BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.301,82
HABER /  DÜNYA

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta büyük patlama! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta büyük bir patlama meydana geldi. 78 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 4 bin kişinin de yaralandığı bildirildi. Yaralananların arasında 2 Türk vatandaşı da var. Olayın ardından ülke genelinde yas ilan edilirken, Beyrut'ta 2 haftalık olağanüstü hal ilan edildi.

Abone ol

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta eski Başbakan Saad el-Hariri'nin evi yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi. Patlama, kilometrelerce çaptaki alanda ciddi hasar meydana getirdi. Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktı. Patlamada ilk belirlemelere göre 78 kişi öldü, 4 bin kişi yaralandı. Yaralananların arasında 2 Türk vatandaşı da var. 

Lübnan Emniyet Genel Müdürü, olayın, daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini söyledi. Lübnan Başbakanı Hassan Diyab,"Lübnan'da bugün yaşanan felaketin (Beyrut'taki patlama) sorumlularından hesap sorulacak" dedi. 

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlamada ölen sayısının 78'e ulaştığını, en az 4 bin kişinin yaralandığını açıkladı.

Lübnan Hizbullahı: Silah depolarımızın hedef alındığı iddiası gerçek dışı
Lübnan Hizbullah'ı başkent Beyrut'taki patlamanın kaynağının, İsrail tarafından kendilerine ait silah depolarına yönelik gerçekleştirilen bir saldırı olduğu iddiasını yalanladı. Hizbullah'a yakın kaynaklar ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, Beyrut'taki patlamanın, kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Hiroşima ve Nagazaki'ye benziyor
Patlama sonrası açıklama yapan Beyrut Valisi Mervan Abbud, gözyaşlarına hakim olamadı. Abbud, limandaki patlamayı atom bombası atılan Japonya'nın kentleri Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti.

Patlamanın etkisiyle balkonlar yıkıldı
Patlamanın etkisiyle 3 katlı bir binanın yıkıldığı, enkaz altında hala insanların olduğu belirtildi. AFP'nin bölgedeki muhabiri, Beyrut'un ticaret bölgesi olan ve iş yerlerinin yoğun olduğu Hamra'daki tüm binaların dış cephelerindeki camların kırıldığını aktardı. Reuters'a konuşan bir görgü tanığı ise bölgedeki binaların balkonlarının, patlamanın etkisiyle yıkıldığını anlattı.

KKTC'den hissedildi
Lübnan eski Başbakanı Hariri'nin evinin patlamanın yaşandığı alana oldukça yakın olduğu belirtildi. Lübnan Sağlık Bakanı'nın ilk açıklamasına göre patlama sonrası çok sayıda kişi yaralandı. Patlamanın KKTC'den de hissedildiği ifade edildi.

TRT çalışanları yaralandı
Öte yandan, TRT ofisi çalışanlarının yaralandığı kaydedilden olayda 2 kilometrelik alanın yok olduğu ifade edildi. Dumanların şehrin büyük bölümünden görülebildiği belirtilirken resmi makamlarca henüz bir açıklama yapılmadı.

İki vatandaşımız yaralandı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, patlamada 2 Türk vatandaşının yaralandığını açıkladı. Çavuşoğlu'nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle: "Lübnan’daki patlamada iki vatandaşımız hafif şekilde yaralandı. Durumları iyi. Acil şifa diliyorum."

Büyükelçi Çakıl'dan açıklama
Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, Beyrut'taki şiddetli patlamayla ilgili son dakika açıklamalar yaptı. Çakıl, "Patlamayı olduğu gibi hissettik, çok büyük bir patlamaydı" diye konuştu.

Patlamanın yaşandığı bölgeye 1,5 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Çakıl, "Bulunduğumuz binanın bazı camları kırıldı" dedi. Büyükelçiliğin bütün çalışanlarının sağlık durumunun iyi olduğunu ifade eden Çakıl, "Hepsiyle iletişime geçtim, çok şükür iyiler" ifadelerini kullandı.

Son Dakika: Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta büyük bir patlama meydana geldi

"Türkiye yardıma hazır"
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, patlamayla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı: 

"Beyrut’ta meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, Lübnan halkına başsağlığı diliyoruz. Enkaz altında kalanların olduğu haber veriliyor. Umarız ölü ve yaralı sayısı artmaz. Türkiye her tür yardım için hazırdır."

Trump: Saldırı gibi görünüyor
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte Lübnan halkına taziye mesajını iletti. ABD'nin Lübnan'a 'yardım etmeye hazır olduğunu' belirten Trump, "Dualarımız tüm kurbanlara ve aileleriyle" dedi. Trump, "Lübnan halkı ile çok iyi bir ilişkimiz var ve yardım etmek için orada olacağız. Bu korkunç bir saldırı gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta büyük patlama! Ölü ve yaralılar var
Foto Galeri Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta büyük patlama! Ölü ve yaralılar var Galeriye Gözat