BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kürt sorununa çözüm

Galatasaray Üniversitesi'nden Ahmet İnsel, Kürt konferansında ilginç bir öneri sundu.

Abone ol

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel, ''Kürt sorununa, yeneni ve yenileni olmayan bir çözüm gerektiğini'' söyledi.

Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Empati Grubu tarafından İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Dolapdere Yerleşkesi'nde düzenlenen ''Sivil ve Demokratik Çözüm Arayışları 1-Türkiye'nin Kürt Meselesi'' başlıklı toplantının öğleden sonraki bölümünde ''Milliyetçilik'' konusu ele alındı.

Oturumda konuşan Prof. Dr. İnsel, ''Kürt sorununun çözümünde en önemli adımın zihniyet değişimi olduğunu'' ifade ederek, ''yeneni ve yenileni olmayan bir çözümün gerektiğini'' vurguladı.

Prof. Dr. İnsel, şunları kaydetti:

''Yenen ve yenileni olmayan çözümün önündeki iki engelden biri; terör yöntemlerini kullanmaktan geri durmayan, şiddeti Kürtlere karşı da fütursuzca kullanan bir örgütün, PKK'nın, 'demokratik bir çözüm arayışı içinde, hiçbir demokratik meşruiyeti olamayan bir örgüt olduğunu' ilan etmesi gerekir.

Yeneni ve yenileni olmayan çözümün yolu; geçen hafta Batman'da 4 polisin öldürülmesinin ardından, Van'da birkaç kişinin intihar saldırısında ölmesi gibi bir olaydan sonra Türkler ve Kürtlerin, Batman ve Van'da terörü lanetleyen bir toplantıyı, bir yürüyüşü, bir kitlesel gösteriyi yapmaları lazım.''

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Belge de milliyetçiliğin, hangi kökenden gelirse gelsin bu topraklarda yaşayan herkesin önem verdiği bir konu olduğunu ifade ederek, ''Karşılıklı milliyetçilik tokuşturarak bir yere varamayız'' dedi.

Toplantıda daha sonra ''Göçler, Psikolojik ve Sosyal Sonuçları'' konulu panel yapıldı.