BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Komisyon üyeleri Erdoğan'a ateş püskürdü

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa metninin ortaya çıkması için çalışmaları sürdürme kararı aldı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , partisinin grup toplantısında yeni anayasa yazım sürecinin Mart sonunda tamamlanması gerektiği yönündeki açıklamalarına komisyonun muhalif üyelerinden tepki geldi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart , yeni Anayasa metni konusunda ''Yeşile dönüşen ve Parlamenter sistemi güçlendiren'' bir tablo ortaya çıktığını, Başbakan Erdoğan'ın bundan rahatsız olduğunu belirterek, bunun ''kendini TBMM iradesinin üstünde gören tek adam, diktatör anlayışının tezahürü'' olduğunu dile getirdi.

BİZ NİYE BURADAYIZ?

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da Başbakan Erdoğan'ın Komisyon için süre tanıdığını belirterek, ''O halde biz niçin buradayız?'' diye sordu.

GERİ DÖNÜŞ YOK

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal 'ın da Erdoğan'ın beyanından rahatsız olduklarını ifade etmesinin ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek , ''Hepimiz sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Buradan geriye dönüş yok. Ortaya bir metin çıkarmalıyız'' dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ise ''Biz parantezli de olsa alternatifli de olsa ortaya bir metin çıkaracağız, çıkarmalıyız. Bu sorumluluğumuz...'' görüşünü ifade etti.

KOMİSYON DEVAM KARARI ALDI

Konuşmaların ardından, Komisyon'un bir metin ortaya çıkarması için çalışmalarını sürdürmesi benimsendi.

Komisyon'da görüşülen bir maddenin 4 gruptan 3'ünün mutabakatı halinde yeşil olarak yazılıp kabul edilmesi, AK Parti'nin, ''Başkanlık sistemi'' önerisi nedeniyle müzakerelere katılmaması üzerine 3 partiden 2'sinin mutabakatıyla kabul edilmesi ve ''müzakere edilmediğine'' dair madde altına not düşülmesi konusunda yaşanan sorun uzun süre tartışıldı.

CHP ve MHP başkanlık sistemi önerisiyle ilgili olarak önerilerin altına mutlaka madde notu düşürülmesinde ısrarcı olduklarını ifade ederken, BDP ise öneri olarak gelebileceğini kaydetti.

KORSAN GİRİŞİM

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısının ardından Yazım Komisyonu ''Cumhurbaşkanı'nın nitelikleri ve tarafsızlığı'', ''Cumhurbaşkanı'nın seçimi'' maddelerini müzakere etti.

CHP'li Kart, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerinin toplantıdan çıktıktan sonra AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop'un uzmanlara, ''madde altına not konulmasın'' dediğini ifade ederek, yeni maddelerin bu şekilde yazımına tepki gösterdiklerini ve bunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Kart, ''Bu korsanlık girişimidir. Bunlara tenezzül etmemek gerekir. Yaptığımız görevin ciddiyetiyle, sorumluğuyla bağdaşmıyor, yarın buna tepkimizi ortaya koyacağız. Müzakere etmediğimiz konunun, sanki müzakere edilmiş gibi yansıtılmasını kabul etmemiz mümkün değil'' dedi.

Yazım Komisyonunda CHP, MHP ve BDP ''Cumhurbaşkanı seçimi, nitelikleri ve tarafsızlığı'' ile ilgili önerilerini, AK Parti ise ''Başkan'ın seçilme yeterliliği ve adaylık'' ile ilgili önerilerde bulundu.