BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son durum IŞİD'e en ağır darbe

Kobani'den gelen haberler IŞİD güçlerinin ilerlemesinin durduğu yönünde oldu, son duruma göre hava saldırısı etkili oldu.

Abone ol

KOBANİ'den arka arkaya son dakika haberler geliyor. Koalisyon güçleri IŞİD'e karşı bugüne kadar ki en ağır bombardımanı yaptı.

Bölgedeki Kürt liderler bombardımanın etkili olduğunu duyururken uluslararası haber ajansları IŞİD'in geri çekilmeye başladığı haberlerini geçiyorlar.

KOBANİ'DE SON DURUM - HABER SÜREKLİ GÜNCELLENİYOR!

  23.50

Kobani hükümeti sözcüsü Mahmud Beşşar, Al Jazeera'ye konuştu:

YPG güçleri şehrin içinde direniyor. Sokak savaşı devam ediyor. Topçu bombardımanı şehrin etrafında etkili oluyor fakat sokaklarda YPG güçleri daha avantajlı çünkü şehri daha iyi tanıyor. İnsanların büyük kısmı Türkiye'ye sığındı fakat şehrin içinde hala çok sayıda sivil var.

  23.10

Reuters'a konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, "IŞİD, ağır silahlar ve tanklarla iki mahalleye girdi, çatışmalar çok yoğun, siviller ölebilir" dedi.

Ajansa konuşan ancak adını açıklamayan bir başka PYD yetkilisi ise, kentin doğusundaki bazı binaların IŞİD'in eline geçtini söyledi.

PYD'nin ilan ettiği Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, IŞİD güçlerinin doğudan, batıdan ve güneyden saldırı halinde olduğunu ve büyük bir kuşatma altında olduklarını söyledi.

Kurdo, "Bize yardım etmek isteyenler şu anda etsin. Kentte siviller var. Şu an büyük bir kuşatma halindeyiz. Dünya sesimizi duysun." dedi.

  22.30 

Koalisyon güçlerinin saldırıları gece saatlerinde de devam etti. Saat 20.00'daki hava saldırısının ardından ikinci saldırı da 22.10 sularında Müştenur Tepesi'ne gerçekleşti. Uçaklar, 2 kez de Kobani'nin arka tarafında kalan IŞİD mevzilerini vurdu.

Kobani'deki çatışmaların şehrin güney batısına doğru taşındığı öğrenildi. IŞİD militanları tank ve toplarla YPG güçlerini vururken, 23:25 sularında Koalisyon güçleri Kobani'nin günaybatısında bulunan İŞİD hedeflerini vurdu.

  21.00

Sky News Arabia'nın haberine göre YPG güçleri Kobani'de şiddetli çatışmalardan sonra Til Şeir köyünü IŞİD'ten geri aldı. Til Şeir köyü Kobani'nin batı kanadında bulunuyor.

  20.20  

Saat 20.00 sıralarında Koalisyon uçaklarının IŞİD'in bayrak astığı bölgeyi etkili bir şekilde bombaladığını söyleyen Milliyet muhabiri Namık Durukan, saldırı sırasında çok büyük bir gürültü koptuğunu, saldırının ardından da büyük bir toz bulutunun ortaya çıktığını bildirdi.

Koalisyon uçaklarının saldırısından hemen önce çatışmanın devam ettiğini aktaran Durukan, saldırıdan sonra silah seslerinin durduğunu söyledi. Durukan, bölgede çatışmanın tekrar başladığını aktardı.

  19.20 

Muş’ta ki gösterilere katılan Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, Kobani’deki YPG ve PYD yetkilileriyle telefonla görüştüğünü ve IŞİD’e ait ağır makineli silahlarının imha edildiğini söyledi. Kobani’deki duruma da değinen Sakık, şunları söyledi:
 
“Ben size bir müjdeyi vereyim; ben 40 dakika belki bir saat önce telefonla Kobani’de YPG’nin oradaki PYD’nin temsilcileriyle görüştüm. Aynen şunu söylüyorlardı: o it çetelerine karşı biz o ağır silahlarını imha ettik. Ağır makineli silahlarını imha ettik, şimdi göğüs göğse çarpışıyoruz. Hodri meydan biz Kobani’yi de faşizme IŞİD çetelerine dar edeceğiz diyorlar.”

