BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,86
ALTIN 2.430,03
HABER /  GÜNCEL

Meclis'te aşk ve casus tartışması

CHP, Dışişleri mensuplarının evlenmeden önce bakanlıktan izin alma şartının kaldırılmasını istedi. AK Partili'ler şunu sordu;

Abone ol

CHP, Dışişleri mensuplarının evlenmeden önce bakanlıktan izin alma şartının kaldırılmasını istedi. AKP’liler, ‘’Ya evleneceği kişi, casus çıkarsa’’ dedi. CHP’liler de ‘’Herkes mi casus olacak. Adam kızı sevdiyse ne karışıyorsunuz’’ cevabını verdi.

TBMM’de kabul edilen Dışişleri Bakanlığı teşkilat kanunu ile, Dışişleri mensuplarının evlenmeden önce bakanlıktan izin alma şartı aynen korundu. CHP’li milletvekillerinin ‘’ Bundan vazgeçin. İnsan evleneceği kişi için, devletten izin alır mı?’’ itirazı üzerine, AKP’liler, ‘’Evleneceği kişi casus olabilir’’ dediler. CHP önergesi reddedildi. Bakanlık mensuplarının evlenmeden önce yine izin alacaklar.

Tasarının görüşmeleri sırasında CHP Malatya milletvekili Mevlut Aslanoğlu bir önerge verdi ‘’Bakanlık memurları evlenmeden önce Bakanlığın iznini almakla yükümlüdür. İzin almadan evlenen memurlar istifa etmiş sayılır” maddesinin çıkarılmasını istedi. Aslanoğlu ‘’ Güvenlik önemli ama, bu madde bir Anayasal hakkın ihlalidir. Kişinin özgürlüğünü kısıtlar. Bakanlıktan izin almadan evlenirse işe akdimi feshedeceksin. Bu, kişinin hak ve özgürlüğünü yok etmektir. ‘’ dedi.

‘ADAM, KIZI SEVDİYSE’’

Dışişleri eski Bakanı ve AKP Düzce milletvekili Yaşar Yakış ise, evlilik izni konusundaki maddenin, Bakanlık teşkilat yasasında yıllardır bulunduğunu hatırlattı ve ‘’ Ya evleneceği kişi casus çıkarsa, o ne olacak ?’ diye sordu.

Aslanoğlu da ‘’ Herkes mi casus çıkacak. Belki adam sevdi o kızı... Niye elinden alıyorsunuz? Personelin elini kolunu bağlamak, onların yüreğini bağlamaktır. Güvenlik gerekçesiyle yapıyorsanız bunun başka bir yolunu bulun’’ cevabını verdi.

Tartışmaların ardından CHP’li Aslanoğlu’nun önergesi reddedildi ve Dışişleri Bakanlığı mensuplarının, evlenmeden önce Bakanlıktan izin alma şartının devam etmesi benimsendi. (Gazeteport)