BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kürtler modern ordu kuruyor

Kürtler peşmerge güçlerini modernize ediyor. Bakın nasıl bir düzen getiriyorlar.

Abone ol

Kuzey Irak’'aki yerel Kürdistan Parlamentosu, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı yaklaşık 100 bin peşmerge gücünün Bakanlık düzeyinde örgütlenmesini öngören yasa tasarısı oy çokluğuyla kabul etti.

Dün yapılan toplantıdan sonrası açıklama yapan Parlamento Başkanı Adnan Müftü, kabul edilen tasarının Peşmerge güçlerinin geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi. Peşmerenin düzenli orduya geçişine ilişkin hazırlanan bir programdan söz eden Müftü, şöyle dedi:

Düzenli orduya geçiş bir gereksinimdir. Çünkü mevcut peşmerge yapısının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Yaşı geçmiş peşmergelerin emekliye ayrılması lazım. Yasa, Kürdistan peşmergelerine idari, teknik ve akademik olarak geliştirilmesinin yetkilerini veriyor.

Bu konuda, lrak Hükümeti’nin Kürdistan Bölge Hükümeti Peşmerge Bakanlığına destek vermesi gerekiyor. Çünkü, bir süre önce Peşemerge Kuvvet Komutanlarıyla lrak Savunma Bakanlığı arasında sağlanan anlaşmada peşmergeye verilen yasal statüye göre, Peşmergelerin savunma kuvvetleri olarak geliştirilmesi Irak hükümetinin de bir yükümlülüğüdür.''