BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  GÜNCEL

ABD istihbaratı: Malezya uçağını 'Rusya yanlıları yanlışlıkla düşürmüş olabilir'

Ukrayna'nın doğusunda düşen Malezya Havayolları'na ait 298 kişilik uçakta, ceset arama çalışmalarının devam etmesi çağrısında bulunuldu. ABD'li uzmanlar da uçağın 'Rusya yanlıları tarafından yanlışlıkla düşürmüş olabilir' dedi.

Abone ol

Hollandalı yetkililer, Ukrayna'nın doğusunda düşen Malezya Havayolları'na ait 298 kişilik uçakta, yalnızca 200 kişinin cesedine ulaşıldığını belirtip arama çalışmalarının devam etmesi çağrısında bulundu. ABD'li uzmanlar da uçağın 'Rusya yanlıları tarafından yanlışlıkla düşürülmüş olabileceğini' kaydetti.

Amerikalı istihbarat yetkilileri, Salı günü yaptıkları açıklamada ellerindeki kanıtların, Rusya yanlısı ayrılıkçıların uçağı 'yanlışlıkla düşürmüş olabileceğine' işaret ettiğini, Rusya ile doğrudan bağlantı bulunmadığını söyledi.

Associated Press haber ajansına konuşan yetkililer, doğrudan bağlantı bulunmasa da Rusya'nın 'MH17 sefer sayılı uçağın düşüne neden olan koşulları yarattığını' dile getirdi.

Kimliğini açıklamayan üst düzey istihbarat yetkilisi, toplanan kanıtların 'ayrılıkçıların Malezya uçağına, yerden havaya SA-11 füzesini ateşlediklerini gösterdiğini' fakat 'tetiği kimin ve neden çektiğinin henüz netlik kazanmadığını' söyledi.

Yetkili, "En makul açıklama, bunun yanlışlıkla yapıldığı yönünde" dedi.

Adli tıp uzmanı Jan Tuinder de, ekiplerin Harkov'a getirilen cesetleri saymaya ve teşhis etmeye başladıklarını söyledi.

Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgeye 17 Temmuz'da düşen uçakta ön incelemesi tamamlanan cesetler Çarşamba günü Hollanda'nın Eindhoven kentine, daha sonra da ayrıntılı teşhis için Hilversum'a nakledilecek.

Rusya, uçağa yönelik saldırıdan Ukrayna hükümetine bağlı birlikleri suçluyor, ABD'li yetkililer ise Rusya'nın iddialarının 'gerçekçi olmadığı' yorumunu yapıyor.

'Enkaz tekrar incelenmeli'

Adli tıp uzmanı Tuinder, Harkov'da yaptığı basın açıklamasında, yeniden bir araştırma yapmak üzere enkazın bulunduğu bölgeye gitmeleri gerektiğini dile getirdi.

Tuinder, "Tüm ceset kalıntıları bu ülkeden çıkana kadar buradan ayrılmayacağız. Dolayısıyla oradakilerle tekrar tekrar pazarlık yapmamız gerekecek" dedi.

Uçağın enkazından çıkarılan 280'den fazla ceset kalıntılarının trenlerle Harkov'a götürüldüğü bildirilmişti.

Fakat Tuinder'in aktardığına göre, bölgedeki güvenilir bir kaynak trene yalnızca 200 ceset konulduğunu söyledi ve adli tıp uzmanlarının soğutuculu vagonlardaki araştırmalarında bu rakamın artabileceğine işaret etti.

Diğer yandan Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol, yazılı açıklamasında Harkov'daki uluslararası uzmanların, cesetler Hollanda'ya götürülmeden önce ön incelemelerde bulunabileceklerini ifade etti.

Interpol, enkazdan çıkarılan cesetlerin 'etiketlenip numaralandırıldıktan sonra soğutucu vagonlar içinde Donetsk'ten Harkov'a götürüldüğünü' söyledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, AGİT gözlemcileri, yaptıkları incelemede uçağın büyük ve önemli parçalarının kesildiğini ve eskisine kıyasla daha farklı göründüğünü kaydetti.

En çok kayıp veren ülke olan Hollanda'nın yanı sıra Avustralya ve İngiltere, enkaz bölgesinin iyi korunmadığını ve bazı değerli kanıtların kaybolma riskiyle karşı karşıya kaldığı endişesini dile getirdi.

Kara kutular İngiltere'de incelenecek

Malezyalı yetkililere teslim edilen uçağın kara kutuları da incelenmek üzere İngiltere'deki laboratuvarlara götürülecek.

BBC Ulaşım Muhabiri Jonathan Sumberg, Avrupa'da bulunan iki 'kayıt dinleme ünitesiden birinin İngiltere'de olması nedeniyle' kara kutuların İngiltere'ye götürüldüğünü' söylüyor. Diğer ünite de Fransa'da bulunuyor.

Ünitede her bir dakikanın detaylı incelenebileceğini belirten Sumberg, "Uzmanlar kara kutuların ne zaman ellerine geçeceğini bilmiyor, fakat ne kadar zarar gördükleriyle bağlantılı olarak 24 saat içinde kayıtlardaki bilgilere erişebileceklerini söylüyorlar" diyor.

Diğer yandan Avrupa Birliği bakanları da, ayrılıkçı grupları desteklediği iddia edilen Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması kararı aldı. Moskova ise bu iddiaları reddediyor.

Bakanlar, AB'nin yaptırım uyguladığı bireyler ve grupların listesinin genişletileceğini ve AB büyükelçileri tarafından en geç Perşembe gününe kadar yeni bir liste hazırlanacağını ifade etti.

Bakanlar ayrıca, Avrupa Komisyonu'ndan Rusya'ya yeni silah satışına ambargo uygulanmasını isteyecek ve Rusya'ya karşı finans ve enerji sektöründe cezalandırıcı tedbir alınmasını talep edecek.

Rusya'nın Mart ayında Kırım'ı ilhak etmesinden sonra ABD ve AB, Moskova'ya yaptırım uygulamıştı.