BIST 10.256
DOLAR 32,22
EURO 34,70
ALTIN 2.449,37
HABER /  GÜNCEL

Konseyin temsilcilerine bakın

Basın Konseyi'ni çoğu gazeteciler bilmez. Okur temsilcileri de farklı. Bu isimler meslekten bile değil.

Abone ol

Basın Konseyi gazeteciler arasında en tartışılan kurumlar arasında.. Niçin kurulduğu neye yaradığı bilinmiyor. Sabah Grubu yıllar önce tanımadığını deklare etmişti.

Doğan Grubu'na yakın durduğu söylendi. Başkanı Oktay Ekşi Hürriyet'in başyazarı..

Kuruluşuna dair ciddi şüpheler var. 12 Eylül ürünü bir kurum olduğunu yazdı. Star'dan Ahmet Kekeç.  Konseyle başı dertte olan çıktı. En sert eleştirileri yöneltti. Konseyde nasıl mahkemecilik oynandığını şu satırlarla özetledi:

"Müşteki, dilekçesini yazıyor, ‘Ben falanca gazetecinin yazdıklarından dolayı mağdur oldum, şuna haddini bildirin’ diyor; bunlar da oturup kafalarına yargılama yapıyor; kınama, tektir gibi cezalar veriyor.
Davacı olma şartlarından biri, normal yargı yollarına başvurmamak. "

Hikaye de burada başlıyor. Kendisine 10 milyarlık tazminat davası açan Oktay Ekşi ne hikmetse konseye başvurmamış. Bunu da Kekeç'ten öğrenmiş olduk. Yazarın dikkat çektiği nokta ise konseydeki okur temsilcileri..

Herkes meslekten kişilerin burada oturduğunu zannediyor. Meğer böyle değilmiş. Olmadığını da Kekeç'in yazısından öğreniyoruz:

"Çıka çıka karşıma kim çıktı dersiniz? Eski İstanbul Valisi Nevzat Ayaz ve Gencay Gürün. Hangi okur karar verdi, referandumla mı belirlendi bu isimler, yoksa düpedüz Oktay Ekşi Bey tarafından mı atandılar, bilmiyorum ama, anılan isimler ‘okur’dan çok, ‘devlet temsilcisi’ gibi duruyorlar. "