BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.409,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Körfez'in Ağaderesi ıslah ediliyor

Körfez ilçesindeki derenin ıslahı Ekim ayında bitmiş olacak. Atık sular artık bu dereye akmayacak.

Abone ol

Körfez İlçesindeki Ağadere’nin D–100 karayolunun alt tarafında bulunan yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki kısmının ıslah çalışmaları sürüyor. Büyük bir kısmı tamamlanan dere ıslahının Ekim ayında tamamlanması hedefleniyor.
 
DEREYE AKAN ATIKSULAR TOPLANDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, il genelinde dere ıslah çalışmalarını sürdürüyor. Körfez Tütünçiftlik Mevkii’nden geçen Ağadere’nin D–100 karayolunun üst kısmının ıslah çalışmalarını geçtiğimiz yıllarda tamamlayan İSU, yatırım programı çerçevesinde derenin alt kısmının ıslah çalışmalarına da bu yılın başlarında başlamıştı. İSU Planlama, Yatırım, İnşaat Daire Başkanlığı tarafından ihale yolu ile gerçekleştirilen çalışmada, öncelikli olarak dereye akan atıksuların toplanması için kanalizasyon kolektör hattı yapıldı.
 
ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERMEYECEK
300 ile 800 mm çapında uzun ömürlü koruge boruların kullanıldığı çalışma kapsamında toplam 1.498 metre uzunluğunda kanalizasyon kollektör hattının 1400 metre uzunluğundaki kısmı döşendi. Dereye akan atıksular yapılan kolektör hattı ile engellendi. Atıksular bölgeden uzaklaştırılarak çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertarafı sağlandı. Kalan kısmın çalışmaları ise sürüyor.
        
1.5 KİLOMETRE DERE ISLAHI YAPILIYOR
Dereye akan kanalizasyon kolektör hattı çalışmalarının ardından ıslah çalışmalarına başlanıldı. Ağadere’nin 1.491 metre uzunluğundaki kısmının ıslahının yapıldığı çalışmada derenin tabanı tamamen beton yapılarak suyun akışı düzenli hale getirildi.  Derenin kenarlarının taş örme olmasından dolayı taş örülerek ıslahı yapılıyor. 
 
EKİM SONUNDA TAMAMLANACAK
Derenin iki tarafında olmak üzere toplam 2981 metre uzunluğunda dere ıslahının yapılacağı çalışmada şimdiye kadar 1600 metre uzunluğundaki kısım tamamlandı. Tamamlanan kısmı ile bölgeye görsellik katan derenin üzerine de vatandaşların da  kullanabilmesi için köprüler yapılıyor. Ekim ayında tamamlanması hedeflenen çalışmada ayrıca, derenin ıslah edilen kısmında korkuluklar ile çevre düzenlemesi de yapılarak bölgeye görsellik katılacak.