BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Tunus'ta değişim adımları sürüyor

Tunus devlet televizyonu ülkede kurulan geçici hükümetteki tüm bakanların devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin partisinden istifa ettiklerini duyurdu.

Abone ol

Tunuslu göstericiler devrik lider Bin Ali'nin partisiyle olan tüm bağların koparılmasını istiyor

Tunus televizyonunun yayınında, devrik lider Bin Ali'nin partisi Demokratik Anayasal Birlik Partisi'nden istifa eden bakanların kabinedeki görevlerini koruyacakları kaydedildi.

Daha önce de geçici yönetime bağlı yetkililerin, devrik cumhurbaşkanının ailesinden 33 dolayında kişiyi tutukladığı açıklanmış; ülkeden ayrılmak isterken durdurulan bu şahısların Tunus aleyine suçlar işlediklerinden kuşkulanıldığı belirtilmişti.

Cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak devralan Fuad Mebazaa, dünkü konuşmasında, geçmişi tamamen geride bırakacaklarını söylemiş, bağımsız bir adalet sistemi kurulacağını, medyaya özgürlük sağlanacağını bildirmişti.

Bu arada yeni yönetim ülkedeki tüm siyasi tutukluları salıverdi. Hükümetin bu adımı haftalardır süren kitlesel protestoları izliyor.

BM, söz konusu eylemlerde 100'ü aşkın kişinin öldüğünü ve bu olayların soruşturulacağını açıkladı.

Tunus'un başkentindeyse protesto eylemleri sürüyor. Gösteri yapan yüzlerce protestocu, devrik cumhurbaşkanının müttefiklerine, "sahip oldukları iktidara asılmaktan vazgeçmeleri" çağrısında bulundu.

Pankart ve flamalar taşıyan, sloganlar bağıran göstericiler, eski yönetimle tüm ilişkilerin kesilmesini istediler. Ancak bu defa özel güvenlik birimlerinin göz yaşartıcı gaz ya da basınçlı suyla müdahale etmedikleri gözlendi.

Ülkede gerilim devam etmekle birlikte, sokağa çıkma yasağı saatleri kısaltıldı; sokaklarda trafik akışı arttı. Yeni bir özgürlüğe kavuşmaya başlayan basında siyasi karikatürler yayımlanmaya başladı. Bazı mağazalarla işyerleri de, yeniden açılmaya başladı.