BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Kürt aydınlarından BDP'ye soğuk duş

BDP kendisi gibi düşünmeyen ve şiddeti çözüm aracı olarak benimsemeyen Kürt aydınları biraraya getiremedi.

Abone ol

Diyarbakır'da yapılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK)'nin başkanlık seçimi toplantısına BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekilleri ve belediye başkanları tam kadro katılırken, toplantıya davet edilen onlarca Kürt aydın ve siyasetçinin gelmemesi dikkat çekti.

Toplantıya iki Ermeni asıllı vatandaş ile bir kanaat önderi katıldı.
BDP Diyarbakır İl Başkanlığında yapılan DTK başkanlık seçimine BDP'liler büyük ilgi gösterdi. Parti binasındaki salon tam doldu. BDP'nin görevlendirdiği bazı kişiler salona girenler üst araması ve kimlik kontrolünü yaptı. Toplantının açılışı konuşmasını yapan DTK Eşbaşkanı Yüksel Genç, Demokratik Özerlik Projesi'nin kamuoyunda tartışıldığını ancak bilgi sahibi olmayanların yorumlar yaptığını söyledi.

ÖZERKLİK TALEP EDİLDİ

Özertliğin Kürt sorununu çözeceğini öne süren Genç, "1920 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün söylemleri bunun benzeridir. Özelikle Amasya Genelgesi sonrası yaptığı açıklamalar da benzer söylemlerdir. Kürtlere bir muhtariyet verilmesi söylenmiştir. Bu yeni olan bir terim değildir. Daha o dönemlerde de söylenen bir terimdir. Bunu yeni söylenmiş bir söz olarak algılamamak gerekir." diye konuştu. İki gün sürecek toplantıda DTK Eş Başkanlığına siyasi yasaklı Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un getirilmesi bekleniyor.

KCK İDDİANAMESİNDE ÖCALAN'IN TALİMATIYLA KURULDUĞU YAZILI

Terör örgütü KCK iddianamesinde geniş yer verilen DTK'nin Abdullah Öcalan'nın talimatıyla kurulduğu belirtiliyor. İddianamede devlet kurmaya dört paradigmadan birinin DTK olduğu diğerlerinin ise kent meclisleri, Demokratik Siyaset Akademisi, Kooperatifler Hareketi olduğu kaydediliyor.