BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,11
ALTIN 2.325,82
HABER /  GÜNCEL

Manavgat, Köyceğiz, Çökertme orman yangınlarında son durum haberler kötü

TÜRKİYE'nin gözde turistik belgelerini saran orman yangınları son sürat devam ediyor. Manavgat, Marmaris ve Milas'taki büyük yangınlar henüz kontrol altına alınabilmiş değil. İşte yangınlarla ilgili son dakika haberler:

Abone ol

Türkiye, orman yangınlarıyla boğuşuyor. Yurt genelinde 119 orman yangını kontrol altına alınırken 3 ilde süren 7 büyük yangın ise henüz kontrol altına alınamadı. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangını nedeniyle Turunç Mahallesi'ndeki vatandaşların tahliyesi için iki çıkartma gemisini bölgeye gönderdi. AB ülkelerinden çağrılar üzerine 3 yangın söndürme uçağı gönderildi. İşte Türkiye'nin gözde tatil beldelerini yakan yangınla ilgili son bilgiler:

MANAVGAT'TA BİR MAHALLE DAHA BOŞALTILDI

 Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarının ilerlemesi nedeniyle bir mahalle daha tahliye edildi. İlçede Beydiğin Mahallesi'nde süren yangın, rüzgarın etkisiyle Kızıldağ Mahallesi'ne doğru ilerledi. Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Kızıldağ Mahallesi'nin tedbir amaçlı boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı.

Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye gitmeye başladı. Mahallede anons yapan AFAD ekipleri, engelli ve yaşlı vatandaşı evlerinden alarak, ilçedeki yurtlara yerleştirdi. Ayrıca ekipler, sokakta bulunan hayvanları da besleyip, bölgeden uzaklaştırdı.

MİLAS VE BODRUM HALA YANIYOR

 Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçelerinde ormanlık alanlarda çıkan ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangınlara müdahaleler sürüyor. Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevler Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı.

SGK PRİM ÖDEMELERİ ERTELENDİ

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Adana, Antalya, Mersin, Osmaniye ve Muğla illerinde çıkan yangınlardan etkilenen ilçelerdeki işyeri ve sigortalıların sosyal güvenlik prim borçlarının ödeme sürelerinin erteleneceğini açıkladı. Bakan Bilgin ayrıca kronik hastalığı olanların süresi biten raporlarının geçerli sayılarak ilaçlarının karşılanacağını ifade etti.

ISPARTA YANGINI

ISPARTA'nın Sütçüler ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Çandır Köyü Yazılı Kanyon Tabiat Parkı mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere müdahale için bölgeye ekipler sevk edildi.

Yangın, 12 arazöz, 5 su ikmal deposu, 3 helikopter, 1 uçak, 10 dozer 100’ün üstünde personel ile kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

10 kişi dumandan etkilendi, 15 ev hasar gördü

Yangında söndürme çalışmalarına katılan 10 kişi dumandan etkilendi. Bölgedeki sağlık ekipleri, vatandaşları müdahale etti.

Çandır, Yıldız, Camili mahallerinde yaklaşık 15 ev hasar gördü. Evinin yandığını zanneden bir kadın, ağıt yaktı.

Ağabeyinin evi hasar gören, Hüseyin Ata, gazetecilere, yangın haberini alır almaz bölgeye geldiğini söyledi.

Eşinin hayvanları kurtarmak için mücadele ettiğini, kendisinin de komşulara yardım ettiğini dile getiren Ata, "Bizim ve komşunun hayvanlarını kurtardık ama ev komple gitti." dedi.

DENİZLİ'DEKİ YANGIN SÜRÜYOR

 Denizli'nin Buldan ilçesinde çıkan orman yangınının söndürülmesine çalışılıyor.

Türlübey Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin yangın söndürme çalışmalarına başladı.

