BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,78
ALTIN 2.428,13
HABER /  GÜNCEL

Kürt Meselesi tartışıldı

Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Empati Grubu tarafından düzenlenen "Kürt Meselesi" toplantısı bitti

Abone ol

Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Empati Grubu tarafından İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Dolapdere Yerleşkesi'nde düzenlenen “Sivil ve Demokratik Çözüm Arayışları 1-Türkiye'nin Kürt Meselesi” başlıklı toplantı sona erdi

Toplantının “Kürt Meselesi ve Medya” konulu son oturumunda konuşan Sabah Gazetesi Yazarı Yavuz Baydar, “bazı gazetelerin yazı işlerinin, 'Kürtlerle ilgili şu konudaki haberleri hiç vermeyelim' şeklinde yaklaşımları bulunduğunu” savundu. Baydar, “Sorunlarımız çok büyük diye bağıran Kürtlerin de AB'yi araç olarak görmekten vazgeçmeleri gerektiğini” belirtti.

The Economist Dergisi Yazarı Amberin Zaman da “1992 yılında Türkiye'ye ilk geldiği dönemde, Güneydoğu Anadolu'daki devlet yetkililerinin yabancı gazetecilere tutumu nedeniyle Kürtlere sempati duyduklarını, ancak reform sürecine gidildikten sonra bölgede bazı kesimlerin şiddet eylemlerine devam etmesinin batı tarafından olumsuz karşılandığını” söyledi. Konuşmasında seçtiği kelimeleri sık sık düzelten ve Türkçe'sinin yetersiz olduğunu söyleyen Zaman, “Kelimeleri dikkatle seçmeliyim çünkü vatansever bir Kemal Bey çıkıp bana da dava açabilir” dedi.
Radikal Gazetesi Yazarı Celal Başlangıç da “Medya meslek ilkelerinin yüzde 30'una uysaydı çok daha az kan dökülürdü, çok daha az köy boşaltılırdı ve sorun da bugünkü boyuta tırmanmazdı” dedi.Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, ”Soruna demokratik bir çözüm için eskiye oranla bugün çok daha uygun bir zemin bulunduğunu, bunun için de bölgede şiddetin durması gerektiği” söyledi.

Dema Nu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Arif Sevinç ise “Medyanın Kürt sorununa ilişkin tutumunun 'sorun üzerindeki ölçünün kendisi olma' şeklinde olduğunu” savunarak, “Devletin Kıbrıs için ürettiği politikayı biz Kürtler için istiyoruz. Bu da bir çeşit özerklik ve federasyondur” dedi.Toplantı, sanatçı Nilüfer Akbal'ın söylediği Kürtçe şarkılarla sona erdi.