  18.25 
Al Jazeera Türk'e konuşan, PYD'nin ilan ettiği Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, IŞİD güçlerinin doğudan, batıdan ve güneyden saldırı halinde olduğunu ve büyük bir kuşatma altında olduklarını söyledi. Kurdo, "Bize yardım etmek isteyenler şu anda etsin. Kentte siviller var. Şu an büyük bir kuşatma halindeyiz. Dünya sesimizi duysun." dedi.

  16.55  
Kobani'de Kürt güçlerle IŞİD militanları arasında çatışmalar yoğun bir şekilde sürerken koalisyon güçlerinin yeni hava saldırıları yaptığı bildiriliyor.

Sınır bölgesindeki BBC muhabiri Kobani'den silahlı çatışma ve bombardıman seslerinin geldiğini belirtiyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de bugün Kobani'de IŞİD'e yönelik yeni saldırılar gerçekleştirdi.


  15.45  

ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri IŞİD'e karşı 9 saldırı düzenlendi. Saldırıların 6 tanesinin Kobani civarında olduğu açıklandı. Hava bombardımanının görüntüleri de yayınlandı.



  15.00  


YPG, Kobani'deki çatışmaların 23. gününde IŞİD'e son 24 saat içinde ağır darbe vurduklarını açıkladı. İddiaya göre 24 saat içinde 89 IŞİD mensubu öldürüldü.


YPG çatışmalarda 24 saat içinde kaybettiği eleman sayısını ise 4 olarak açıkladı. BBC ise Kobani hastanesine girmek isteyen IŞİD ile çatışmada 35 YPG militanının öldüğünü bildirmişti.

BBC : YPG KARŞI SALDIRIYA GEÇTİ :
İngiliz yayın kurumu BBC ise geçtiği son haberinde Kobani'deki YPG'nin IŞİD militanlarına karşı 'saldırıya geçtiği'ni duyurdu.

Kobani'den konuşan YPG'ye bağlı kaynaklar çatışmaların özellikle Kaniya Kurda mahallesinde yoğunlaştığını kaydediyor.

kobane-bombardiman.jpg
Murad Sezer'in Reuters için çektiği Kobani'deki bombardımandan fotoğraf

 14.00 

IŞİD ÇEKİLMİYOR : Kobani sınırında bulunan El Cezire televizyonunun muhabiri Burhan Ekin, Reuters'in geçtiği 'IŞİD çekiliyor' haberini yalanladı. Muhabir twitterdaki hesabından şu mesajı geçti;
screen-shot-2014-10-08-at-2.02.52-pm.png



  13.30 

Koalisyon güçlerine ait uçaklar Kobani'yi havadan bombardımana yeniden başladılar. Bölgeden yeni gelen görüntülerde bombardıman yer alıyor.

Kobani'de bulunan muhabirlerin duyurduğu son dakika bilgilere göre çatışmalar an itibariyle çok şiddetlendi. IŞİD ile YPG militanları yakın mesafe çatışmalara başladı. Göğüs göğüse ölümcül bir savaşın verildiği bilgileri geliyor.

kobani-havadan-bombalaniyor.jpg


 13.09 SON DAKİKA - IŞİD ÇEKİLİYOR 

Kobani'de IŞİD'in geri çekildiği haberleri Reuters ajansı tarafından son dakika olarak duyuruldu.  Reuters haberi, Kobani bölgesi Dışişleri Bakan Yardımcısı İdris Nassan ile yaptıkları telefon görüşmesine dayandırdı. Habere göre IŞİD kentin girişinin gerisine çekildi.

Reuters ajansının  haberinde, Nassan'ın şu ifadelerine yer verildi:

"Bombardıman etkili oldu ve IŞİD birçok noktada geri püskürtüldü. Bu, onların şehre girişlerinden bu yana en büyük geri çekilmeleri ve bölgeden tamamen geri çekilmelerinin başlangıcı olarak kabul edebiliriz." "Bombardıman etkili oldu ve IŞİD birçok noktada geri püskürtüldü. Bu, onların şehre girişlerinden bu yana en büyük geri çekilmeleri ve bölgeden tamamen geri çekilmelerinin başlangıcı olarak kabul edebiliriz."

