BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.441,94
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kontör yerine kuruş dolandırıcıları

GSM şirketleri kontörden kuruşa geçti ya... Dolandırıcılar da buna ayak uydurdu. Artık kontör değil kuruş dolandırıcıları türedi.

Abone ol

GSM şirketlerinin kontörlüden kuruşlu döneme geçmesi ile dolandırıcılar da tarz değiştirdi. Burdur'da kontör yerine kuruş isteyerek dolandırıcılık yapan çete türedi.

Ülke genelinde son yıllarda artarak devam eden kontör dolandırıcılığı olayları GSM şirketlerinin kuruşlu döneme geçmesiyle son bulmadı. Kendilerini devlet görevlisi olarak tanıtan dolandırıcılar, mağdurlardan verdikleri TC kimlik numaralarına para göndermelerini istiyor.

HEDEF KAMU GÖREVLİLERİ

Konuyla ilgili çalışma başlattıklarını belirten Burdur Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Naci Avşar, dolandırıcıların yeni dönemde en çok kamu görevlilerini tercih ettiğini ifade etti.

Burdur'da son dönemde yoğun bir şikayet akışı var. Şikayetçilerin büyük kısmı ise kamu personeli.

BURDURLULARI BÖYLE DOLANDIRIYORLAR

Kendilerini Cumhuriyet savcılığından ya da emniyetten aradığını beyan eden dolandırıcılar, müştekilerin kimlik ve telefon sim kart bilgilerini kopyalıyor. Daha sonra da suçluların yakalanması için son aşamada olduklarını, ancak yapılan harcamalarla ilgili müştekinin aklanabilmesi için para havalesi gerektiğini söylüyorlar. Bu aşamadan sonra mağdurların banka ATM cihazlarını kullanarak verilen kimlik numaralarına havale yapması isteniyor. Havale yapıldıktan kısa bir süre sonra para çekildiği için faillerin yakalanması güçleşiyor.

YÜKSEK VURGUNLAR YAPIYORLAR

Dolandırıcıların beyanları doğrultusunda havale işlemi yapılmaya başlandığında mağdurların banka hesaplarındaki para miktarı ve kredi kartlarındaki limit bitene kadar dolandırıcılık işlemi sürüyor. Yeni yöntemle maddi açıdan mağdurların zararları daha yüksek meblağları bulabiliyor.

Yeni dönemdeki dolandırıcılık olaylarının genellikle ATM cihazları üzerinden yapıldığının altını çizen Avşar, "Bu yüzden ATM cihazlarının yanına ve bankalara vatandaşların göreceği şekilde afişler hazırlattık. Ayrıca Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekiplerimiz de vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunacak" dedi.