BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,68
ALTIN 2.408,14
HABER /  POLİTİKA

Meclis BBG’ye dönmesin

Meclis’in BBG evine dönüşmemesine özen göstermek gerektiğini düşünüyorum

Abone ol
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Şemdinli Araştırma Komisyonu’na bilgi veren Diyarbakırlı işadamı Mehmet Ali Altındağ’ın ifadelerinin Van Savcısı; Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe’nin ifadelerinin de Ankara Savcısı tarafından istenmesinin ardından, “Meclis kamuoyunu sarsacak iddialar sergilemenin platformuna dönüşüyor” kaygısının hakim olduğuna işaret ederek, “Meclis BBG evine dönmesin” dedi.

Deniz Baykal, TBMM’deki makamında düzenlediği basın toplantısında, raporunu tamamlamamış ve TBMM Başkanlığı’na sunmamış olan komisyonun, hukuki anlam taşıyan bir çalışması bulunmadığını söyledi. Baykal, yaşananların ardından, komisyona gelen kişilerin bilgi verirken çekinebileceklerini dile getirirken, “Meclis’in BBG evine dönüşmemesine özen göstermek gerektiğini düşünüyorum” dedi. Baykal, savcıların, doğrudan ifade alma imkanına sahip olduğuna işaret etti.

KEMAL UNAKITAN KABİNESİ

Gensoru görüşmelerinde Maliye Bakanı Unakıtan’ın “Dördüncü gensoruyu da bekliyorum” sözleri üzerine Baykal, şunları söyledi: “Gensoru görüşmeleri Maliye Bakanı’nın nasıl bir acz içinde olduğunu göstermiştir. Maliye Bakanı hesap verme mevkiindedir. Görüşmeler konunun bir Maliye Bakanı konusu olmayı aştığını ortaya koydu. Konu Başbakan konusudur. Başbakan’ın Maliye Bakanı ile ilgili bir tasarruf yapmayacağı ortaya çıkmıştır. Artık bu kabineye Tayyip Erdoğan kabinesi deme durumu kalmamıştır, kabine Kemal Unakıtan kabinesidir. Dördüncü gensoru olur mu? Vallahi her şey olur. Bu Maliye Bakanı orada olduğu sürece beşinci de olur.”

Şemdinli’de can güvenliği yok

27 MART’TA Van ve Şemdinli’ye giderek çeşitli görüşmelerde bulunacak olan TBMM Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu’nda ilk fire, “güvenlik” nedeniyle verildi. Komisyonun ANAVATAN’lı üyesi Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan, bölgede güvenliklerinin sağlanacağına inanmadığını belirterek, Şemdinli’ye gitmeyeceğini söyledi.

Çalışmalarının son aşamasına gelen Komisyon üyeleri, Van ve Şemdinli’ye gerçekleştireceği 5 günlük geziye hazırlanıyor. Tartışmalara neden olan Şemdinli İddianamesini yazan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya ile de görüşmeyi planlayan Komisyon, gezinin 3 gününü Şemdinli’de geçirecek. Ancak, komisyon üyesi Özdoğan, bu ziyarete katılmayacağını açıkladı. Komisyon toplantısında, Van ve Şemdinli’ye yapılacak ziyarete katılmayacağını bildiren Özdoğan’ın, bu kararının altında yatan nedenin, “güvenlik endişesi” olduğu ortaya çıktı. Özdoğan, milletvekili heyetinin güvenliğinin sağlanamayacağını öne sürdü.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise bölgede hiçbir güvenlik problemi ile karşılaşmayacaklarını ifade ederek “Daha önce de gittik, bir şey olmadı” dedi. Ersin, Van’dan Şemdinli’ye karayoluyla değil, helikopterle geçileceğini de belirterek “İnsan Hakları Komisyonu olarak gittiğimiz zaman yaşadığımız tek sorun, yatak problemiydi. Güvenlik problemi yaşamadık” diye konuştu.