KOBANİ OLAYLARININ TÜRKİYE BİLANÇOSU AÇIKLANDI

Kobani’deki IŞİD saldırılarını protesto eylemlerinde Diyarbakır'da 8, Mardin'de 3, Siirt'te 2, Batman, Muş ve Van'da da birer olmak üzere toplam 16 kişi hayatını kaybetti.

GENELKURMAY'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

TSK : "Suriye'den Türkiye'ye geçmeye çalışan Bölücü Terör Örgütü / PYD mensubu beş terörist, 3 Kaleşnikof ile birlikte yakalanmıştır"





 13.00 

Kobani'deki Kürt kuvveti YPG'nin IŞİD militanlarına karşı 'saldırıya geçtiği' haberleri geliyor.

Kobani'den konuşan YPG'ye bağlı kaynaklar ise, çatışmaların özellikle Kaniya Kurda mahallesinde yoğunlaştığını kaydediyor.

YPG'NİN BÜYÜK KAYBI

YPG'liler, dün akşam IŞİD'in güney cephesinde ilerleyerek Kobani hastanesine girdiğini ancak YPG'nin hastaneye saldırdığını ve 35 YPG militanının öldürüldüğünü öne sürüyor.


  12.10 

PATLAMA SURUÇ'TAN DUYULDU: Koalisyon güçleri bu sabah, Kobani'deki IŞİD hedeflerine yeni hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, IŞİD üyelerinin ve zırhlı araçlarının hedef alındığı kaydedildi. Bombalardan biri de, IŞİD'in daha önce bayrak diktiği 4 katlı binanın arka bölgesine düştü. Hava saldırısı sonrası meydana gelen patlamanın sesi Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu.



  12.00  


BBC'NİN İDDİASI : ABD öncülüğündeki koalisyon hava kuvvetleri, Kobani'deki IŞİD mevzilerine şimdiye kadar en yoğun bombardımanı gerçekleştirdi. Hava operasyonu, IŞİD'in Kobani'deki ilerleyişini durdurdu.

Bölgedeki gazeteciler çatışmaların devam ettiğini ancak IŞİD'in ilerleyişinin durduğunu bildiriyor.
kobani-hava-saldirisi-f-16.jpg
YPG komutanı Meysa Abdo da yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin 'en etkili saldırıları gerçekleştirdiğini' teyit etti ve "Şimdiye kadar böyle etkili bir şekilde vursalardı IŞİD kente yaklaşıp bu düzeyde tahribat yapamazdı" dedi.


  11.45  

Birleşmiş Milletler'in Suriye temsilcisi Staffan de Mistura bir açıklama yaparak, "Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadele konusunda ciddiysek Kobani'ye yardım etmeliyiz. Sınırın neredeyse tümünü IŞİD'in kontrol etmesi Türkiye'yi de tehlikeye sokar" dedi.


  11.30  

Kürtler için hayati öneme sahip olan Kobani en kanlı savaşlardan birine sahne oluyor. IŞİD iki cepheden birden başlattığı saldırılarda kent merkezine 2 bayrak dikmiş durumda. O bayraklar hala indirilebilmiş değil.

Dün Kobani merkezine doğudan girmeye çalışan IŞİD'in yoğun çatışmaların ve hava operasyonlarının ardından saldırıları güneye kaydırdığı öğrenildi. IŞİD militanları Kobani'yi batı, güney ve doğudan kuşattılar.


10.30

KOBANİ BİLANÇOSU :

Londra merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Eylül ortasından bu yana, Kobani'de yarısından fazlası cihatçı savaşçılar olan en az 412 kişinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık 160 bin Suriyeli sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı.



10.00  

IŞİD ile PYD'nin silahlı kanadı YPG güçleri arasında Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kasabası Kobani'de (Aynul Arab) süren çatışmalar gece boyu kentin doğusunda yoğunlaştı. Kobani'nin doğusundaki Kani Arap Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'nde devam eden çatışmaların ardından IŞİD Mıştenur Tepesi'nde bir miktar daha ilerledi.

Gece boyu devam eden yoğun çatışmaların ardından sabah saatlerinde ise Kobani'de yer yer ve zaman zaman silah sesleri duyuluyor.

