BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Meclis'ten iki duble alkole vize!

Alkolü kanser nedenleri arasında gösterenz Meclis raporunda içki için sınır konuldu.

Abone ol

TBMM kanser hastalığının nedenleri arasında gösterilen alkole sınır koydu. Erkeklerde iki kadeh, kadınlarda bir kadeh içki öneriliyor.

Taslak raporda, alkolle bağlantılı ölümlerin; bütün ölümlerin yüzde 3,2'sini temsil ettiği belirtilerek, "Alkol tüketiminin kanser riskini arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle alkol tüketen kişilerin erkeklerde günde iki, kadınlarda ise günde bir içkiden fazla almaması önerilmektedir" dendi.

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamlayarak taslak raporunu hazırladı. Radikal'de yayınlanan raporda alkolün kanser etkisi üzerinde duruldu. Alkolün kanser üzerine etkilerinin yakın zamanlarda ortaya çıkarıldığı belirtilerek, "Alkol içimi, aynı zamanda, insanlarda bilinen en önemli kanser sebeplerinden biridir. Alkol tüketiminin kanser riskini arttırdığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Fazla miktarda alkol tüketen kişilerde ağız, boğaz, karaciğer, gırtlak, yemek borusu kanseri riski yüksektir. Meme kanserini arttırdığına dair kanıtlar da vardır. Alkol alan kişilerin sigara tüketiyor olmaları bazı ağız ve boğaz kanserlerinin riskini daha da yükselttiği belirtilmektedir" dendi.

ALKOL ÖNERİSİ

Alkol tüketiminin fazla olduğu Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde alkol bağlantılı kanser artışının ciddi boyutlarda olduğu vurgulanan raporda, "Bu nedenle alkol tüketen kişilerin erkeklerde günde iki, kadınlarda ise günde bir içkiden fazla almaması önerilmektedir. Kadınlardaki limitin daha düşük olma nedeni de daha küçük vücut yapılarına sahip olmaları ve alkol metabolizmalarının daha yavaş olmasına bağlanmaktadır. Günde bir veya daha fazla içkinin düzenli tüketimi kadınlarda meme kanseri riskinin artışı ile ilişkilendirilmiştir. Meme kanseri ile alkol tüketimi arasındaki nasıl bir ilişki olduğu bilinmemekle birlikte bu etkileşimin alkole bağlı olabileceği belirtilmektedir" dendi.