BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,90
ALTIN 2.430,56
HABER /  GÜNCEL

BBC Genel Müdür Vekili: Duruma hakim olunacak'

BBC Genel Müdürü'nün Newsnight programında yayımlanan hatalı çocuk tacizi haberi nedeniyle istifasından sonra bu göreve vekaleten atanan Tim Davie, 'duruma hakim olunacağı' sözü verdi.

Abone ol

BBC Genel Müdürü George Entwistle'ın Newsnight programında yayımlanan hatalı çocuk tacizi haberi nedeniyle istifa etmesinden sonra bu göreve vekaleten atanan Tim Davie, 'duruma hakim olunacağı' sözü verdi.

Davie kurumun haber dairesinde "net bir yönetim yapısı' oluşturduğunu vurguladı.

Son gelişmeler, 2 Kasım gecesi BBC'nin ana araştırmacı gazetecilik programlarından Newsnight'ta Galler bölgesinde çocuk tacizi ile ilgili bir araştırma dosyasının yayınlanmasını izliyor.

Bu dosyada önde gelen eski bir Muhafazakar Partili politikacı, isim verilmeden de olsa, çocuk tacizcisi olmakla suçlanmıştı.

Daha sonra bu politikacının eski Başbakan Margaret Thatcher döneminde partinin saymanı olan Lord McAlpine olduğu söylentileri internette dolaşmaya başladı.

Ancak iddiayı dile getiren tanık hata yaptığını, yanlış kişiyi teşhis ettiğini açıkladı.

Bunun üzerine tek bir kaynağa dayanarak haber yayınlayan Newsnight adına BBC özür diledi; BBC Genel Müdür George Entwistle da istifa etti.

'Kabul edilemez hatalar'

Sözkonusu yayınla ilgili yapılan soruşturma sonucu, 'kabul edilemez' hatalar yapıldığı ve 'temel editöryel kontrollerin tamamlanmadığı' vurgulandı.

Soruşturmayla ilgili disiplin sürecinin de derhal başlatılacağı açıklandı.

BBC Mütevelli Heyeti de, soruşturmada yapılan tespitlerin 'çok kaygı verici' olduğunu bildirdi.

Bu arada, hatalı Newsnight haberiyle ilgili sorumluluğunu kabul eden BBC Kuzey İrlanda Müdürü Peter Johnstorn, istifa etmeyi düşünmediğini belirtti.

Öte yandan Genel Müdür George Entwistle'ın istifasından sonra, BBC Haber Müdürü Helen Boaden ile yardımcısı Steve Mitchell'dan da bütün sorumluluklarını devretmeleri istendi.

Haber Müdürü Helen Boaden ve yardımcısı Steve Mitchell'ın bu haberle doğrudan ilgisi yok.

İki yetkili de, başka bir soruşturma yüzünden bazı alanlardaki sorumluluklarını devretmişti.

Bu soruşturma yine Newsnight programının, ünlü BBC sunucularından Jimmy Savile hakkındaki çocuk tacizi iddialarını geçen yıl araştırmasına rağmen neden rafa kaldırdığını inceliyor.

Her iki yetkili de soruşturma kapsamında olduğundan, Newsnight ve Savile konularındaki ilgili sorumluluklarını devretmişlerdi.

BBC, sadece bu alanlara bakması için başka bölümlerden müdürleri görevlendirmişti.

Ancak bu durumun BBC editoryal yapısında karmaşa yarattığı ve BBC yönetiminin iki yöneticiden, soruşturma sonuçlanana kadar kısmen değil bütün sorumluluklarını bırakmalarını istediği anlaşılıyor.

Görevden çekilen Haber Müdürü Helen Boaden, geçen yıl bu dosyanın yayınlanmaması kararı alındığında yine Haber Müdürü, George Entwistle ise BBC Televizyon Kanalları Müdürü idi.