BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.392,53
HABER /  GÜNCEL

Mayınlar devlet sırrı

Mayınlar hakkında bilgi isteyen vatandaş Genelkurmay'dan net cevaplar alamadı. Konuyu Başbakanlığa taşıdı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, ülke güvenliği açısından son derece kritik olan mayınlarla ilgili "net" yanıtlar isteyen bir vatandaşa, "yetecek kadar var, muhtelif yerlerde var" gibi yanıtlar verdi.

"Bu bilgiler yetersiz" diyerek konuyu Başbakanlık'a taşıyan vatandaş, "Bunlar devlet sırrı" yanıtını aldı. Genelkurmay Başkanlığı, M.Ö. adlı vatandaşın Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde yaptığı başvuruda yer alan bazı sorulara şöyle yanıt verdi:

Soru: Türkiye'nin stoklarında ne kadar mayın bulunuyor?
Cevap: Türkiye'nin stoklarında milli savunmasına yetecek kadar mayın bulunmaktadır.

Soru: Mayın olduğu bilinen veya mayın olduğundan şüphelenilen alanlar nerelerde bulunuyor?
Cevap: Sınırlardan yasadışı geçişleri engellemek ve ülke güvenliğinin gerektirdiği tesisleri korumak için bazı ülkelerle sınır hattı boyunca mayın döşenmiş ve mayınlı sahalar üzerlerinde ikaz levhaları bulunan tel çit ile çevrilmiştir.

Soru: Bugüne kadar ne kadar mayın imha edildi?
Cevap: Mayın tahrip çalışmalarının planlama süreci devam etmektedir. Vatandaşın, "Mayın imhası ile ilgili olarak hangi kurumun ne tür çalışmalar yaptığı, kurumlar arasında koordinasyonu sağlayan bir merkezin bulunup bulunmadığı, ulusal yasaların Ottawa sözleşmesine uyumlu olup olmadığı, halkın ve özellikle çocukların mayın ve patlayıcı malzemeler için eğitiminin düşünülüp düşünülmediği" gibi soruları ise cevaplanması için Başbakanlık ve Dışişleri'ne havale edildi.

Bülent Aydemir-Sabah