BIST 10.273
DOLAR 32,27
EURO 34,84
ALTIN 2.417,08
HABER /  GÜNCEL

KİTler elden çıkartılıyor

Türkiye'de uzun yıllardır konuşulan ve son yıllarda hızlanan özelleştirmenin geleceği şekilleniyor.

Abone ol

Bu çerçevede önümüzdeki 8 yılda, özelleştirme işlemleri sonucunda kamunun, hava ve deniz ulaşımı ile lokomotif ve vagon üretimi, şeker,
tütün ve çay ürünlerinin işlenmesi, petrokimya sanayi, malzeme alımı, elektrik dağıtım ve toptan ticareti faaliyet alanlarından tamamen çekilmesi öngörülüyor.

DPT'nin öngörülerine göre, bu özelleştirmelerin yanı sıra elektrik üretimi, doğalgaz piyasası, kömür ve diğer maden işletmeciliğindeki kamu payının azalması hedefleniyor.

YAKINDA ÖZELLEŞTİRİLMESİ DÜŞÜNÜLMEYENLER
Buna karşın tahıl alımı, tohumluk üretimi, demiryolu ulaşımı alt yapısı, elektrik iletimi, petrol arama, hava meydanlarının işletilmesi, posta hizmetleri ile kıyı emniyetinin sağlanması alanlarında faaliyet gösteren KİT'lerin bu sürede özelleştirilmesi düşünülmüyor.

KİTLERİN EKONOMİDEKİ AĞIRLIĞI AZALACAK
Öte yandan özelleştirmelerin de etkisiyle KİT sisteminin ekonomi içindeki payı önemli ölçüde azalacak. KİT'lerin toplam brüt satış hasılatının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının, bu yılki yüzde 9 seviyesinden, 8 yıl sonrasında yüzde 3,3'e kadar gerilemesi bekleniyor.

Aynı dönemde KİT sisteminde yaratılan katma değerin GSYH'ye oranının da, yüzde 2'den yüzde 0,6'ya düşeceği öngörülüyor.