BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.431,59
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'a iki yıl ek süre

Euro Bölgesi'ne üye ülkelerin Maliye Bakanları, Yunanistan'ın bütçe açığını azaltma hedeflerini tutturması için verilen süreyi iki yıl uzatıp, 2016'ya çekme konusunda uzlaştı.

Abone ol

Euro Bölgesi'ne üye ülkelerin Maliye Bakanları, Yunanistan'ın bütçe açığını azaltma hedeflerini tutturması için verilen süreyi iki yıl uzatıp, 2016'ya çekme konusunda uzlaştı.

Ancak bakanlar, Yunanistan'a verilen kurtarma kredisinin 31,5 milyar Euroluk son taksitini serbest bırakma kararını erteledi.

Brüksel'deki toplantıda biraraya gelen bakanlar, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu IMF ve AB Komisyonu'ndan oluşan troykanın tavsiyesi üzerine, bütçe hedeflerine ulaşmak için belirlenen son süreyi 2014'ten, 2016'ya uzattı.

Bu üç kurum, Yunanistan'a verilmesi öngörülen kurtarma kredilerinin toplam 240 milyar Euroluk kısmını karşılıyor.

Tavsiyenin dile getirildiği raporda ayrıca, bu uzatmanın Yunanistan'ı kurtarma maliyetini 32,6 milyar Euro daha arttıracağı belirtildi.

Çalışmada, iki yıllık ek sürenin, Yunanistan'ın borçlanma maliyetleri katılmadan yapılan bütçe hesaplamalarında bütçe fazlası verme hedefine ulaşması için zaman vereceği belirtildi.

Belgede, "Daha yumuşak bir geçiş ekonomideki mali ayarlamaların etkisini azaltacaktır" denildi.

'Büyük riskler'

Ancak bu sürenin ek bir maliyetin yanında, "büyük riskleri" beraberinde getirebileceği vurgulandı.

Bu riskler, kemer sıkma programına verilen siyasi desteğin belirsizliği, önlemlerin ekonomi üzerindeki muhtemel olumsuz etkileri ve önlemler aleyhinde alınabilecek mahkeme kararları, olarak sıralandı.

Bakanlar, kredi taksitinin salıverilmesi konusunu 20 Kasım'daki toplantıda yeniden ele alacak.


Yunan Başbakanı Antonis Samaras, bu kaynak olmadan ülkenin birkaç gün içinde parasız kalacağı uyarısında bulunmuştu.

Ancak Euro Bölgesi Maliye Bakanları, kredi taksitinin verilmesi için Yunanistan'ın 'birkaç adım daha atması gerektiğini' bildirdi.


Yunan milletvekilleri geçen Pazar gecesi, maaşlarda daha fazla kesinti öngören 2013 bütçesini protesto gösterileri eşliğinde kabul etmişti.

Bütçenin onaylanması Atina'nın kredi taksitini alabilmesi için gereken önkoşullardan biriydi.

Atina'nın bu Cuma günü 5 milyar Euroluk borç ödemesi yapması gerekiyor.

Yunan hükümeti, cumaya kadar kredi taksitini alamazsa, bu parayı bugün piyasalardan bulmayı deneyecek.

Yunan ekonomisinin gelecek yıl yüzde 4,5 küçülmesi, ulusal borcun gayrı safi yurtiçi hasılaya oranının da yüzde 189'a çıkması bekliyor.