  KARAYILAN'DAN TÜRKİYE İDDİASI 

KOBANİ'deki IŞİD kuşatması giderek ağırlaşırken Kandil'den Türkiye gündemini sarsan bir iddia geldi. Murat Karayılan Kobani için Türkiye'nin bir koridor sözü verdiğini öne sürdü. Peki neyin nesi bu koridor, Türkiye böyle bir söz verdi mi?

KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan, terör örgütüne yakın bazı haber ajanslarına yaptığı açıklamada Kobani kuşatmasıyla ilgili olarak Türkiye'yi suçladı. PYD lideri Salih Müslim'in Ankara'da yaptığı görüşmelerde Kobani ile Serakaniye hattında koridor açılacağı sözü verildiği; ancak Türkiye'nin bu söze tutmadığını iddia etti.

Salih Müslim, 4 Ekim'de Türkiye'ye gelmiş ve bazı aracılar vasıtasıyla hükümet yetkilileriyle görüşmüştü. Müslim, Türkiye'deki görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada Ankara ile pekçok konuda görüş birliğine vardıklarını söylemişti.

KORİDOR SÖZÜ VERİLDİ İDDİASI

Karayılan, bu görüşmeden önce de Müslim ile Ankara arasında bir başka temas daha olduğunu ve yine bazı sözler verilip tutulmadığını söyledi:

-"Bizim duyduğumuza göre bundan iki hafta önce de PYD lideri Salih Müslim’e verilen sözler vardı ancak onlar yerine getirilmedi."

Karayılan, o sözlerden birinin de Serekaniye'den Kobani'ye koridor açılması olduğunu belirtti:

-"15 gündür Serêkaniyê'den Kobanê'ye koridor açma sözünü verip yerine getirmeme tutumu, bir ambargo ve kuşatma tutumudur. Beklenti yaratıyor ama pratikleştirmiyor ve imha edilmesine zemin hazırlıyor."

KARAYILAN : PAZARLIK YOK

Murat Karayılan, koridor açılması sözü karşılığında herhangi bir pazarlığın yapılmadığını belirtti.

-"Bizim bildiğimiz kadarıyla herhangi bir pazarlık yapılmamıştır. Böyle bir şey söz konusu değildir; bu, Türk basınının uydurmasıdır. Ayrıca PYD'ye rejimle arasına mesafe koyması şartının dayatıldığını belirtiyorlar; bu da doğru değildir."

Murat Karayılan, verilen sözün neden yerine getirilmediğine ilişkin olarak da şu ifadeleri kullandı.

-"Ya devlet içinde bir ikilik var ya da tamamen Kobanê direnişini durdurmak için oyalama usulüyle psikolojik savaş taktiklerini uyguluyorlardır."

PKK'NIN İSTEDİĞİ KORİDOR

O koridorun önemi Karayılan'ın sözünü ettiği ve yaklaşık 180 kilometre uzunluğundaki koridor PYD'nin kontrolünde bulunan ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin hemen karşısında yer alan Serekaniye'den (Rasulayn) başlıyor.

Ancak, Kobani'ye kadar uzanan koridor üzerinde çok sayıda köy ve IŞİD'in denetiminde olan bir ilçe var: Akçakale'nin karşısında yer alan Tel Abyad. Koalisyon uçaklarının da hedef aldığı Tel Abyad'da IŞİD hakimiyeti sürüyor. Bu nedenle, koridorun Suriye içinde açılması zor görünüyor. Bu noktada da, koridorun, sınırın Türkiye tarafından açılması ihtimali akla geliyor. Bir başka ifadeyle böyle bir koridor, askeri açıdan çözümü imkansız görünen bir engelin Türkiye coğrafyası üzerinden aşılması anlamına geliyor. Ancak bu ihtimale de Ankara'nın nasıl bakacağı bilinmiyor.

Ankara günlerdir bu konudaki sessizliğini koruyor. Salih Müslim ile yapılan görüşmelerin içeriğine dair hiçbir açıklama yapılmadı. Koridor talebi doğru mu, Türkiye buna evet dedi mi, demişse ne karşılığında dedi gibi sorular henüz cevapsız.


  KOBANİ'DE DÜNÜN ÖZETİ  

KESKİN NİŞANCILARLA SAVAŞ

IŞİD ile PKK'nın Suriye'deki kolu YPG arasındaki kanlı kapışmada keskin nişancılar kullanılıyor. Kenti ele geçirmek isteyen IŞİD ile YPG karşılıklı keskin nişancılarla çatışıyor.

