BIST 10.657
DOLAR 32,14
EURO 34,90
ALTIN 2.433,16
HABER /  GÜNCEL

MOBESEler suç oranını düşürüyor

Kent Güvenlik Sistemi(MOBESE)'ne geçerek kameralarla takip edilmeye başlanan Antalya'da 2008'den bu yana suç oranlarında yüzde 79'a varan azalma oldu.

Abone ol


Antalya 12 Şubat 2008'den itibaren şehrin değişik noktalarındaki 495 mobese kamerası tarafından izleniyor. 158'i hareketli, 337 tanesi sabit olan kameralar şehri 24 saat gözaltında tutuyor. Kameraların aktardığı görüntüler mobese merkezindeki ekranlarda polisler tarafından izleniyor.

Güvenlik güçleri gördükleri en ufak olumsuzlukta suça ve suçluya anında müdahale ediyor. Suçluların tespit edilmesinde kameralar polisin işini büyük oranda kolaylaştırıyor. Suçların önlenmesi açısından büyük kolaylık sağlayan sistem sayesinde Antalya'da Şubat 2008'den beri suç oranlarında yüzde 79'a varan azalma oldu.

734 ARAÇ TESPİT EDİLDİ

Şehir genelinde cana ve mala karşı işlenen suçlarda kameralar sayesinde düşüş olurken, plaka tanıma sistemiyle daha önce suça karışmış araçlar kolayca tespit edildi. Plaka tanıma sisteminin başladığı 1 Ağustos 2008 tarihinden itibaren yakalama kararı bulunan 734 araç mobese kameraları sayesinde tespit edilerek haklarında yasal işlem uygulandı. Şehrin belli kavşaklarında bulunan kameralar sayesinde de kırmızı ışık ihlali yapan araçlar anında tespit edilerek gerekli cezai işlem yapılması sağlandı. Sistem sayesinde kameraların kurulduğu tarihten itibaren 550 suça delil da teşkil edecek görüntüler sayesinde olaylar aydınlatıldı.

ÖZEL HAYATA KARIŞMA YOK

Antalya Emniyeti Muhabere Elektronik Şube Müdürü Murat Esertürk, sistem kurulduktan sonra kentte suç oranlarında ciddi bir azalma olduğunu ifade etti. Murat Esertürk,sistemin kurulduğu tarihten itibaren Akdeniz Bulvarı Konyaaltı Plajları bölgesinde açıktan hırsızlık olaylarının yüzde 74, otomobilden hırsızlık suçunda yüzde 79, yankesicilik vakalarında yüzde 62 oranında düşüş yaşandığını belirtti. Kameralarla vatandaşların özel hayatına müdahale edildiği şeklindeki eleştirilere de cevap veren Esertürk, "Böyle yanlış bir bilgi var. Emniyet kimsenin özel hayatına karışmaz. Bizim amacımız güvenli bir şehir oluşturmak." dedi.

Öte yandan mobese kameralarını izleyen polislerin şüphelendiği bir aracı incelemeye alması sonucunda Antalya'da ilk kez plansız bir operasyonla 250 gram eroin maddesi de yakalandı