BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe eğitimde hukuki engel yok

Mardin'deki 'Türkiye'nin Yeni Anayasa Arayışı' panelinde Prof. Dr. Burhan Kuzu Kürtçe eğitiminin hukuki sorun teşkil etmediğini ifade etti

Abone ol

Mardin'de düzenlenen 'Türkiye'nin Yeni Anayasa Arayışı' konu panele katılan Anayasa profesörleri ve siyasi parti temsilcileri, Türkiye'de yeni bir Anayasa'nın şart olduğu görüşünde birleşti.

Panelde konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, demokratik açılım süreci kapsamında gündeme gelen yer isimlerinin değiştirilmesi ve seçmeli ders olarak Kürtçe'nin okutulmasının önünde hiçbir anayasal engelin olmadığını söyledi.

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Mardin Belediyesi tarafından ortak düzenlenen' 'Türkiye'nin yeni Anayasa arayışı' konulu panel düzenlendi. Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Bilgi Üniversitesi'nden Prof Dr. Serap Yazıcı, Bilkent Üniversitesi'nden Prof Dr. Ergün Özbudun, Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ve Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, Mardin Valisi Hasan Duuer, Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ve Mardin metropoliti Saliba Özmen'in yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

BATI NASIL ÇÖZDÜYSE BİZ DE ÖYLE ÇÖZMELİYİZ

Zor bir süreçten geçtiklerini ve parti olarak bu sorunların çözümü için kararlı olduklarını belirten TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Bu süreci halkımıza anlatmak zorundayız. Bölge olarak önümüzde 30 yıldan beri devam eden ve 40 bin insanın hayatını kaybettiği bir tablo var ortada. Bu kadar asker şehit oldu. Şu kadar PKK'lı öldürüldü. Bu askeri mantıkla bu işin tek başına çözülemeyeceğini bir kere öğrenmemiz lazım. Bu işi İngiltere'si, İspanya'sı, Almanya'sı, İtalya'sı bu işe nasıl çözüm bulduysalar bizim de ortak akılla bu işi çözmemiz lazım" şeklinde konuştu.

NE YAPARSAK YAPALIM ONLAR YOK DİYORLAR

Yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi veren Kuzu, "Daha önce içini doldurduğumuz anayasa taslağını bu sefer boş bir şekilde herkesin önüne koyduk ve diğer partilerle birlikte doldurmak istiyoruz" diye konuştu.

Açıklamalarında yeni anayasada Kürtçenin resmi dil olarak gösterilmesinin imkansız olduğuna dikkat çeken Kuzu, "Yeni yer isimlerini değiştirmek bölge halkına sormakla olur. Yoksa bunun önünde anayasal bir engel yok. Bunu burada referandumlarla çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Bu referandum sonunda belki bölge halkı o ismi benimseyip ismin değişmesine karşı çıkar. Okullarda Kürtçe eğitimin verilmesi ile ilgili olarak ise bunun için de anayasa değişikliğine gerek yok. Milli Eğitim Bakanlığı yayınlayacağı bir genelge ile bu işi çözebilir. Biliyorsunuz okullarda bazı üniversitelerimizde Kürtçe araştırma merkezleri kuruldu. TRT 6 bir genelge ile açıldı" şeklinde konuştu.

"YENİ BALYOZLARA GEREK YOK"

Bir gazetecinin 'Balyoz Darbe planlarının yeni anayasanın hazırlık çalışmalarını hızlandırıp hızlandırmayacağı' sorusuna ise Kuzu, "Balyoz operasyonu hızlandırmadı. Çünkü bu planlar ortaya çıkmadan önce biz başlamıştık. Ama ne etkisi oldu? Belki askeri sivil yargılama alanlarının belirlenmesinde bir anayasa değişiklik paketini eklemiş oluruz. Yoksa zaten daha önce devam eden bir Ergenekon süreci vardı. Bu ülkede balyozlar yeter zaten harekete geçmek için. Yeni balyoza gerek yok. Kafesi var, ay ışığı, sarıkızı var karakızı var. Hepsi var, bunlar yeter zaten" cevabını verdi.