BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,77
HABER /  GÜNCEL

Körfez ülkelerinden Suriye muhalefetine destek

Altı Körfez ülkesi, yeni oluşturulan Suriye muhalefeti koalisyonunu ülkenin 'meşru temsilcisi' olarak tandı.

Abone ol

Altı Körfez ülkesi, yeni Suriye muhalefeti koalisyonunu ülkenin 'meşru temsilcisi' olarak tanıdı.

Suriye Devrimi ve Muhalefeti Güçleri Koalisyonu adlı çatı örgütü, Suriye lideri Beşar Esad'ı devirmek isteyen farklı güçlerin katılımıyla geçen Pazar günü Katar'ın başkenti Doha'da yapılan toplantıda oluşturuldu.

Batılı ülkeler ve Türkiye de yeni muhalif oluşumu memnuniyetle karşıladı.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Katar ve Kuveyt'ten oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'nden yahpılan açıklamada, "Konsey, Suriye Ulusal Konseyini kardeş Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanır' denildi.

22 üyeli Arap Birliği de grubu, Suriye muhalefetinin 'meşru temsilcisi' olarak tanıdı.

Kahire'de yapılan Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında, diğer muhalif gruplara da yeni oluşuma katılma çağrısında bulunuldu.

İsrail'den ateş

Ancak Arap Birliği, yeni oluşumu 'Suriye halkının meşru temsilcisi' olarak tanımadı.

Bu arada, İsrail'de askeri yetkililer Suriye'den açılan ateşin bir askeri birimin yakınına düşmesi sonrasında tankların açtığı ateşte Suriye topçu birimlerine karşı "tam isabetli" saldırılar düzenlendiğini açıkladı.

İsrail tanklarının açtığı söylenen ateş, Suriye'deki ayaklanmanın başladığı geçen seneden bu yana İsrail ile Suriye arasında yaşanan en büyük gerginlik.

İsrail Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'deki savaşta ele geçirmişti.

BBC'nin Kudüs'teki muhabiri Wyre Davies, tank ateşinin önemli bir gelişme olduğunu ama bunun İsrail'in Suriye'deki iç savaşa sürüklendiği anlamına gelmediğini söyledi.

Muhabirimiz, esasında, İsrail'deki askeri ve sivil liderlerin tanklardan açılan ateşin tam tersi amaçla yapıldığını söylediklerini, İsrail'in bununla Suriye'nin İsrail'in topraklarına mermi ve havan topu ateşinin düşmesini kabul etmeyeceğini sert ve açık bir şekilde gösterdiğini söylediklerini aktarıyor.

Son tahminlere göre, Suriye'deki çatışmalar 36 binden fazla insanın ölümüne, yüzbinlerce kişinin de mülteci durumuna düşmesine yol açtı.