BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.439,49
HABER /  POLİTİKA

Meclis'ten fire ile ilgili ilk tepkiler

Parti kapatmayı zorlaştıran 2. madde yeterli oyu alamayarak düştü. Peki milletvekilleri sonuca ne dedi?

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA- Meclis'te  Anayasa değişiklik paketinin 2. turunda parti kapatmayı zorlaştıran 8. madde yeterli oy sayısını bulamayarak düştü. Bu durum AK Parti içerisinde şaşkınlık ve hayal kırıklığıyla karşılanırken muhalefetin sevinç içinde olduğu görüldü. İNTERNETHABER'e konuşan AK Partili Lokman Ayva "Şimdi ağzımı bozmak istemiyorum" derken CHP'li Canan Arıtman ise konuşmalarının etkili olduğunu ve "hayır" diyen AK Partilileri kutladığını söyledi.
 
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 8. maddesine 327 kabul, 76 ret oyu verildi. Böylece parti kapatmayı zorlaştıran 8. madde Anayasa paketinden düşmüş oldu.

AK Parti'nin beklemediği bu sonuç milletvekillerinde hayal kırıklığı yarattı. Muhalefet ise sonuçtan oldukça memnun. İşte milletvekillerinin konuyla ilgili  İNTERNETHABER'e yaptığı değerlendirmeler....

AK PARTİLİ VEKİLLER ŞAŞKIN

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç: Anayasa değişikliğinin 2. tur görüşmelerine 9. maddeden devam edileceğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin 8. maddesinin gizli oylama sonucunun açıklanmasının ardından AK Parti grup başkanvekilleri ve bazı bakanlar, kulis bahçesinde oturan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına giderek kısa bir durum değerlendirmesi yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından görüşmelere kalınan yerden devam edileceğini belirterek, ''Görüşmeler, 9. madde üzerinden devam edecek. Tavrımızda herhangi bir değişiklik yok'' dedi.

AK Parti Milltevekili Lokman AYVA:
  " Moralim çok bozuk. Şimdi konuşup da ağzımı bozmak istemiyorum"

AK Parti Milletvekili Nursuna MEMECAN: "Böyle bir sonuç beklemiyordum. Bu kadar demokratik bir yasaya kimsenin elinin varıp da "hayır" demesini anlamıyorum. Aksine Bağımsız Milletvekillerinden de destek bekliyordum.

Bu tarihi bir fırsattı. Seçilmişlerin seçenlerin adına böyle bir fırsatı kaçırmış olması çok üzücü. Daha demokratik bir ülke olma yolunda atılacak bir adımdı bu. Büyük hayal kırıklığı yaşadım"

MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ: SONUÇ HAYIRLI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, maddenin reddedilmesini, ''İktidarın, bu gelişmeyi dikkate alarak, değişikliklerle ilgili tasarruflarını gözden geçirmesinde yarar var'' diye değerlendirdi.

Bahçeli, gazetecilere, Anayasa değişikliğinde 8. maddenin 330 oyun altında kalarak, tekliften düşmesini değerlendirdi.

''Anayasa değişikliğinin, Meclis iradesiyle reddedilmesinin hayırlı bir sonuç olduğunu'' söyleyen Bahçeli, ''Değişiklik yönünde atılan adımların bir uzlaşma temeline dayalı olması, çok daha anlaşılabilir bir durum olarak ortaya çıkmıştır. İktidarın, bu gelişmeyi dikkate alarak, değişikliklerle ilgili tasarruflarını gözden geçirmesinde yarar var'' dedi.

Bahçeli, böyle bir sonucu bekleyip beklemediğine yönelik soruya, ''Beklemekten ziyade, sonucun bu şekilde olmasını arzuluyorduk. Beklemek, bilmeyi gerektirir. Bizimki arzulamak'' karşılığını verdi.

MHP Milletvekili Deniz BÖLÜKBAŞI: "Biz başından beri karşı çıkıyoruz. Meclis'in oylamasından Türkiye için en hayırlı sonuç çıkmıştır. İnşallah diğer maddelerde de aynı sonucun alınması Türkiye'nin hayrına olacaktır."

CHP Milletvekili Canan ARITMAN: "Dün Genel Kurulda yaptığım konuşma ve çağrılar AKP'de karşılığını buldu demekki. Özellikle AKP Milletvekillerine yönelik; Ben sizin vicdanınıza, akılınıza sesleniyorum dedim. Zorluklar içerisinde Meclis'i kuran atalarımızın ruhlarını rencide etmeyelim. Gelin oylarınızı, vicdanlarınızı tutsak etmeyin diyerek bu hukuk devletinin sadece bizlere değil çocuklarımıza da emanet olduğunu ve bu emanete ihanet etmemelerini söyledim.

Sanıyorum bunları değerlendiren AKP içinden Milltevekilleri oldu. Hepsini kutluyorum ve hepsine saygı duyuyorum"