BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Lüks konut satışına kolaylık

TOKİ lüks konutların satışını hızlandırmak için yeni bir formül geliştirdi.

Abone ol

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), konut kredilerinin faizinin artması ve piyasadaki gelişmeler nedeniyle durma noktasına gelen lüks konutların satışını hızlandırmak için yeni bir formül geliştirdi. TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, yeni geliştirilen formül ile vatandaşı, bankadan daha düşük faizle kredilendirmiş olacaklarını bildirdi.

Döviz kurlarındaki belirsizlik, konut kredisi faizlerindeki ve inşaat maliyetlerindeki artış, piyasadaki dalgalanmalar nedeniyle hasılat paylaşımı yöntemi ile gerçekleştirilen projelerdeki satışların hemen hemen durduğunu belirten Bayraktar, proje müteahhitleri ile görüşerek soruna bir çözüm aradıklarını söyledi. Görüşmelerde, müteahhitlere, karlarından feragat ederek, satış vadelerini uzatmaları yönünde çözüm önerdiklerini kaydeden Bayraktar, şu bilgiyi verdi:

''Buna göre, halen 1-2 yıl civarında olan bu projelerdeki vadeyi 5 yıla çekeceğiz. Vatandaş, elindeki, yastık altındaki parasını yüzde 20-30 peşinata yatıracak. Sonra 5 yıl vadeli konutu alacak. Aylık yüzde 1,2-1,5 faiz uygulanacak. Böylece vatandaş bankadan daha düşük faiz ile kredilendirilmiş olacak. TOKİ, bu yöntem ile hem vatandaşa hem de müteahhide garantör olacak. Müteahhit konutları zamanında bitirecek, vatandaşa teslim edecek. Vatandaş da uygun ödeme koşulları ile belki bankadan kredi bile kullanmadan ev sahibi olacak.''

Bu yöntemde müteahhidin, TOKİ'ye olan ödemelerini aksatmayacağını anlatan Bayraktar, vade uzadığı için bir miktar karındın feragat etmiş olacağını, ancak projenin tamamlanıp satışın yapılmasının daha önemli olduğunu söyledi. Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, hasılat paylaşımı yöntemi ile TOKİ 14 bin 831, Emlak GMYO ise 19 bin 579 konut yapıyor. Yeni satış programına, müteahhitlerin büyük bölümünün olumlu baktığını belirten Bayraktar, böylece TOKİ'nin gelirlerinin de garanti altına alındığını kaydetti.