BIST 9.734
DOLAR 32,51
EURO 34,78
ALTIN 2.424,29
HABER /  GÜNCEL

Malezya uçağı: Cesetler Hollanda'ya gönderiliyor

Ukrayna'nın doğusunda düşen Malezya uçağının enkazından çıkarılan ilk cesetler, bugün kimlik teşhisleri yapılmak üzere Hollanda'ya gönderiliyor. Hollanda Başbakanı, bu sürecin 'haftalar, hatta aylar alabileceğini' söylüyor.

Abone ol

Ukrayna'nın doğusunda düşen Malezya Havayolları'na ait uçaktan çıkarılan cesetler teşhis için bugün Hollanda'ya gönderiliyor.

Geçen hafta, Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçı grupların kontrolündeki bölgeye düşen uçakta hayatını kaybedenler için Hollanda bir günlük yas ilan etti.

Diğer yandan ABD istihbaratından yetkililer, uçağı 'Rusya yanlısı ayrılıkçıların yanlışlıkla düşürdüğüne inandıklarını' fakat Rusya'nın olayla ilgili 'doğrudan bağı olduğuna ilişkin bir kanıta ulaşamadıklarını' söyledi.

Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan uçağın, 17 Temmuz'da 'bir füzenin isabet etmesi sonucu' düştüğü belirtiliyor.

Uçakta ölen 298 kişiden çoğu Hollanda vatandaşıydı.

Uçağın enkazından çıkarılan 200 kişinin cesedi Salı günü, soğutucu vagonlar içinde ayrılıkçıların kontrolündeki Harkov'a götürüldü.malaysia bodies

Diğer cesetlere ait kalıntıların ve olayla ilgili kanıtların toplanması için çalışmalar devam ediyor.

Rusya saldırıdan Ukrayna hükümetine bağlı birlikleri suçlarken, ABD'li yetkililer ise Rusya'ın iddialarının 'gerçekçi olmadığını' söylüyor.

MH17 sefer sayılı uçağın enkazından çıkarılan ilk cesetler, bugün yerel saatle saat 16.00'da Hollanda'nın Eindhoven kentine gönderilecek.

Uçağı Hollanda'da, Hollanda kraliyet ailesi ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte karşılayacak.

Kara kutular İngiltere'de incelenecek

Cesetler daha sonra kimlik teşhisi için Korporaal van Oudheusden kışlalarına götürülecek. Başbakan Rutte, kimlik teşhisinin 'haftalar, hatta aylar alabileceğini' söyledi.

Öte yandan, uçağa ait iki kara kutu Malezyalı yetkililere teslim edildi.

Kara kutular, incelenmek üzere İngiltere'nin Farnborough kentine gönderilecek.

BBC Ulaşım Muhabiri Jonathan Sumberg, Avrupa'da bulunan iki 'kayıt dinleme ünitesiden birinin İngiltere'de olması nedeniyle' kara kutuların İngiltere'ye götürüldüğünü' söylüyor. Diğer ünite de Fransa'da bulunuyor.

Ünitede her bir dakikanın detaylı incelenebileceğini belirten Sumberg, "Uzmanlar kara kutuların ne zaman ellerine geçeceğini bilmiyor, fakat ne kadar zarar gördükleriyle bağlantılı olarak 24 saat içinde kayıtlardaki bilgilere erişebileceklerini söylüyorlar" diyor.

Amerikalı istihbarat yetkilileri, Salı günü yaptıkları açıklamada ellerindeki kanıtların, Rusya yanlısı ayrılıkçıların uçağı 'yanlışlıkla düşürmüş olabileceğine' işaret ettiğini, Rusya ile doğrudan bağlantı bulunmadığını söyledi.

Associated Press haber ajansına konuşan yetkililer, doğrudan bağlantı bulunmasa da Rusya'nın 'MH17 sefer sayılı uçağın düşüne neden olan koşulları yarattığını' dile getirdi.

Kimliğini açıklamayan üst düzey istihbarat yetkilisi, toplanan kanıtların 'ayrılıkçıların Malezya uçağına, yerden havaya SA-11 füzesini ateşlediklerini gösterdiğini' fakat 'tetiği kimin ve neden çektiğinin henüz netlik kazanmadığını' söyledi.

Yetkili, "En makul açıklama, bunun yanlışlıkla yapıldığı yönünde" dedi.