BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Fare 500 milyon yıl geride

Amerikalı bilim adamları bir fareyi zaman içinde 500 milyon yıl geriye götürdüler.

Abone ol

Amerikalı bilim adamları, evrim sürecini geriye çevirerek, bir fareyi zaman içinde 500 milyon yıl geriye götürdüler. ABD'nin Utah Üniversitesinde yapılan araştırmada, farenin gen haritasından faydalanan bilim adamları, ilkel hayvanlarda bulunan bir geni tekrar inşa ettiler. Eski gen yeniden mutasyona uğrar ve ayrışırken, modern memelilerde beyin gelişiminde kilit rol oynayan bir çift genin oluşumuna yol açtı.

Deneyin evrim sürecinin aydınlığa kavuşması ve yeni gen tedavi tekniklerini beraberinde getirmesi açısından önemine işaret eden araştırmacı Petr Tvrdik, ilk kez eski bir genin yeniden inşa edildiğini ve iki adet günümüz hayvanına ait genden, ayrıştıkları eski geni yeniden inşa edebileceklerini ispatladıklarını söyledi. Developmental Cell isimli akademik dergide de yayımlanan araştırmayla, 500 milyon yıl önce ilk hayvanların ''Hox'' adı verilen 13 adet geni bulunduğu ve her genin daha sonra 4'e ayrışarak, 52 gene ulaştığı belirlendi.

Evrim süreci sonunda başka mutasyonlar da meydana geldi ve bazı gereksiz genler ortadan kalkarak, geriye bugünün hesabıyla memelilerdeki 39 Hox geni kaldı. Araştırmada, Utah Üniversitesi ekibi, ceninlerde beyin gelişimini kontrol eden ''Hoxa1'' ve hayvanlarda yüz hareketlerini kontrol eden sinir hücrelerinin gelişiminde kilit rol oynayan ''Hoxb1'' genini incelediler.

Bilim adamları, inşa ettikleri melez genin eski genin tamamen aynısı olmadığını, ancak eski genle aynı fonksiyonları yerine getirdiğini kaydettiler. Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi İnsan Genetiği Bölümünden Profesör Mario Capecchi, ''Bu araştırmada asıl yaptığımız iş, Hoxa1 ve Hoxb1 genlerinin bugün yaptığını, zaman içinde geri giderek, Hox1 geninin ne zaman yaptığını görmek. Evrimin nasıl süreçlendiğine gerçek bir örnek oldu, çünkü evrim sürecini geriye çevirdik'' diye konuştu.