BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Hrant Dink için en anlamlı pankart!

Yaklaşık beş bin kişi, ellerinde meşaleler ve pankartlarla yürüdü. Alkışlı ve sloganlı yürüyüşe "Karadenizli" grup destek verdi.

Abone ol

Yaklaşık beş bin kişi, Taksim Meydanı'nda bir araya gelerek, dördüncü yılında Hrant Dink cinayetinde adaletin tecelli etmeyişini Galatasaray Meydanı'na kadar sürdürdüğü alkışlı, sloganlı ve ıslıklı yürüyüşle protesto etti.

Meşaleli eylemde "Katil devlet hesap verecek", "Faşistler vuruyor, AKP koruyor" şeklinde cinayette devletin parmağı olduğunu öne çıkaran sloganların yanı sıra toplumların yakınlığına dair veya mücadeleye çağıran, "Türk, Kürt, Ermeni, yaşasın hakların kardeşliği", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Adalet yoksa barış da yok" şeklindeki sloganlar da vardı.

"Adalet talebimize yanıt: Bunu unutalım"

Dink'i anma yürüyüşüne katılanlar arasında yazar Sırrı Süreyya Önder, Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel, şarkıcı Yavuz Bingöl ve Devrimci İşçi Sendikaları KOnfederasyonu (DİSK) genel başkanı Süleyman Çelebi de vardı. Yürüyüşten sonra grup adına Galatasaray Meydanı'nda basın açıklamasının Ermenicesini dansçı Mihran Tomasyan, Türkçesini ise Ruhan Mavruk okudu.

Açıklamada, '4 yıldır süren adalet talebimize devletten aldığımız yanıt, 'bu sayılmaz, bunu unutalım' oldu. Şu iyi bilinsin ki biz Hrant'ın katledilişini toplumsal bellek yitiminin kurbanı etmeyeceğiz. Bu siyasi cinayetin şahidi nesiller olarak bu olayın gerçek faillerini yargılayacak ve onlardan bunun hesabını mutlaka soracağız' ifadeleri yer aldı. Dört yıllık süreçte yapılması gereken soruşturmaların devlet tarafından engellendiği iddia edilen açıklamada, 'Hrant Dink'e yapılan saldırı sadece ona değil Hrant Dink nezdinde bu topraklarda yaşayan tüm halklara yapılmış bir saldırıdır' denildi.

"Karadenizli" grup: "O(gün) Cani(si) Bizden Değildur"

Eylemin sonunda Galatasaray Lisesi'nin duvarına bir bez pankart açan "Karadenizli" grup, Dink'in katil zanlısı Ogün Samast ve faşizm aleyhine sloganlar attı. "Karadenizli" grup, eyleme katılanlardan alkış topladı.

"O(gün) Cani(si) Bizden Değildur" isimli bildirilerinde grup, cinayeti işleyen Samast'a ısrarla "Karadenizli" vurgusu yaparak Karadenizli kimliğini tahrip etmek isteyenlerle Hrant'ı katleden oluşumun aynı olduğunu iddia etti, "Faşizme karşı karadeniz isyanda", Laz, Kürt, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği" sloganları attı. Yürüyüşe katılan diğer örgüt, birlik ve partiler şöyleydi:

Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER), Alınteri, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Devrimci Öğrenci Birliği, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Ekim Gençliği, Emek Gençliği, Emek Partisi(EMEP), Emek ve Özgürlük Cephesi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Gençlik Muhalefeti, Kaldıraç, Nor Zartonk, Öğrenci Muhalefeti, Partizan, Sosyalist Demokrasi İçin Yeniyol, Sosyalist Parti, Sosyalist Umut, Yeni Demokrat Gençlik.

Basın açıklamasından sonra Emeğe Ezgi ve Bandista grupları şarkılar söylediler.