ADANA'DAKİ YANGINLAR KONTROL ALTINA ALINDI

Adana'nın Karaisalı Bozcalar köyündeki yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

İZMİR'A HAVUZLAR KURTARDI

İzmir'in Gaziemir ilçesi Sarnıç Semti Atatürk Mahallesi'nde söndürme helikopteri ormanlık alanın bulunduğu bölgedeki 5 kilometrelik alan içerisindeki 5 noktada bulunan yangın havuzlarından su alarak alevlere 10 sorti yaptı. Böylelikle zamanında müdahale ile hava kararmadan, kısa sürede yangına müdahale edilerek, alevler daha fazla büyümeden önüne geçilip, mezarlığa sıçramadan söndürüldü.

BODRUM'DA 5 BÖLGEDE YANGIN SÜRÜYOR

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum'da; Kissebükü, Mazı, Armutçuk ve Çocukmezarlığı, Bayır ve Gökbel bölgelerinde başlayan yangının sürdüğünü duyurdu. Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan Aras, alevlerin kontrol altına alınması için çalışmaların karadan devam ettiğini söylerken Yeniköy'de ise soğutma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

MSB'DEN BODRUM AÇIKLAMASI

 Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medyada askere yangın söndürme çalışmalarında kışlada olmak yerine sahada olması gerektiği yönündeki eleştirilere twitter adresinden cevap verdi. Bakanlık, Bodrum'daki yangında askerin millet ve kurumlarıyla omuz omuza yangına karşı mücadele edildiğini duyurdu.

HİSARÖNÜ ALEVLERE TESLİM OLDU

Yangın rüzgarın da etkisiyle Hisarönü'nü teslim aldı. Hisarönü Mahallesi'nde ekiplerin havadan ve karadan müdahaleleri devam ediyor. Hisarönü Mahallesi tamamen tahliye edilirken, vatandaşların bölgeyi terk etmesi ve alevlere yaklaşmaması konusunda uyarılar yapılıyor.

HİSARÖNÜ'NDE ALEVLER EVLERE ULAŞTI

Muğla’nın Marmaris ilçesinde devam eden yangın Hisarönü Mahallesi’nde etkili olurken, alevler evleri yakmaya başladı. Marmaris'te orman yangını beşinci gününde etkisini devam ettiriyor. Rüzgarın da etkisi ile birçok bölgede alevler yükselirken, bunlardan birisi de Hisarönü Mahallesi oldu. Hisarönü Mahallesi’nde etkisini arttıran alevler yerleşim yerlerine ulaştı. Bölgeye ulaşan alevler evleri yakmaya başlarken, bölgede bulunan ekiplerin yangını söndürme çalışmaları da havadan ve karadan devam ediyor. Jandarma ve zabıta ekipleri de yangın söndürme çalışmalarına destek oluyor.

KAVAKLIDERE'DE ORMAN YANGINI ÇIKTI

 Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Başalan mevkisindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle kısa sürede yayılan alevlere, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler müdahale ediyor. Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

İLÇE MERKEZİNDE TAHLİYE ANONSLARI

 Antalya'da yangının yaklaşması üzerine 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş ilçesinin tahliye edilmesine karar verildi. İlçedeki camilerden tahliye anonsları yapılmaya başlandı. Alevler ilçe merkezine çok yaklaştı.

MİLAS'TA YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRADI

Muğla'nın Milas ilçesinde ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangına müdahale sürüyor. Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevler, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı.

MANAVGAT'TA YANGIN BİR MAHALLEYE DAYANDI

Manavgat ilçesinde 6 gün önce başlayan orman yangını ilerlemeye devam ediyor. Yangın ilk çıktığı noktadan yaklaşık 40 kilometre kuzeyde bulunan Beydiğin Mahallesi'ne kadar geldi. Bir dağın yamacına kurulu olan mahalle bir anda alevlerin arasında kaldı. Şiddetli rüzgarın etkisi ile büyüyen yangından çıkan alevler, metrelerce havaya yükseldi. Alevlerin mahalleyi sarmasının ardından bir yandan ekipler diğer taraftan mahalle sakinleri adeta seferber oldu. Ekipler evlerin içerisinde doğru ilerleyen yangına iş makineleri, arazözlerle müdahale eti. Evlerin sınırına kadar gelen alevleri ekipler güçlükle söndürdü. Rüzgarın etkisiyle karşı yamaca atlayan yangın ilerleyerek etkisini devam ettiriyor. Yangında bir kişi de dumandan etkilenerek, hastaneye kaldırıldı.

