BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.494,00
HABER /  GÜNCEL

Salih Mirzabeyoğlu tahliye oldu!

İBDA-C davasında hüküm giyen Salih Mirzabeyoğlu hakkında tahliye kararı verildi. Ceszaevinden havai fişekler eşliğinde çıktı. SON DAKİKA

Abone ol

İSTANBUL 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İBDA/C davasından hükümlü, kamuoyunda "Salih Mirzabeyoğlu" olarak tanınan Salih İzzet Erdiş'in yeniden yargılanmasına karar vererek, tahliye etti.

İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA-C) örgütünün lideri olarak yargılandığı davada "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Salih Mirzabeyoğlu için tahliye kararı çıktı. Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılama talebi kabul edildi.

Salih Mirzabeyoğlu'nun avukatları, geçtiğimiz günlerde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, yeniden yargılama ve hükmün infazının durdurularak tahliyesine karar verilmesini talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılama talebini kabule değer gördü. Mahkeme ayrıca, Salih Mirzabeyoğlu hakkında tahliye kararı verdi. 

DAVANIN GEÇMİŞİ

Dönemin İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 1999 yılında İBDA-C lideri Salih İzzet Erdiş'i (Salih Mirzabeyoğlu) "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan, eski TCK'nın 146/1. maddesi uyarınca idam cezasına çarptırmıştı. Erdiş hakkında verilen idam cezası, 23 Eylül 2002 tarihinde uyarlama yapılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de Erdiş'e verilen cezayı onamıştı.

HAVAİ FİŞEKLERLE KARŞILANDI

Salih Mirzabeyoğlu ikindi saatlerinde Bolu Cezaevinden tahliye edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararı üzerine tutuklu bulunduğu Bolu F Tipi Ceza infaz Kurumu Yerleşkesinden çıkan Erdiş, kapıda havai fişeklerle karşılandı.

İŞTE MİRZABEYOĞLU'NUN İLK SÖZLERİ

Cezaevi önünde kendisini bekleyenlerle kucaklaşan Erdiş, gazetecilerin tahliyeye ilişkin görüşünü sorması üzerine 'Vatana ve millete hayırlı olsun' dedi. Erdiş, daha sonra otomobile binerek İstanbul'a hareket etti.


btkncmqiyaan1uu.jpg 

SALİH MİRZABEYOĞLU KİMDİR?

Salih Mirzabeyoğlu ya da gerçek adıyla Salih İzzet Erdiş (10 Mayıs 1950, Erzincan), İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA/C) örgütü lideri olmakla suçlanıp ömür boyu hapse mahkûm oldu.

NAKŞİBENDİ TARİKATINA KATILDI

Seyyid asıllı bir aileden gelmekte olan Salih Mirzabeyoğlu Erzincan'da dünyaya geldi. İlköğretim, ortaokul ve liseyi Eskişehir'de tamamladı. 15 yaşında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaştı ve Nakşibendi tarikâtına katıldı.

HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ÇIKARILDI

1970'li yılların ortalarında Akıncılar Derneği'nin kurucularından oldu, Milli Selamet Partisi'ne yakınlığı ile bilinen bu grup, o dönemde Necip Fazıl ile bir fikir ayrılığına düştüğü için yollarını ayırdı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile sağ kesimden en çok etkilenen isim oldu. Diğer siyasi suçlular gibi askeriye tarafından hakkında tutuklama kararı çıkartıldı ama bu süreçte tutuklanamadı. 1984 yılından itibaren yazı hayatına ve İBDA/C hareketine ağırlık verdi.

İDAMLA YARGILANDI 

1991 yılında Amerika'nın Irak'a saldırmasıyla oluşan dönemin siyasi atmosferi içerisinde tutuklandı. 1998 yılında tekrar tutuklandı ve 2001 yılında idamla yargılandı, idam cezası kaldırılınca ömür boyu hapse çarptırıldı. Bolu F Tipi Cezaevi'nde bulunuyor. Verilen yeniden yargılama kararı sonrası cezaevinden çıkması bekleniyor.