IŞİD'in, Meşteno Dağı'na konuşlandırdığı tank ve toplarla ilçeye saldırdığı ve ilçenin güneydoğu bölgesinde de çatışmaların sokak aralarında devam ettiği öğrenildi.

kobane-son-dakika.jpg

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Kobani'deki IŞİD hedeflerini bombaladığı kaydedildi.

IŞİD'E ŞOK : 50 ÖLÜ

Kobani'de (Ayn el Arap) bir binaya yerleştirilen patlayıcının patlatılması sonucu 50'ye yakın IŞİD üyesinin öldüğü haberleri geldi.

Muhalif Rakka Devrimciler komutanlarından Ebu Seyf, ilçenin güneydoğu bölgesinde bir binaya yerleştirilen patlayıcının uzaktan kumandayla patlatıldığını belirterek, "Olayda, 50'ye yakın IŞİD üyesi hayatını kaybetti. Kurduğumuz tuzaklarla IŞİD'in ilçede ilerleyişini bir nebze durdurduk. Bunun yanında bölgede terör örgütüne ait bir tankı imha ettik" dedi.

KOBANİ SON DURUM HARİTASI


Adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD; eğer Kobani'yi ele geçirirse, Suriye-Türkiye sınırında 'uzun bir hattı'' kontrol altına almış olacak.

kobani-son-durum-haritasi.jpg

IŞİD ile YPG arasındaki Kobani savaşında son durumu gösteren harita

TÜRKİYE SINIRINDA ALARM


Çatışmalar nedeniyle sınır hattının Türkiye tarafında güvenlik önlemleri artırıldı. Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki tepedeki tank ve zırhlı araçların bekleyişi sürüyor. Tepede yaklaşık 20 askeri araç konuşlanmış durumda. Güvenlik güçleri de çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle 'can güvenliği' olmadığı gerekçesiyle sivil araç ve vatandaşların Yumurtalık kavşağının ilerisine geçmesine izin vermedi. Ayrıca zırhlı araçların sınır hattı boyunca devriye gezdiği gözlendi.

ERDOĞAN : KOBANİ DÜŞMEK ÜZERE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kobani'nin 'düşmek üzere'' olduğunu, sadece havadan bombalamakla 'bu terörün' sonlandırılamayacağını belirterek, ''Kara harekatında bu görevi ifa edenlerle iş birliği kurulmadıkça hava saldırıyla bu iş çözülmez'' dedi.

Erdoğan, Kobani'deki durumla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Şu anda Kobani düştü, düşüyor. Üç şey istedik. Bir, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi lazım. İki, o bölgeye paralel güvenli bölge ilan edilmesi lazım. Ve eğit donat anlayışıyla Suriye'de ve Irak'ta orada ılımlı muhalif kesimin hem eğitilmesi hem donatılması lazım."

SALİH MÜSLİM : TÜRKİYE TELEFONLARIMA ÇIKMIYOR

BBC'ye konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise, Türkiye'nin kendisine Ankara'da "destek sözü" verip tutmadığını söyledi. Müslim, "Türkiye'deki yetkililer telefonlarıma yanıt vermiyor" dedi.

kobane-haritasi-işid-ve-ypg.jpgKobane'deki son durumla ilgili BBC'nin yayınladığı IŞİD VE YPG güçlerinin konumlarını gösteren harita.

ULUSLARARASI ARENADA NELER OLUYOR?

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Kobani için harekete geçme zamanı olduğunu söyledi ve gerekli adımların atılması konusunda Ankara ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Fabius, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüklerini Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da akşam saatlerinde konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile konuyla ilgili görüşeceğini belirtti.


HÜKÜMETTEN KOBANİ AÇIKLAMASI

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Şehir merkezlerinde insanlarımızın huzurunu kaçırmaya yönelik her türlü şiddet eylemi ve Vandalizme karşı kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceği çok iyi bilinmelidir" dedi.

TÜRKİYE'NİN BİR ŞEY YAPMADIĞI YALAN

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Kobani konusunda Türkiye'nin hiçbir şey yapmadığı büyük bir yalandır. Türkiye insani zeminde yapılabilecek ne varsa yapmaya çalışmaktadır" dedi.