MARMARİS ORHANİYE YENİDEN YANMAYA BAŞLADI

 Muğla’nın Marmaris ilçesinde 5 gün önce başlayan orman yangınları devam ediyor. Dün akşam saatlerinde ekiplerin müdahalesi ile etkisini kaybeden Orhaniye Bölgesi’ndeki yangın, yeniden başladı. Arazi sarp olduğu için karadan müdahale edilemeyen yangına söndürme çalışmaları hava araçları ile devam ediyor. Bölgeden yükselen dumanlar gökyüzünü kaplarken, bir hafta öncesine kadar seyrine doyum olmaz manzaralara sahip olan yemyeşil dağ ve masmavi deniz adeta karardı. 

BEKİR PAKDEMİRLİ'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den son dakika açıklamalar geldi. Pakdemirli, Gündoğmuş'un tahliye edilmesinin söz konusu olduğunu belirtti. Açıklamalarından başlıklar şöyle:
-Antalya ve Muğla merkezli yangınlar sürüyor. 
-Köyceğiz'de yangın dağlık arazide devam ediyor. Buradaki yangın önemli ve yaygın bir yangın, hem karadan hem havadan müdahale ediyor olacağız. 
-Isparta Sütçüler'de bir yangın başladı müdahale başladı. 

-Yangınlarda söndürme çalışmalarında yerleşim yerleri odaklı gidiyoruz malesef ormanlarımızı bırakmak durumunda kalıyoruz. Öncelik can ve mal. 

-Seydikemer üzerinde iki yangın devam ediyor ama diğerlerine göre ciddiyeti daha az.
-Manavgat yangını devam ediyor. Bugün itibariyle Gündoğmuş'un tahliyesi söz konusu oldu, yangın devam ediyor. 

-Havanın 40 derecenin üzerinde olduğu, rüzgarın hızlı estiği, nemin düşük olduğu günleri yaşıyoruz. Yarın da tüm zamanların en düşük nemiyle karşı karşıya kalacağız, yüzde 8. Normal şartlarda böyle bir mevsimde yüzde 30'un altında olmaması gerekiyor. Bu zorlu şartlarda mücadelemiz devam ediyor. Devlet tüm kurumlarıyla çalışmalara devam ediyor.

-Bu yangınlara 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 850'nin üzerinde arazöz, 5000 binden fazla personelle müdahale devam ediyor."

SÜLEYMAN SOYLU AÇIKLADI

 -8 yerleşim yeri tamamen, 5 yerleşim yeri kısmen boşaltıldı. 
- 3 kentte 7 noktada yangın devam ediyor. 

YANGINLARIN DEVAM ETTİĞİ YERLER

Antalya Manavgat'ta bir haftadır devam eden yangın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Yangın Manavgat ile birlikte Gündoğmuş'ta etkili oluyor. Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Milas ve Seydikemer bölgelerindeki yangınlar da büyüyerek devam ediyor. 

NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras "Artık ne yapacağımızı şaşırdık. Bizim şu anda yapabileceğimiz tek şey meskun mahalleri korumak." dedi ve Çökertme Mahallesi'ndeki yangına dikkat çekti. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras "Artık ne yapacağımızı şaşırdık. Bizim şu anda yapabileceğimiz tek şey meskun mahalleri korumak." dedi ve Çökertme Mahallesi'ndeki yangına dikkat çekti.

TURİSTİK ÇÖKERTME MAHALLESİ ALEVLERE TESLİM OLDU

Muğla’nın Milas ilçesinde film ve dizi çekimlerinin yapıldığı turistik Çökertme Mahallesi alevlere teslim oldu. Bir anda mahallenin etrafını saran alevler vatandaşlara korku dolu anlar yaşatırken, alevlerin bölgedeki termik santrale ulaşmaması için çalışmalar sürüyor.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Antalya Manavgat alev alev yandı! Dönünce hayatının şokunu yaşadı: 100 metre fırladı
Foto Galeri Antalya Manavgat alev alev yandı! Dönünce hayatının şokunu yaşadı: 100 metre fırladı Galeriye Gözat