BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,62
HABER /  MAGAZİN

Megastar Tarkan rekor kırdı

Megastar Tarkan 'Adımı Kalbine Yaz'la 4.5 milyon lirayı buldu, hedef 500 bine çıktı.

Abone ol

Temmuzun son günlerinde piyasaya çıkan Tarkan’ın yeni albümü Adımı Kalbine Yaz, satış rekorları kırıyor. DMC ve Hitt Müzik işbirliği ile müzik marketlerde yerini alan Tarkan’ın son albümü 20 günde 307 bin 500 adetlik satış rakamına ulaştı. 14.90 TL’lik CD’lere bugüne kadar 4.5 milyon lira harcandı. satışların sektörü umutlandırdığını dile getiren Tarkan, “Bu albümün 500 bini geçeceğine inanıyorum. Bu satış rakamları sektör için umut veriyor” dedi.

Sektörün durumu kötü

Fiziki albüm satışlarının Türkiye’de ve dünyada hızla düştüğüne dikkat çeken Tarkan, şöyle konuştu: “Sektör adına kötü bir dönemde, bu satış rakamlarına ulaşmak beni sevindirirken aynı zamanda da şaşırttı. İnternet indirimleri ve korsana rağmen Adımı Kalbine Yaz albümümünün satış rakamları Türk müzik sektörü için umut vaad edici. Özenle hazırlanmış, iyi şarkılarla dolu albümlerin yine de satabileceğinin bir ispatı belki de bu. Ben bu albümün 500 bine ulaşacağına hatta geçeceğine inanıyorum.”

3.1 milyon adet bandrol

Yılda ortalama 150’ye yakın yeni albümün piyasaya çıktığı Türkiye’de Tarkan’ın yeni albümünün satış rakamlarından çok memnun olduklarını dile getiren DMC Genel Müdürü Samsun Demir, şu bilgileri verdi: “Son yıllara baktığımız zaman bu kadar albüm satışı gerçekleştiren bir sanatçı daha yok. Sadece Volkan konak 200 bin rakamını geçmeyi başardı. Mü-Yap’ın verilerine göre 2010’un ilk 6 aylık döneminde 3 milyon 911 bin adet bandrol satıldı.”

Korsan harekete geçemedi

Korsana karşı bir çok tedbir alındığını da dile getiren Samsun Demir, şöyle konuştu: “Emniyet güçlerimizle işbirliği içerisinde çalışmalar yaptık. Ancak Tarkan albümünde korsan harekete geçene kadar satış rekorları kırıldı. Artık müzik sektörü yeniden ayağa kalkacak çünkü bu konuda çok fazla gelişmeler oluyor. Ancak internet fiziki korsanın çok önünde. Bunu engelleyen bir yasanın çıkacağına dair yetkililerden söz aldık.

Müzik endüstrisi 140 milyar dolar

Dünya müzik endüstrisi verilerine göre radyo reklamları, canlı performans satışları, ses ekipman satışlarının da dahil olduğu genişletilmiş müzik endüstrisi satışları yüzde 8 düştü.
Sektörün 2009 yılı gelirleri 140 milyar dolar olarak gerçekleşti. Canlı müzik, söz yazarları telifleri ve temsili haklar 2009’da büyüyen sektörler arasına girdi. Canlı müzik gelirlerindeki büyüme hızı yüzde 4’lere kadar çıktı.

Yaratıcı sektörde 1.2 milyon iş kaybı olacak

MÜZİK sektörünün gelişen ve düşüş gösteren pazarlarının başında Kanada ve İspanya yer aldı. Yasal olmayan dosya paylaşımı Avrupa ortalamasının iki katından fazla olan İspanya 1999’dan bu yana en büyük düşüşü gördü. Gelişmiş bir ülke olmakla birlikte uluslararası telif anlaşmalarını 10 yıldan fazladır uygulamaya koymayan Kanada, dünyanın korsan probleminde büyük bir kaynak olarak dikkat çekiyor. 2010 Mart araştırması yaratıcı endüstriler üzerinde korsanın ekonomik etkisini ölçtü. TERA Danışmanlık korsan konusunda etkin bir harekette bulunulmaması durumunda 2015 itibariyle yaratıcı sektörlerde Avrupa Birliği’nde 1.2 milyon iş kaybının olabileceğini belirtti.

Ramazan etkilemedi

TARKAN’ın albümüne olan ilginin müzik dünyası için önemli bir gelişme olduğunu anlatan Samsun Demir, şöyle konuştu: “Müziğe ilgi Tarkan albümünde gördüğümüz üzere devam ediyor. Bu albüm tüm yapımcılar için yeniden umut ışığı ve bir ölçü olduğuna inanıyorum. İnternetteki emek hırsızlığı engellenirse müzik sektörü güzel günlerine dönüş yapabilir. Bugün gelinen nokta çok önemli. Çünkü bir sanatçının hayranları ilk defa yeni albümü bu kadar çok bekledi. Albüm çıkmadan önce de çok büyük bir heyecan vardı. Tarkan’ın albümü çok önemli gelişmeler için de bir dönüm noktası olabilir. Ramazan ayında CD satışları genelde düşük seviyelerde kalırdı. Ancak müzik marketlerden gelen siparişler CD satışlarında bu yıl Razaman ayınının etkisi olmadığını gösteriyor.”

CD’lere otomobil teybi ayarı geldi

TARKAN’ın yeni CD’lerinin bazı otomobillerde çalışmamasıyla ilgili olarak da bilgi veren DMC Genel Müdürü Samsun Demir, şu açıklamayı yaptı: ”Bu CD’lerin bazıları text içeriyordu. Yani sanatçının ismi ekranda yazıyordu. Ancak CD satışa çıktıktan sonra bazı otomobil teyplerinde çalışmaması nedeniyle şikayet aldık. Bu şikayetler çok fazla değildi. Ancak biz yinede tüketici memnuniyeti açısından CD’leri değiştirdik.”