biz su medeniyettir demiştik. Yol medeniyettir demiştik. Onun için 6100 km yokl varken biz 12 senede 12 bin km bölünmüş yol ilave ettik. Modern bir ülke olmak istiyorsanız bunları yapmak zorundasınız. Suyu olmayan ülkenin medenilikten bahsetmesi mümkün değildir. İBB Belediye Başkanı olduğumda sular akmıyordu.

TÜRKİYE'NİN ÖNÜNE ENGEL ÇIKARIYORLAR

Türkiye tüm engellemelere rağmen tüm alanlarda olduğu gibi sulamada, orancılıkta, tarımda da 2023 hedeflerine adım adım yaklaşıyor. Türkiye ne zaman büyümeye başlamışsa, önüne engeller çıkarılmıştır. 13 yılda oyunların farklı versiyonlarıyla karşılaştık.

"KUZU KUZU GELECEKSİNİZ"

Bakıyorsunuz ana muhalefeti kaçak saray diyor, yavru muhalefeti kaçak saray diyor. Yahu, kaçak saray kadar başınıza taş düşsün. En başta ne diyorlardı biz saraya gitmeyiz, şimdi ne diyorlar ? Çağırırsanız geliriz. Zaten geleceksiniz, kuzu kuzu geleceksiniz, başka çareniz yok.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU BİRLİKTE SAHNEYE ÇIKTI

Başbakan Ahmet Davutoğlu saat 10.50'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 11.10'da Gazipaşa- Alanya Havalimanı'na iniş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nu Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Dışişleri eski bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ak Parti Antalya milletvekilleri karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş eşlik etti.

YAVRUVATANLA SUYLA BULUŞMA

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Gazipaşa-Alanya Havalimanı'nda oluşturulan miting alanında ilk olarak sahneye Başbakan Davutoğlu çıktı. Davutoğlu eşi Sare Davutoğlu ile birlikte halkı selamladı. bugün tarihi bir projeyi hayata geçirmek için birarada olduklarını belirten Ahmet Davutoğlu, Anamur'dan Kıbrıs'a anavatanla yavruvatanı bu kez su boruları, suyla buluşturacak, birleştireceklerini söyledi.

Bu vesileyle Gazipaşa'ya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Davutoğlu, "Gelirken uçaktan, Toroslardan bizim Taşkent'ten bu tarafa doğru inerken, dedim ki 'Gazipaşalılar, Alanyalılar, Anamurlular bizim buralarda yaylalara çıkardı. Bütün Taşkentliler Gazipaşalı, bütün Gazipaşalılar Taşkentlidir.' Babam rahmetlinin burada çok ata dostları vardı. Maalesef yakın zamanda gelme imkanım olmadı koşturmaktan, ama bilin ki ayrıca geleceğim. Ayrıca gelip, Gazipaşalılar, yörüklerle buluşacağım inşallah. Bu planlanmış bir toplantı değildi ancak Gazipaşa'ya indiğimizi duyan Gazipaşalılar yiğit Toros yörükleri buluşmaya gelmiş, Allah razı olsun. Size selam vermeden gözünüzün içine bakmadan, yüreğinize konuşmadan ayrılmak istemedim" diye konuştu.

"ADA HALKININ UZUN VADELİ SU İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ"

Eroğlu "Türkiye tarafından inşa ettiğimiz Alaköprü Barajı'nın temelini 2011'de,Anamur'da KKTC tarafında inşa ettiğimiz Geçitköy Barajı'nın temelini ise 2012 tarihinde Girne'de attık. Her iki barajı da söz verdiğimiz tarihlerde tamamladık. Hayata geçireceğimiz bu proje ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacını da çözüme kavuşturmuş olacağız" dedi.

Projeyi sıra dışı ve asrın projesi olarak nitelendiren Bakan Eroğlu "İçmesuyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyeti 1,6 milyar TL olan bu proje ile KKTC'ye can suyu olacağız" dedi.