BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Kredi kartınız varsa okuyun!

Kredi kartlarını yeniden düzenlemeyi öngören yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi... Aidatta geri adım yok, asgari ödemelere sınır getirildi, borçlulara ödeme planı geliyor

Abone ol

Kredi kartlarıyla ilgili yasal düzenleme Meclis'te kabul edildi... Milletvekillerinin iktidar muhalefet ayrımı gözetmeksinin kart ücretinin kaldırılması yönünde oy kullanmasına rağmen Bankalar Birliği'nin karşı görüşü yasal düzenlemede etkili oldu... Kart üretleri kaldırılmadı. Asgari ücrete ise sınırlama getirildi.

Yeni yasal düzenleme, kredi kartı borçlularını da kapsıyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödeme ihtarı çekilmiş, icra takibi başlatılmış ya da bankalarca takibe alınmış kredi kartı borçları için yeni bir ödeme planının uygulamaya konulacağını belirterek, düzenlemeden 874 bin 657 vatandaşın yararlanacağını söyledi.

43 MİLYON 781 BİN KART

Türkiye’de kredi kartı sayısı 2009 Nisan sonu itibariyle 43 milyon 781 bine ulaştı. Babacan, 2008 Eylül ayına kadar takibe düşen kredi kartı oranının yükseldiğini, özellikle işsizlikle ilgili sorunlar ve küresel krizin bunda etkisi olduğunu vurguladı.

TAKİBE ALINMIŞ BORÇ 3 MİLYAR 107 MİLYON TL

Babacan, 30 Nisan itibariyle 874 bin 657 kişinin kullandığı 1 milyon 301 bin 302 kredi kartında tahsili gecikmiş ve takibe alınmış kredi miktarının 3 milyar 107 milyon lira olarak belirlendiğini vurguladı.

KREDİ KARTLARI DÜZENLEMESİ NELER GETİRİYOR? OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..

[PAGE]

Kredi kartlarıyla ilgili düzenlemeyi oluşturan üç temel unsur şöyle:

1. Kredi kartı kullanım bedeli: Kart veren kuruluşlar, kart kullanım bedelini, 35 TL’ye kadar, limitin yüzde birini geçmeyecek şekilde belirleyecek. Yıllık kredi kartı kullanım bedeli ve bu bedelin bir defada mı yoksa taksitle mi vereceğine ilişkin bildirimde bulunulacak.

2.Asgari kredi kullanımına ilişkin düzenleme: BDDK, Merkez Bankası’nın görüşünü alarak, tutarın yüzde 30’a kadar artırılmaya ve yüzde 30 azaltmaya belirleme yetkisinde olacak. BDDK kart hamillerinin ödeme alışkanlıklarını dikkate alarak, asgari ödeme oranını farklılaştırabilecek.

3. Temerrüde düşmüş borçlar ile ilgili düzenleme: 31 Mayıs 2009 itibariyle ödeme ihbarı çekilmiş, icra takibi başlatılmış kredi kartları borçları için yeni bir ödeme imkânına bağlama imkanı getirecek. Düzenlemeyi takiben, 60 gün içerisinde temerrüde düşmüş kredi kartı borçlusu, bankalara yada bankaların avukatlarına başvurmaları halinde bu imkandan yararlanabilecek. Borcun ana para ve faiz tutarına 31 Mayıs 2009’a kadar geçen sürede, bir borç tutarı hesaplanacak. Uygulanacak artış oranı bankaların, 3 aya kadar vadeli mevduata uyguladığı faiz oranlarına göre belirlenecek.

Taksitle ödeme tercih edilmesi durumunda, 6 taksit için 1.04, 12 ay için 1.08, 24 ay için 1.18, 36 ay için 1.26’yla çarpılarak tutar hesaplanacak.