BIST 11.056
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.506,52
HABER /  POLİTİKA

Kütüphanede Kürtçe incil

Devlet kütüphanelerinde 'Kürtçe yayın yasağı' yok. TBMM kütüphanesinde Kürtçe incil de bulunuyor.

Abone ol

AB'nin önerisiyle Türkiye'deki kütüphanelerde Kürtçe yayın bulundurulması yönünde harekete geçildiği öne sürülürken, kütüphaneciler yeterli bütçe verilmesi durumunda her dilde yayının raflarda yer bulabileceğini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın AB'nin önerisiyle devlet kütüphanelerinde Kürtçe kitap bulunduracağı iddiası, "yasak olup olmadığı" sorusunu gündeme getirirken, kütüphaneler açısından asıl sorunun "Kürtçe" değil "bütçe" olduğu vurgulandı. Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal, "Türkiye'deki kütüphanelere Kürtçe kitap alımı konusunda herhangi bir yasak yok. Ancak kütüphanelerce bu yola gidildiği pek söylenemez" dedi.

İl halk kütüphanelerince yöre insanına hizmet verilmesi gerektiğini kaydeden Kartal, halkın talebi doğrultusunda Kürtçe yayın alımı yapılmasını desteklediklerini belirtti. Kartal, "Bütçe yetersizlikleri nedeniyle kütüphanelere zaten çok az yayın satın alınabiliyor. Türkçe kitap sayısı bile yetersiz kalıyor" diye konuştu.

Milli Kütüphane Başkan Vekili Celal Tok da, "Kütüphanemizde farklı türlerde Kürtçe kitaplar da var. Bu konuda yasak yok" dedi. TBMM Kütüphanesi'nde de Mehmed Uzun'un "Zaman u roman" adlı kitabı, İncil'in çevirisi, şiir antolojisi gibi bazı Kürtçe yayınların bulunduğu öğrenildi.

Haber: Yıldız Yazıcıoğlu
Kaynak: