BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Lüks temsilci yenilendi

Volvo lüks sınıftaki temsilcisi S80’in ikinci nesli için modern teknolojilerden faydalandı.

Abone ol

Volvo yeni S80'in ilk fotoğraflarını gün ışığına çıkarıyor. Yeni Volvo S80, ilk olarak 28 Şubat’ta Cenevre Uluslararası Otomotiv Fuarı’nda sergilenecek.

Tasarımı da yenilenen otomobil küçük kardeşi S40’a benzetilmiş. Ön bölümde Volvo’nun gelenekselleşmiş ince far tasarımı çamurluklara kadar uzatılarak sportif bir görünüm yaratılmaya çalışılmış. Ayrıca tampon altındaki spoyler benzeri çıkıntı da aynı felsefeyle tasarlanmış.Yan bölümdeyse alçak tavan yapısı dikkat çekiyor.

Cam çervelerindeki alümünyum kaplamaysa modelin bulunduğu sınıfın lüks anlayışını yansıtıyor.Arka bölümse ailenin diğer üyeleriyle büyük benzerlik taşıyor. Bombeli bagaj kapağı ve stop grubu otomobil için doğal bir spoyler görevini almış.

Yeni S80’in benzinli motor yelpazesinde bir V8, bir de tamamen yeni olan silindirli altı sıralı üniteler yer alıyor. XC90’dan transfer edilen 4.4 litre hacmindeki V8 motor 315 HP güç, 440 Nm tork üretiyor. Motorun en büyük özelliğiyse bu sınıfta ilk kez V8 bir ünitenin kaputun altında enine konumlandırılmış olması. Ayrıca bu versiyonda dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunuluyor.

Yeni geliştirilen 3.2 litrelik V6 motorsa 238 HP güç, 320 Nm’lik tok çıkışına sahip. Baz versiyondaysa 2.5 litrelik beş silindirli motor görev yapıyor. 200 HP güce sahip olan bu motorun torkuysa 440 Nm olarak açıklanıyor. Benzinli motorların haricinde yeni S80’de 2.5 litre 185 HP güç üreten dizel bir ünite de kullanılıyor.

Volvo mühendisleri üst sınıf modellerinde güvenlik teknolojileri açısından da gelişim kaydetmiş.

Yeni S80, uyumlu hız sabitleyicisini, çarpışma uyarısı ve fren desteği gibi teknolojileri sunan ilk Volvo modeli olarak dikkat çekiyor. Uyumlu hız sabitleyicisi, öndeki araca göre seçilmiş olan bir mesafeyi otomatik olarak muhafaza ediyor.

Sistemin en büyük özelliği öndeki aracın ani fren yaptığını sürücüden daha çabuk anlayıp otomatik olarak fren yapması olarak açıklanıyor. Yeni S80’de ayrıca virajın yönüne doğru dönen Bi-Xenon farlar da bulunuyor.

Volvo S80’in geliştirilmiş PCC (Personal Car Communicator - Kişisel Araç İletişimi) uzaktan kumanda mekanizmasıysa bu alanda bir ilki temsil ediyor. Sürücü araca girmeden önce güvenlik durumunu; örneğin aracın kilitli veya alarmın devrede olup olmadığını kontrol edebiliyor.

Aracın içinde gizlenmiş birisi varsa, bir nabız sensörü sürücüyü uyarıyor. Yaz başında Avrupa yollarına çıkacak olan yeni S80’nin sonbahar aylarında Türkiye’de satışa sunulması bekleniyor.

Kaynak: www.milliyet.com.tr