BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Koç dünya turunu bitirdi

Rahmi Koç, ''Nazenin IV'' adlı yelkenlisiyle yaklaşık 2 yıl süren dünya turunu tamamladı

Abone ol

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, ''Nazenin IV'' adlı yelkenlisiyle yaklaşık 2 yıl süren dünya turunu tamamladı.

Deniz tutkusuyla tanınan Rahmi Koç, tekneyle dünyayı dolaşma düşünü 19 Eylül 2004'te Kalamış Marina'da başlattığı yolculukla gerçeğe dönüştürürken, yelkenlisi bugün yine Kalamış Marina'ya bağlandı. Koç ve dünya turunu birlikte gerçekleştirdiği Nazenin IV'ün 7 mürettebatı, Setur Marina'da gerçekleştirilen ''Hoşgeldin Partisi'' öncesinde basın toplantısı düzenledi.

Rahmi Koç, kilo verdiğini, durumunun çok iyi olduğunu ifade ederek, Pasifik'te 6 bin 683 mil yol yaptıklarını, burada büyük dalgalarla karşılaştıklarını, dünya turunda 2 kez çok zorlandıklarını söyledi. Koç, Nazenin IV'ü satışa sunduklarını, Nazenin V'in program ve projelerini yaptıklarını belirterek, bir soru üzerine şunları kaydetti: ''Hepimizin dünyaya bakışı değişti. Dünyayı başka türlü görmeye başladık. Canımızın ve sağlığımızın kıymetini daha çok anladık. Birlikte yaşamayı öğrendik. Muhtelif kültürler öğrendik. Kendi memleketimizi onlarla mukayese ettiğimizde ülkemizin fevkalade olduğunu gördük. Bu seyahati çocukluğumdan beri planlamıştım. Ancak bazı nedenlerden dolayı biraz geç kaldık. Böyle bir seyahatten sonra her bakımdan bakışınız değişiyor.''

-KOÇ, GÜNLÜĞÜ KİTABA DÖNÜŞTÜRÜCEK-

Koç, dünya turu boyunca her gün günlük tuttuklarını belirterek, ''3 bin sayfa oldu. Bunu önce kağıda dökeceğiz, ardından gözden geçirip kısaltacağız, sonra da basacağız. Önce Türkçe'ye, ümit ediyorum sonra da İngilizce'ye. Kitabın adını henüz oluşturamadık. Enteresan bir isim bulacağımızı tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

Koç, 2004'ten bu yana Türkiye'yi nasıl bulduğuna ilişkin soru üzerine, ''Gittiğimizde dolar 1.200 idi. Geldiğimizde kaç olduğunu biliyorsunuz. Her gün BBC haberlerini takip ettik. Dünyada bütün memeleketlerde anarşi en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor'' dedi. Koç, gidilmeyecek yerlerin neresi olduğuna ilişkin soru üzerine de ''Galapagos Adası. Tahiti de bizi çok hayal kırıklığına uğrattı'' dedi. Yolculuğu boyunca 6 kez Türkiye'ye geldiğini anlatan Koç, 10 Temmuz Pazartesi günü iş için Londra ya gideceğini bildirdi.
Bu arada Koç ve 7 mürettebatın, dünya turu boyunca gezdikleri yerlerin adlarının yer aldığı tişörtler giydikleri görüldü. Basın toplantısının ardından gerçekleştirilen ''Hoşgeldin Partisi''ne Rahmi Koç'un ailesi ve bazı yakınları katıldı.

-657 GÜN SÜRDÜ-

Verilen bilgiye göre dünya turu 657 gün sürdü ve 28 bin 250 deniz mili yol yapıldı. 5 kıtaya ulaşarak tamamladığı yolculuğun seyri süresince Nazenin IV, Atina, Korint Kanalı, Cebelitarık Boğazı ve Kanarya Adaları üzerinden Atlantik Okyanusu'nu geçti. Nazenin IV, daha sonra Panama Kanalı'ndan Pasifik Okyanusu'na açıldı.

Galapagos Adaları, Yeni Zelanda ve Avustralya'nın ardından Singapur, Phuket, Sri Lanka ve Hindistan etapları yapıldı. Basra Körfezi ve Süveyş Kanalı üzerinden Port Said'e ulaşan ekip, Samos ve Midilli'ye uğrayarak, Çanakkale Boğazı üzerinden yeniden İstanbul'a geldi.