BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Malatya Valiliği den deprem raporu

Malatya'da son günlerde sıklıkla meydana gelen depremlerle ilgili valilik açıklama yaptı.

Abone ol

Açıklamada, meydana gelen küçük depremlerde hasar etkilenmesinin olmadığı, ancak daha büyük depremlerde yapıların güvenli olmadığı vurgulandı.

Malatya Valiliği tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada,
"İlimiz Hekimhan İlçesi merkez üssü başta Yağca Köyü ve Girmana Beldesi olmak üzere Yağca, Yukarı Girmana, Kurşunlu, Yazıhan, Arguvan yörelerinde meydana gelen son 10 gün (21 Mayıs 2010-01 Haziran 2010) içinde ortalama şiddetleri 2 ila 3.7 arasında değişen hafif şiddetteki depremlerle ilgili olarak; Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığımızca yapılan istişareler sonucu 26 Mayıs 2010 tarihinde İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal Hocamız, İl Afet ve Acil Durum Müdürü ve bu müdürlükte görevli 4 Jeoloji Mühendisimizle beraber bir değerlendirme toplantısı yapılmış olup, meydana gelen depremlerle ilgili yöreyle ilgili pafta düzeyindeki detaylı haritalar incelenmiş, yöredeki depremlerin meydana geldiği muhtemel fay ve tali fay hatları ve yörenin deprem kronolojisi üzerinde çalışılmıştır.

Bu çalışmaların akabinde 1 gün sonra 27 Mayıs 2010 Perşembe günü İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce bahse konu bölgede aralarında İl Müdürü (elek.-elok. yük. mühendisi) ve Afet ve Teknik İşler Şube Müdürünün (inşaat mühendisi) de bulunduğu 4 jeoloji mühendisinin dahil olduğu 2 ekiple öncelikle Hekimhan-Sivas karayolu Sarsap Tüneli mevkiinde Boztepe Barajından inceleme gezisine başlanılmış Baraj Şantiye Şefliğinden bilgiler alınmış. Barajın inşaatıyla ilgili depremlerden kaynaklanan herhangi bir sıkıntının olmadığı bilgisi edinilmiştir.

Akabinde Yağca köyüne gidilmiş, Yağca köyü muhtarı ve köy halkıyla görüşülmüş, evler gezilerek hasar olup olmadığı incelenmiştir. Herhangi bir hasarın olmadığı ve meydana gelen depremlerin bölgedeki suların renginde, debisinde herhangi bir değişiklik meydana getirmediği gözlenmiştir ayrıca argon ve metan gazı çıkışı olan herhangi bir vakaya rastlanılmamıştır.

Yağca köyü incelemesini müteakip bölgeye yakın olan Kocaözü beldesi ile Girmana beldelerine de gidilerek yöre gezilerek gözlemlenmiştir. Kocaözünden sonra Yukarı Girmana ve Aşağı Girmana mahallelerinde ayrı ayrı incelemeler yapılmıştır. Yağca için yapılan aynı tespitler bu beldelerimiz içinde yapılmıştır ancak gözlemler esnasında bölgedeki bazı yapıların basit yapılar (taş,toprak ve kerpiç) olduğu depreme dayanıklı yapılar olmadığı tespit edilmiştir. Bazı evlerde söz konusu depremlerden daha önce meydana gelmiş duvar sıvalarında çatlaklar gözlenmiştir" denildi.

Ülkemizin deprem kuşağında olmasının tabii bir sonucu olarak ve Malatya'nın da 1.dereceden deprem ve fay hattında yer almasından dolayı bu tarz yapıların küçük şiddetli depremlerden etkilenmediği, ancak daha büyük depremlerde yapıların güvenli olmadığının gözlenduğinin bildirildiği açıklamada, "Köy Muhtarı ve Belde Belediye Başkanlarıyla yapılan görüşmelerde yeni inşa edilecek konutların mühendislik hizmeti alarak inşaat tekniğine uygun yapılaşmaya gidilmesi halinde olası depremlerde daha az hasarla atlatılacağı ve başta kerpiç ve toprak evlerde ikamet eden vatandaşlarımızın depremlere karşı tedbirli olması gerektiği tarafımızca yöre halkına anlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın son bölümünde de şunlar belirtildi:

"Ayrıca olası bir depreme karşı 24 saat nöbet ilkesine göre çalışan Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile 112 Acil, İtfaiye, Kızılay ile bu konudaki sivil toplum örgütlerimizin (AKUT, DAKUT, HİDAKUT, Yerel-Gündem 21 Ar.-Kur., İNOSAR v.s. ) her saat göreve hazır oldukları, bununla beraber daha şiddetli depremlerde diğer İllerle yapılan karşılıklı yardımlaşma ve işbirliği protokolü gereği kısa sürede Tüm Türkiye'den Malatya iline arama ve kurtarma ve yardımlarının gelecektir. "