BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

İsrailin savaş planı hazırdı

İngiliz Guardian gazetesi savaşın perde arkasını yazdı: Savaş aylar önce planlanmıştı!

Abone ol

İngiliz The Guardian gazetesi yazarlarından George Monbiot, bugünkü yazısında "Lübnan'a düzenlenen gereksiz saldırı önceden planlanmıştı. İki askerin kaçırılması sadece bir bahaneydi" diye yazıyor.

Monbiot'nun "İsrail Hizbullah'ın tahrik edici saldırılarına yanıt verdi, öyle mi? Yanlış!" başlıklı yazısının özeti şöyle: "Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre İsrail, 2000 yılının Mayıs ayında Güney Lübnan'dan çekilmesinden sonra, sınırı defalarca ihlâl etti. İsrail uçakları 2001-2003 yılları arasında hemen hemen her gün, 2006 yılında da ısrarla sınırı geçti. 2000 yılının Ekim ayında İsrail birlikleri, silahsız Filistinli göstericilere ateş açtı. 3 Kişi öldü 20 kişi yaralandı.

Bunun üzerine Hizbullah militanları üç İsrail askerini kaçırdı. Hizbullah zaman zaman İsrail mevzilerine roket saldırıları düzenledi. İsrail buna ağır bombardımanla yanıt verdi. Bu tür olaylarda 2003 yılında üç İsrailli ve üç Lübnanlı, 2005 yılında bir İsrail askeri ve iki Hizbullah savaşçısı ve Şubat 2006'da da iki Lübnanlı'yla üç İsrail askeri öldü.

Ancak Birleşmiş Milletler'e göre bu olayların hiçbiri kapsamlı bir askerî operasyonla sonuçlanmadı." Peki bu kez durum neden farklı? Guardian yazarı Monbiot'ya göre bunun cevabı, Hizbullah'ın neden iki İsrail askerini kaçırdığında gizli. "Hizbullah, iki İsrail askerini, Lübnan'ın işgali sırasında ele geçirilen ve Üçüncü Cenevre Sözleşmesi'nin 118'inci maddesini ihlâl eder şekilde, serbest bırakılmayan 15 savaş esiriyle değiş tokuş etmek için kaçırdı.
Eğer İsrail bu takası kabul etseydi, daha fazla kan dökülmeden askerlerini geri almış olacaktı. Ancak İsrail hükümeti pazarlık etmeye yanaşmadı. Sonrasını hepimiz biliyoruz. Yaklaşık bin Lübnanlı ve 33 İsrailli sivil öldü ve bir milyon Lübnanlı evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Peki İsrail bu kez neden böyle bir tutum izledi?

Çünkü bu iki askerin kaçırılmasına bir tepki değildi. Bu saldırı aylar önce planlanmıştı." Independent: Tüm dünyayı utandıran savaş The Independnet gazetesi, "Tüm dünyayı utandıran bir savaşın bilançosu" manşetinin altında, Orta Doğu'daki krizi rakamlarla değerlendirmiş. "Hizbullah'ın iki İsrail askerini kaçırmasının üzerinden 28 gün geçti.

Bu süreç içinde Lübnan'da 932 kişi öldü. 75 kişi hâlâ kayıp; öldükleri sanılıyor. Lübnan ordusundan 29 asker öldü. 3293 Lübnanlı yaralandı. Ölü ve yaralıların yüzde 45'i çocuklar. 300 bini çocuk toplam 913 bin Lübnanlı yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda kaldı. 94 İsrailli öldü, 1867 İsrailli yaralandı. Güney Lübnan'da 10 bin İsrail askeri Hizbullah'la çarpışıyor. Hizbullah İsrail'e üç bin roket fırlattı.

Çatışmaların ilk haftasında Hizbullah günde ortalama 90 roket atarken bu sayı son beş günde 169'a çıktı. İsrail savaş uçakları 8700 saldırı uçuşu yaparak 146 köprüyü ve 72 yolu imha etti. Lübnan'ın altyapısının uğradığı hasar tahminî olarak iki milyar dolar. İsrail'in Ciye enerji santralına düzenlediği saldırının ardından 30 bin ton petrol Akdeniz'e yayıldı. Uluslararası toplum, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri hariç, acil bir ateşkes çağrısında bulundu. Şu ana kadar çıkarılan Birleşmiş Milletler kararı sayısı, sıfır."

BBC TÜRKÇE