BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.411,10
HABER /  POLİTİKA

LİDER KITLIĞI mı var?

Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın siyasete döneceğini açıklamasının ardından yeni bir tartışma başladı

Abone ol

Eski Başbakan Mesut Yılmaz"ın “yeni bir çatıda mevcut siyasi partilerin birleşmesi” formülüyle siyasete döneceğini söylemesi, Rahşan Ecevit"in Milli Mutabakat Projesi için 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel"le bir araya gelmesi, Tansu Çiller"in de yeniden politika sahnesine çıkma ihtimalinin ortaya çıkması, “Türkiye"de lider yetişmiyor mu” sorusunu gündeme getirdi.

NTVMSNBC, siyasetbilimcilere, ekonomistlere, gazetecilere ve eski politikacılara “Türkiye"nin yeni lideri kim olur” sorusunu yöneltti. Çoğu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı DSP"li Yılmaz Büyükerşen"i gösterdi, bazıları da “lider çıkmıyorsa yok demektir” diye konuştu. İşte yanıtları:

ORHAN BİRGİT: YILMAZ BÜYÜKERŞEN"İ DESTEKLİYORUM (Eski Politikacı-Gazeteci)

Hem birikimi hem uygulamalarına bakarak hem de düşünce doğrultusunda Yılmaz Büyükerşen"i destekliyorum. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen. Ve bu ismi ilk ortaya atanlardan biriyim. Türkiye yeni bir arayış içinde. Merkez sağda Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu isimleri var. Onları pek tanımıyorum. Oraya da bir takım dönüşler var.

MUHARREM SARIKAYA: EKİP İYİ OLURSA LİDER DE BULUNUR (Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi)

“Böyle bir isim yok. Karizmatik liderler dönemi sona erdi, artık ekip liderliği dönemi var. Yeni bir karizmatik lider aramak yerine kimin daha iyi ekibe sahip olduğuna bakmak gerekir. Bence hem sağın hem de solun eksiği lider değil ittifaktır, bu ittifak sağlanabilirse lider de ortaya çıkar.”

NUR BATUR: PARLAK İSİMLER KENDİLERİNİ SAKLIYOR (Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi)

“Türkiye"de siyasete atılacak parlak isimler var ama kendilerini saklıyorlar. Yani bu konuda bir isim vermek çok zor.”

PROF. DR. TÜRKEL MİNİBAŞ: SAĞDA KESİCİ, SOLDA BÜYÜKERŞEN (Ekonomist-Öğretim Üyesi)

Sağda lider adayım İlhan Kesici... Eski ANAP Milletvekili ve eski DPT Müsteşarı İlhan Kesici. Solda ise sık sık ismi geçen kişi, Yılmaz Büyükerşen. Kesici donanımlı bir lider, sistemin sorunlarıyla ülkeninkilerin kesişme noktalarını biliyor ve çözüm üretebiliyor. Yılmaz Hoca"nın ise hem kişisel tavrı hem de projeleri katılıma açık.”

ASAF SAVAŞ AKAD: LİDER ÇIKMIYORSA YOK DEMEKTİR (Ekonomist-Yazar)

“Siyasi liderler kamuoyu yoklamalarıyla çıkmaz, böyle bir lider varsa kendisi çıkar, çıkamıyorsa zaten yok demektir. Tayyip Erdoğan nasıl çıktı? Lider ya da aday kendiliğinden çıkacaktır.”

ALTAN ÖYMEN: BÜYÜKERŞEN VE ŞENATALAR"A DİKKAT (Polikitacı-Yazar)

“Benim adayım yok ya da "lider olur" diyebileceğim bir isim yok. Ancak üzerinde konuşulan isimler var. Örneğin Rahşan Hanım"ın ortaya attığı Yılmaz Büyükerşen var, fakat bu isim solun adayı gibi değil. Burhan Şenatalar"ı tanımak için tıklayın Solda yine DİSK"in öncülüğünü yaptığı oluşumda Burhan Şenatalar var. Bu adayların dışında solda aday görünmüyor. Sağda Demirel"i gösterenler var. YÖK üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar. Hepsi değerli isimler. İttifak yapılacağına göre bir isim üzerinde uzlaşmaya varılmalı ve kimlerden olursa olsun gençlerden biri olsun.”

TARHAN ERDEM: ESKİ USUL DEVAM ETTİKÇE LİDER ÇIKMAZ (Siyaset Bilimci-Yazar)

Böyle bir isim yok ama ben de olmasını çok istiyorum. Eski siyaset anlayışı maalesef devam ediyor, eski siyaset usülleri devam edecek diye insanların dışarıdan politikaya girme cesaretleri kırılıyor. Şu anda politikada olmayanlar politikaya girmeye çekiniyorlar çünkü eskiden olduğu gibi politikanın ayak oyunlarıyla yapıldığını düşünüyorlar, oysa bence politika artık ayak oyunlarıyla yapılmıyor. Gençler girebilirse, bunu görebilirler, yani eskiden olduğu gibi akıldışı ayak kaydırma yöntemleri yok. Ancak henüz Türkiye o noktada değil, sadece o noktaya doğru gidiş var, arayışlar devam ediyor ve bence er ya da geç netice alınacaktır. Yılmaz Büyükerşen"i tanımak için tıklayın

FİKRİ SAĞLAR: NEFER OLARAK YER ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM (Politikacı)

“Önce kendimi söylemek isterim. Yeni oluşumların seçime yetişmesi mümkün değil. Ve Türk halkı alışkanlıklarını çok çabuk değiştirmez. Ben böyle bir oluşumda nefer olarak yer almayı düşünüyorum. Güçlü bir çatı altında bir araya gelmek kısa vadede çözüm olacaksa bunun CHP"de ama Deniz Baykal ve arkadaşları olmadan mümkün görüyorum. Deniz Baykal ve arkadaşları bunun dışında yer almayacaklarsa o takdirde toplanılacak yer DSP"dir.”

Kaynak: NTVMSNBC