BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.409,10
HABER /  GÜNCEL

Küresel ısınmaya şemsiyeli tepki

Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Bahar Korçal, küresel ısınmaya tepki niteliğinde bir çalışma hazırladı.

Abone ol

Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Bahar Korçan, küresel ısınma nedeniyle tasarımcıların çevreyi kirletmemek için doğal kumaş, boya ve malzeme kullanmaya yöneldiğini belirtti.
    
Korçan, ''Gerçek Marka Anadolu'' konferansı için geldiği Hatay'da, yaşanan her iyi ya da kötü olayın modayı da etkilediğini söyledi.
    
Modanın, ülkenin kültürünü, tarihini ve yaşayış biçimini yansıtması gerektiğini, ancak böylelikle özgün olabileceğini ifade eden Korçan, bu düşünce ile yapılmış tasarımların da kullananın kişiliğini daha çok yansıttığını belirtti.
    
Modanın çok uçuk bir dünya gibi görülse de yaşanan olaylarla yakından ilgili
olduğunu ifade eden Korçan, ''Aslında modacılar her iyi ya da kötü olayda, tepki ve beğenilerini ortaya koyarlar. Çünkü modacılar bir anlamda atandaşların sözcüsü gibidir'' dedi.
    
Korçan, şu anda dünya için küresel ısınmanın büyük bir tehdit oluşturduğunu
ve herkesin elinden geldiğince bu konuda çalışması gerektiğini vurgulayarak,
şöyle devam etti:''Tasarımcıların küresel ısınmaya tepki olarak ve çevreyi kirletmemek için doğal kumaş, boya ve malzeme kullanmaya yöneldi.
    
Tasarımcılar, 11 Eylül saldırılarından sonra da daha korumacı, saklayıcı ve
bütün dinlerdeki kişiler tarafından rahatlıkla giyilecek kıyafetler yaptı. Irak
Savaşı ile birlikte de kamuflaj giysiler dikkati çekmeye başladı.
    
Aslında bunlar bir anlamda modacının olaylara karşı tepkisinin yansımasıdır.''
     
TEPKİNİN SİMGESİ BEYAZ ŞEMSİYE
     
Küresel ısınmanın tahribatına, tasarımlarına ''beyaz şemsiye'' ekleyerek vurgu yapmak istediğini belirten Korçan, bunun gerekçelerini ise şöyle anlattı: 'Kullandığım malzemeler ve boyanın yanı sıra tasarımlarımla da küresel
ısınmaya dikkati çekmek istiyorum.
    
Belki insanlar beyaz bir şapka ile de bu tepkiyi ortaya koyabileceğimi
düşünecek. Ancak ben ısınmanın ne kadar kötü boyutta olduğunu, bir şey yapılmazsa şapkanın bile çare olmayacağını anlatmaya çalışıyorum. Çünkü herkes elini taşın altına koymaz ise yakında sokaklarda mecburen şemsiye ile dolaşmaya başlayacağız.
     
MODANIN ANLAMI VE HATAY İPEĞİNİN TANITIMI
     
Modayı takip etme gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Krçan, şöyle devam etti:''İnsan kendisine ne yakışıyorsa onu giymelidir. Sadece kıyafetin markasına bakarak almamalı ya da fiyatının yüksek oluşuna göre kaliteli olarak değerlendirmemelidir. Türkiye'de, sırf ünlü bir marka diye bir çantaya 5 bin dolar verenler var. Bu bana çok saçma geliyor. Kişi yakışmasa da o çantayı takıyor ve aslında bu kişiliğini yansıtmıyor.''
    
Yaklaşık 4 yıldır bütün tasarımlarında Hatay ipeğinden yapılmış kumaş
kullandığını vurgulayan Korçan, doğal ve katkı maddesi içermemesi nedeniyle bunu tercih ettiğini söyledi.
    
Geçen yıl New York'ta düzenlenen defileye Hatay ipeğinden tasarladığı
kıyafetlerle katıldığını hatırlatan Korçan, birçok kişinin kumaşa hayran kaldığını ipeğin tanıtılması için ve tasarımcıların Hatay'a yönelmesi için elinden geleni yapacağını sözlerine ekledi.