BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Üretimde artış hız kesti

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Ekonomik Durum Tespit Anketi ilginç sonuçlar verdi.

Abone ol

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Ekonomik Durum Tespit Anketi, bu yılın ilk yarısının, üretim açısından geçen yılın ikinci yarısına göre daha olumsuz geçtiğini ortaya koydu. Özel sektör imalat sanayinin içinde bulunduğu koşulları, sorunları beklenti ve öngörülerini tespit edebilmek, çözüm önerileri geliştirebilmek amacıyla İSO üyeleri arasında gerçekleştirilen anket sonuçları, Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük tarafından bir basın toplantısı ile açıklandı.

Anket, bu yılın ilk yarısının üretim açısından geçen yılın ikinci yarısına göre daha olumsuz geçtiğini ortaya koydu. 2006 ilk yarıda işletmelerde üretimde artış bildirenlerin oranı yüzde 52,6'dan yüzde 43,8'e geriledi, azalış bildirenlerin oranı ise yüzde 27,8'den yüzde 28,9'a yükseldi. Ankete göre, üretimdeki azalış eğilimi tüm ölçeklerde hissedilmekte.

Küçük ölçekli işletmelerde üretimde artış bildiren işletmelerin oranı 2005 yılı ikinci yarısında yüzde 46,5 iken, bu yılın ilk yarısında yüzde 34,8'e, orta ölçeklilerde üretimde artış bildiren işletmelerin oranı yüzde 53,6'dan yüzde 46,4'e ve büyük ölçeklilerde artış bildiren işletmelerin oranı yüzde 64,7'den yüzde 58,8'e geriledi.

TEKSTİLDE ÜRETİM YAVAŞLAMASI YOĞUN

Üretimde azalış bildirenler açısından 2006 yılı ilk yarısı büyük ölçekli işletmeler için orta ve küçüklere kıyasla biraz daha olumsuz geçti. Bu yılın ilk yarısında üretimde azalış bildiren işletmelerin oranının en yüksek olduğu sektör, yüzde 53,7 ile tekstil oldu.

Bu dönemde üretimde artış bildiren işletmeler oranının en yüksek olduğu sektör ise yüzde 69,6 ile taşıt araçları sanayi oldu. Ankete göre 2005 yılı ikinci yarısında iç satışlarının arttığını bildiren işletmelerin oranı yüzde 51 iken, bu yılın ilk yarısında oran yüzde 42,4'e geriledi. İç satışlarda artış bildiren işletmeler oranı küçüldü. İç satışlarında düşüş yaşayan işletmelerin oranı büyüklerde yüzde 18,6'dan yüzde 28,6'ya, küçük ölçeklilerde yüzde 31,8'den yüzde 38,6'ya yükseldi.

İç satışlarında düşüş yaşayan orta ölçekli işletmeler oranı ise bir önceki dönem yüzde 28,8 iken, bu yılın ilk yarısında bir miktar gerileyerek yüzde 27,5 oldu. Bu bulgular, bu yılın ilk yarısında özellikle büyük ölçekli işletmelerde, iç satışlarda bir gerileme yaşandığını ortaya koydu. Bu yılın ilk döneminde iç satışlarında azalış bildiren işletmeler oranının en yüksek olduğu sektör, önceki dönemlerde olduğu gibi yüzde 56,4 ile yine tekstil oldu.

DIŞ SATIŞLARDA ARTIŞ DÜŞTÜ

Ankete göre, dış satışlarında artış bildiren işletmelerin oranı 2005 yılı ikinci yarısında yüzde 46,4 iken, bu yılın ilk yarısında yüzde 39,2'ye geriledi. Dış satışlarında azalma olduğunu belirten işletmelerin oranı yüzde 33,7 oldu. Küçük ölçekli işletmelerde 2005'in ikinci yarısında yüzde 40,2 olan oran, bu yılın ilk yarısında 33,9'a düştü.

Küçük ölçekli işletmelerdeki nispi iyileşmeye rağmen ihracatın çok önemli bir bölümünü gerçekleştiren orta ve büyük ölçekli işletmeler arasında bir önceki döneme göre dış satışlarının azaldığını belirten işletmelerin oranı arttı. Bu oran orta ölçekli işletmelerde yüzde 27,7'den yüzde 31,4'e, büyük ölçeklilerde ise yüzde 32,8'den yüzde 37,3'e çıktı. Dış satışlarında artış sağlayan işletmelerin oranı açısından en başarılı sektör, yüzde 61,5 ile gıda, içki ve tütün sanayi oldu. Dış satışlarında düşüş yaşayan işletmelerin oranı en yüksek olan sektör ise yüzde 47,2 ile tekstil sanayi oldu.