BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.435,70
HABER /  GÜNCEL

Korkulan oldu Bismil diken üstünde!

Bismil'deki olaylarla ilgili Diyarbakır Valiliği tarafından soruşturma başlatıldı

Abone ol

YSK'nın BDP destekli bağımsız milletvekili adaylarının adaylıklarını iptal etmesiyle başlayan protesto gösterilerinde kan döküldü. BDP'den 'katliam' vurgusu, İçişleri Bakanı'ndan 'orantılı güç' açıklaması gelirken, Valilik de soruşturma başlatıldığını duyurdu.

YSK'nın BDP destekli bağımsız milletvekili adaylarının adaylıklarını iptal etmesiyle başlayan protesto gösterilerinde kan döküldü.

Diyarbakır Bismil'deki olaylarda 1 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı belirtilirken, hem BDP'den hem de İçişleri Bakanı Osman Güneş'ten açıklama geldi.

Eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'katliam' vurgusu yaparak derhal sorumluların bulunmasını istedi. 'Orantılı güç' kullanıldığını belirten İçişleri Bakanı Osman Güneş de, müfettiş görevlendirilebileceğini söyledi.

BDP'Lİ ESKİ KURMAYLAR OLAY YERİNDE


Olaylarda 1 kişinin öldüğü ve 2 kişinin yaralandığı haberleri gelirken, Köşk'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e görüşmesini iptal ederek Bismil'e giden eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş sert konuştu.

Gültan Kışanak, Emine Ayna ve Osman Baydemir ile birlikte ilçede incelemelerde bulunan Demirtaş şunları söyledi:

"Bütün uyarılara rağmen polis şiddetini artırdı. Polisin, göstericelere karşı kullandığı orantısız şiddet, sokak işkencesine dönüşmüştür. Dolayısıyla bugün Bismil'de ortaya çıkan sonuç, tesadüfen ortaya çıkmış ve rastgele oluşmuş bir sonuç değildir. Bunun aylardır süren bir altyapı hazırlığı vardır. Bunun anlaşılması ve görülmesi lazım. 
Bugün vatandaşlar hedef gözetilerek açıktan gerçek mermilerle ateş edilip, bir katliam gerçekleştirilmek isteniyorsa bu, AKP'nin emrindeki, Hükümetin emrindeki polis tarafından yapılıyorsa bizim şu saatlerde Hükümetten beklediğimiz şey; derhal çıkıp sorumluları kimse yakalandığını, gözaltına alındığını, açığa alındığını ve sorguda olduğunu açıklamasıdır.''

"ORANTILI MÜDAHALE" 

İçişleri Bakanı Osman Güneş de, yaşananlarla ilgili Giresun'da konuştu. Bazı şehirlerde belli amaçlarda protesto gösterileri yapıldığını belirten Güneş, ''Bismil ilçesinde bir grup vatandaş, benzer bir protesto gösterisi yaptı. Güvenlik güçlerimiz orada önlem aldı. Şu anda olay çok yeni. Her yerde olduğu gibi orada da benzer bir olay oldu. Bismil'de güvenlik güçlerimizin müdahale etmesini gerektiren bir durum gelişti. Olaya güvenlik güçleri orantılı bir şekilde müdahale etti.

Şu anda orada olağanüstü bir durum yok. Vatandaşlarımız sakin. İki vatandaşımızın yaralandığı yönünde bilgi aldık. Bu tür olaylarda, bu tür şeyler belki olabiliyor. Şimdi süratle bunu inceliyoruz; nasıl yaralandılar, neden oldu? Güvenlik kuvvetlerimiz duruma hakim. Biz ayrıca gerekirse konuyu incelemek üzere müfettiş de görevlendirebiliriz.'' 

BİSMİL'DE DÜN NELER YAŞANDI?
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA... [PAGE]
Bismil'deki olaylarda İbrahim Oruç (26), Gültekin Kuşlu (26) ve Abdulkerim Gümüş (17) yaralanırken, Oruç'un hastanede yaşamını yitirdi.

BDP'den, Oruç'un göğsünden vurulduğu açıklaması gelirken, Bismil Devlet Hastanesi'nden de, Oruç'un göğsünden aldığı yara sonucu yaşamını yitirdiği ancak bu yaraya neyin neden olduğunun otopsi sonucunda belli olacağı açıklaması geldi. 

Olay yerindeki gazetecilerin çektiği görüntülerde, yerde kan lekesi ve iki kovan görülüyor. 
Polis kaynaklarından, güvenlik güçlerinin bir sokakta iki gösterici grup arasında kaldığı bilgisi aktarıldı. 

Kapalı olan AK Parti İlçe Başkanlığı, kapıyı kırarak içeri giren bir grup gösterici tarafından ataşe verildi. Olayda ölen ve yaralanan olmazken, bina kullanılamaz hale geldi. 

DİYARBAKIR VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA


Diyarbakır Valiliği, Bismil'de meydana gelen olaylarda, göstericilerden dördünün yaralandığını, bunlardan birinin hastaneye sevki sırasında yaşamını yitirdiğini, iki kişinin tedavisinin Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde sürdüğünü, bir kişinin ise taburcu edildiğini bildirdi.

Valiliğin açıklamasında, Bismil Cumhuriyet Savcılığının hemen adli tahkikata başladığı belirtildi.

Diyarbakır Valiliğinin açıklaması şöyle:

''20 Nisan 2011 günü saat 14.00 sıralarında Bismil BDP ilçe binası önünde toplanan yaklaşık 750-800 kişilik yasadışı gösteri yapan ve ellerinde molotof, taş, havai fişek ve patlayıcı maddeler bulunan bir grubun Ziraat Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçtiği, Kadın Sığınma Evi önünde basın açıklaması yaptıkları, daha sonra grubun yeniden yürüyüşe geçerek Toprak Mahsulleri Ofisi önüne geldiği, buraya yönelik taşlı saldırıda bulunduğu, akabinde belirtilen noktaya 200 metre mesafede yer alan Kurtuluş İlköğretim Okulu önünde emniyet tedbiri alan güvenlik güçlerine yönelik yoğun bir şekilde molotoflu havai fişekli ve taşlı saldırıda bulunulması ve ikazlara rağmen yasadışı eylemlerine devam etmeleri üzerine, grubun dağıtılması için güvenlik güçlerince ve TOMA aracıyla müdahale edilmiştir.

Söz konusu olaylarda yaşanan arbede sırasında göstericilerden dört kişi yaralanmış, yaralılardan bir kişi hastaneye sevki sırasında yaşamını yitirmiş, iki kişinin tedavisine Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde devam edilmekte, bir kişi ise taburcu olmuştur.''
Açıklamada, olaylarla ilgili Bismil Cumhuriyet Savcılığınca adli tahkikata hemen başlandığını, soruşturma ve inceleme sonrasında olayların nasıl gerçekleştiğinin açık ve net bir şekilde ortaya çıkarılacağı kaydedildi.