BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İÜde Ermeni Sempozyumu

Daha önce Boğaziçi ve Bilgi Üniversiteleri`nde tartışmalara yol açan konu İÜ`de de tartışılacak.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi tarafından “Türk Ermeni İlişkilerinde Yeni Yaklaşımlar” konulu sempozyum düzenlenecek.

15-16-17 Mart 2006 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek sempozyuma gerek Türkiye’den gerekse yurtdışından konusunda uzman isimler katılacak.

Katılımın çeşitlilik göstereceğini vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural, hedeflerinin 'soykırım' sözcüğünden bağımsız olarak, 1915 yılındaki olayları konuşmak olduğunu belirtti.Ural, "o dönemi ve yaşananları sebep sonuç ilişkileri içinde değirlendireceğiz. Bunu yaparken her görüşü savunan akademisyenle tartışacağız. Katılımın çeşitliliği açısından Türkiye'de düzenlenen en büyük ve zengin konferans olacak. Dünyada da nadir toplantılardan birini gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Konferansa davet edilenler arasında, Bilgi Üniversitesi'ndeki Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri' başlıklı konferansı düzenleyen Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Halil Berktay ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Selim Deringil de var.


Sempozyumda Ermeni Sorunu ‘Tarihi Açıdan Ermeni Sorunu’, ‘Siyasi ve Askeri Açıdan Ermeni Sorunu’, ‘Hukuki Açıdan Ermeni Sorunu’, ‘Ermeni Sorunu ve Güney Kafkasya’nın Güvenliği’ ile ‘Kültürel, Psikolojik, ,Felsefi ve İnsani Açıdan Ermeni Sorunu’ olmak üzere beş başlıkta incelenecek.


Beş ana başlığın yanı sıra sempozyumda şu ara başlıklar da tartışılacak; ‘Osmanlı İdaresindeki Ermeniler’, ‘Arşiv Belgeleriyle Tehcir Olayı’, ‘Tehcir Olayı Üzerine Yapılan Yayınların Değerlendirilmesi’, ‘Büyük Devletler ve Ermeni Sorunu’, ‘Birinci Dünya Savaşında ve Sonrasında Ermeni Sorununun Askeri Yönü’, ‘Mondros Ateşkesinden Lozan Antlaşmasına Gelişmeler’, ‘Soykırım Hukuku ve Ermeni Tehcirine Uygulanabilirliği’, ‘Birinci Dünya Savaşı Sırasında ve Sonrasında Türk Divan-ı Harpleri’, ‘Türk Ceza Kanuna Göre “Soykırım” ve “İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar” Kavramları’, ‘Ermeni Olaylarının Günümüze Yansıtılması: Kurban Psikolojisi’, ‘Soykırım Kavramının Kültürel ve İnsani Açıdan İrdelenmesi ve Günümüze Uyarlanması’, ‘Türk- Ermeni İlişkilerindeki Tarihi Meselelere Felsefi Katkılar’, ‘İnsani Yaklaşımlar Yoluyla Türk- Ermeni İlişkilerini Yeniden Yapılandırma’, ‘Türk ve Ermeni Kültürleri Tarafından Paylaşılan Kültürel Yakınlıklar ve Deneyimler’.