BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

CIA İncirliki kullanmış

Guantanamo'daki Cezayirlilerin avukatı, yolculuğun Türkiye ayağını anlattı.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu'nda, gizli CIA faaliyetlerini soruşturan komisyon, Amerikan Haberalma teşkilatı CIA'in 2001'den bu yana Avrupa üzerinden 1000'den fazla gizli uçuş gerçekleştirdiğini belirtti.

CIA uçuşlarının geçmişi 2001'e kadar gidiyor

Avrupa Parlamentosu üç aylık bir çalışma ardından bugün açıklanan ara raporunu hazırlarken Avrupa Birliği yetkilileri, hukukçular, insan hakları savunucuları ve CIA tarafından kaçırıldığı iddia edilen kişilerle görüştü.

Parlamento komisyonuna ifade verenler arasında, Bosna'dan Guantanamo'ya götürülen altı Cezayirli'nin avukatları da vardı.

BBC Türkçe Servisi'nin sorularını yanıtlayan avukatlardan Stephen Oleskey, müvekkillerinin Türkiye üzerinden Guantanamo'ya götürüldüğünü söyledi ve transfere Türk askerlerinin de karıştığını öne sürdü.

"Tespitlerimize göre bu kişiler 18 ya da 19 Ocak 2002'de birkaç saat Türkiye'de kaldılar. Türkiye'ye vardıklarında, ki İncirlik Üssü'ne götürülmüş görünüyorlar; bağlandılar, dövüldüler, uçakta da hakarete maruz kaldılar."

"Türkiye'de bulundukları sürede askerler onları köpeklerle korkuttu. Gözleri bağlı bu kişiler, köpeklerin çok yakınlarında olduğunu hissettiklerinde dehşete düştüler. Köpeklerin onlara saldırmalarından korktular. İncirlik Üssü'nde, zorla başka bir askeri uçağa bindirildiler; Amerikan hükümetinin denetiminde Afganistan'dan getirilen diğer tutsaklarla birlikte belki 20 saat süren uzun bir yolculuktan sonra Türkiye'den direkt Guantanamo'ya götürüldüler. Tarih 20 Ocak 2002'ydi."

Stephen Oleskey, müvekkillerinin halen Guantanamo'da olduğunu ve burada kötü muameleye maruz kaldığını "bazen de işkence gördüğünü" söyledi.

"Hiçbir zaman bir yargıcı görme fırsatları olmadı. Çünkü Amerikan hükümeti, onların mahkeme önüne çıkarılmalarına izin verilmediği görüşünü savunuyor. Biz Amerikan hukuk sistemi içinde mücadelemizi sürdürüyoruz. Ancak aldırdığımız bazı kararlar iptal edildi. Başvurumuzun görüşülmesi de ertelendi."

Oleskey, "Türkiye hükümetinin bu transferleri engellemesi mümkün müydü? sorusunu ise "Bu, Türkiye hükümetine sorulması gereken bir soru." diyerek yanıtlıyor.

"Üslerinin bu iş için kullanılmasına izin veriyorlar. Bence, olanlardan ne kadar haberi olduklarını ve bu suça ne kadar iştirak ettikleri yanıt aranması son derece adil sorular."

"Müvekkillerim bize orada Türk askerlerini de görebildiklerini söyledi. Bu da Türklerin olanlardan haberdar olduklarını gösteriyor. Tutsaklar onların gözleri önünde üsse getirilip, aşağılandı. Bu nedenle Türkler de bu süreçte Amerikalılarla işbirliği yaptılar, hatta süreci onayladılar..."

Avrupa Parlamentosu Komisyonu, CIA uçuşlarıyla ilgili nihai raporunu önümüzdeki yıl başında yayımlayacak.

BBC