BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.412,60
HABER /  EKONOMİ

Kredi kartında şifreye dikkat

Kredi kartı kullanırken şifrenizi söylemeyin! Şifreniz belki de çalınmış olabilir. Yasemin Güneri'nin haberi.

Abone ol

KREDİ kartlarıyla yapılan alışverişlerde chip&pin adı verilen şifre uygulaması sorgulanmaya başladı. Bankaların kredi kartı kullanıcılarından imza yerine "daha güvenli" olduğunu belirterek, şifre kullanmayı teşvik edici kampanyaları sürerken, yeni bir tartışma başladı. Hukuk çevreleri, şifre kullanımı ile çalınma, kopyalanma gibi durumlarda hukuki sorumluluğun bankadan müşteriye geçtiği görüşünde. Kredi kartı çalınan müşteri artık "sliplerdeki imza benim değil" diyerek, yapılan harcamayı ödemekten kurtulamayacak.

MÜŞTERİ SORUMLU
BU konuda ciddi bir uyarı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu"ndan geldi. Bilişim suçları uzmanı Yazıcıoğlu, şifreli alışverişin imzalıya oranla daha tehlikeli olduğunu savunarak, "Şifrenizi başkası öğrenip, sizin yerinize alışveriş yaparsa, alışverişi kendinizin yapmadığını ispatlayamazsınız. Bu nedenle şifreli alışverişlerde tüm sorumluluk müşterilere yüklenmiş oldu. Şifrenizi iyi saklayın" dedi. Yazıcıoğlu, alışverişlerinde imza kullanmayı tercih ettiğini vurguladı.

İSTEMİYORSANIZ DiLEKÇEYLE BAŞVURUN
YAZICIOĞLU, kredi kartı kullanıcılarını uyararak, "İmza yöntemi daha güvenli. Şifre yerine imza kullanmak isteyen banka müşterileri bankalarına bir dilekçe ile başvurarak şifreli alışveriş yapmayacağını beyan etmeli" dedi. Yazıcıoğlu, "İmza kullanarak yapılan alışverişlerde, harcamanın kart sahibi tarafından yapılıp yapılmadığını ispatlamak kolaydı. Şifre kullanımı ile bu durum tersine dönmektedir" dedi.

BKM: MÜŞTERiLERiN YÜZDE 8"i ŞiFRESiNi MAĞAZAYA SÖYLÜYOR
BANKALARARASI Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, çipli kartların normal kredi kartlarına göre daha güvenli olduğuna dikkat çekti ancak şifre konusunda da uyarılarda bulundu. Gima olayını da hatırlatan Özinal "Çipli kartlarda kopyalanma söz konusu değil. Çalınsa bile şifre gerekiyor" dedi. Şifrenin ve kartın ele geçirilmesini ardınadn hemen bankaya başvurulmasını isteyen Özinal "Yaptığımız bir araştırmaya göre müşterilerin yüzde 8"i şifresini alışveriş yaptığı mağazaya söylüyor. Bu ciddi bir rakam. Önümüzdeki günlerde halkı bu konuda bilinçlendirici kampanya yapacağız" dedi.

Star