BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65
HABER /  GÜNCEL

Komutanları susturan soru

Komutanlar o soru karşısında sustu. Susmaları en büyük cevaptı. Soru neydi?

Abone ol

"Komutanlar Cephesi" kitabının yazarı Fikret Bila "Komutanların İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşüp görüşmediklerini merak ettim. O dönem görevde bulunanlara sordum. Ama yanıt alamadım." diyor.

Fikret Bilâ 1980'den bu yana görev alan iki Cumhurbaşkanı, dört Genelkurmay Başkanı, bir Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanı, üç Asayiş Bölge Komutanı'yla konuştu. Konuştuklarının ortak özelliği PKK ve Kürt sorunu konusunda karar veren en tepedeki isimler olmasıydı.

Fikret Bilâ askerleri anlattı: 

GÖREVDEKİ KOMUTANLARLA EMEKLİLER AYNI FİKİRDE Mİ?

"Ben görüşlerinin an azından yakın olduğu kanaatindeyim. Hem Büyükanıt'ın hem de seneye Genelkurmay Başkanı olmasını beklediğimiz İlker Paşa'nın görüşleri yapılan bu analizlere çok yakın. Hem açıklık hem de hataları tespit bakımından fikirler örtüşüyor."

TERÖRİST DAĞDA OLDUĞU MÜDDETÇE ASKERİ MÜCADELEYE DEVAM

Silahlı terörist dağda gezdiği sürece askeri mücadele devam edecek, böyle bir kararları var. Çünkü güvenlik sağlanmadan diğer alanlarda çalışma yapılamayacağı kanaatindeler. Bu yüzden eşzamanlı çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorlar.

PKK BİRİNCİ TEHDİT DEĞİL

Komutanların çoğunda bölünme kaygısı var. Bu da Kuzey Irak'la ilgili bir sorun. Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmayacağı inancındalar. Ama kurulursa...O zaman bunu bir beka meselesi olarak değerlendiriyorlar. Yani savaşmayı göze alabilirler. Çünkü tehdit algılamasını sıralarken "birinci PKK" demiyorlar. Birinci bağımsız Kürt devleti. İkinci Kerkük'ün statüsü. Üçüncü bunların bir unsuru olarak PKK.

ASIL RİSK KÜRT DEVLETİ

Irak'ın toprak bütünlüğünün bozulması Türkiye'nin de toprak bütünlüğünü bozar diye. Çünkü iki coğrafya arasında demografik geçirgenlik söz konusu. "Asıl risk budur" diyorlar. 

YANITLANMAYAN SORU 

Ben komutanların İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşüp görüşmediklerini sordum. O dönem görevde bulunanlara sordum. Ama yanıt alamadım. Kendimi yerlerine koydum ve bu işi yürüten insanlar olarak bu olayı yöneten insan kimdir diye gidip konuşabileceklerini düşündüm. Elbette değişik rütbeden askerlerin sorgulama yaptıklarını biliyordum ama ben komutanların görüşme ihtiyacı hissedip hissetmediklerini, görüştülerse nasıl bir izlenim aldıklarını anlamak için sordum. Çünkü bu işin siyasi boyutlarıyla da ilgilendikleri belliydi.

KOMUTANLARIN KIRMIZI ÇİZGİSİ

Görüştüklerim arasında birbirlerine en zıt fikirlere sahip komutanlar Hilmi Özkök Paşa'yla Altay Tokat Paşa'ydı.

Kimlik konusunda "Türkiyelilik" lafını ağzına alan hiç olmadı. Hepsinin kırmızı çizgisi üniter yapı. İkinci bir ulusal kimliğe asla sıcak bakmıyorlar.

Komutanların hepsi Kürt kökenli vatandaşların da general, genelkurmay başkanı olabileceği görüşünde. Konuştuklarım arasında ise bildiğim kadarıyla Kürt yoktu.

Bugüne kadarki hükümetlerle ilgili iki ortak görüşleri var. 1-Güneydoğu'nun geliştirilmesi konusunda sorumluluklarını yerine getirmediler. 2- Bununla birlikte biz ne talep ettiysek hepsini karşıladılar

Kaynak: Milliyet