BIST 10.637
DOLAR 32,26
EURO 35,03
ALTIN 2.430,18
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

İşte 5 yıldızlık otomobiller

Otomobillerde güven ön planda. Peki araçlar emniyetli mi? EuroNCAP sizler için bu araştırmayı yaptı.

Abone ol

Bağımsız kuruluş EuroNCAP, testini gerçekleştirdiği son 6 modelin aldıkları puanları açıkladı. Cenevre Otomobil Fuarı öncesinde üreticiler için uyarı niteliğinde olan testin sonucunda 6 otomobilin sadece 2 tanesi 5 yıldız almayı başardı.

Yetkililer, küçük sınıftaki otomobillerin sundukları güvenliğin git gide geliştiğini ve bunun mutluluk verici bir olay olduğunu belirtirken bazı üreticilerin ise hala güvenliğe gereken önemi vermediğinin de altını çizdiler. İşte EuroNCAP’in açıkladığı sonuçlar.

Peugeot 207: Peugeot’nun küçük sınıftaki başarılı modeli 206’nın yerine geçecek olan 207 çarpışma testlerinden büyük bir başarı ile geçerek 5 yıldız almayı başardı. Küçük yapısına rağmen sunduğu yüksek güvenlik ile yolcularını iyi bir şekilde koruduğunu gösteren 207 baz donanımında dahi standart olarak sunduğu güvenlik donanımlarıyla dikkat çekiyor. Çocuk korumasında 5 üzerinden 4 yıldız almayı başaran 207, 4 üzerinden 3 yıldız alarak yayalara karşı güvenli olduğunu da kanıtlamış oldu.

Suzuki SX4: Suzuki-Fiat ortakliğinde geliştirilen kompakt şehir 4x4’ü SX4, EuroNCAP çarpışma testlerinde 5 üzerinden 4 yıldız alarak yeterli seviyede güvenlik sunduğunu gösterdi. Önden çarpma testinde sürücünün bacaklarındaki tehlikeli olabilecek zedelenme SX4’ün puan kaybetmesine neden oldu. Yandan çarpma testinden tam puan alan SX4 çocuk güvenliğinde ise 3 yıldızla yetindi. Yayalar için güvenli olduğunu kanıtlayan Sx4 4 üzerinden 3 yıldız aldı.

Chevrolet Aveo: EuroNCAP’in belkide Avrupalı üreticilere çağırıda bulunmasının en büyük nedeni Aveo oldu. Avrupa’da uygun fiyatlı bir giriş sınıfı modeli olarak piyasaya çıkan Aveo, çarpışma testlerinde 5 üzerinden sadece 2 yıldız alabildi. Daha sonra aracın A sütununun kırılması ve orta konsolun tamamen yerinden çıkması nedeniyle Aveo aldığı 2 yıldızdan birini de kaybetti. Çocuk güvenliğinde 5 üzerinden 4 yıldız alan Aveo yaya güvenliğinde 4 üzerinden 3 yıldız alarak testi tamamladı.

Kia Cerato: Koreli üretici Kia’nın C segmentindeki modeli Cerato da EuroNCAP’in test ettiği otomobillerden biri oldu. Uygun fiyatı ve özellikleri ile sınıfının dikkat çeken modelleri arasında yer alan Cerato, testten 5 üzerinden 3 yıldızla ayrıldı. Önden çarpma testinde sürücünün bacaklarında oluşan yüksek basınç nedeni ile puan kaybeden Cerato, yandan çarpma testinde de sınıfındaki diğer otomobillere göre daha zayıf kaldı. Çocuk güvenliğinde 5 üzerinden 3 yıldız alan Cerato, yaya güvenliğinde ise 4 üzerinden 1 yıldız alabildi.

Alfa Romeo: İtalyan üretici Alfa Romeo’nun D segmentindeki modeli 156’nın yerini alan 159, çarpışma testlerinden aldığı 5 yıldızla güvenliğini kanıtladı. Uzun bir buruna ve dikkat çekici bir tasarıma sahip olan 159, önden ve yandan yapılan çarpışma testleri sonucunda 5 yıldıza ulaşmayı başardı. Çocuk güvenliğinde 5 üzerinden 4 yıldız alan 159, küçük yolcularını başarılı bir şekilde koruduğunu gösterdi. Sivri burun yapısı nedeni ile yayalara karşı pek güvenli olmayan 159, yaya güvenliğinde 4 üzerinden 1 yıldız aldı.

Hyundai Tuscon: Hyundai’nin küçük SUV modeli Tuscon, 5 üzerinden 4 yıldız aldı. Önden çarpma testinde puan kaybeden Tuscon, yandan çarpma testinden tam puan alarak ortalamasını yükseltmesine rağmen 5 yıldıza ulaşamadı. Çocuk güvenliğinde 5 üzerinden 3 yıldız alan Tuscon, yaya güvenliğinde ise 4 üzerinden 1 yıldız aldı.

kaynak: www.araconline.com