BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,75
ALTIN 2.425,39
HABER /  MEDYA

'Kürtlerin ayağı hep gazda ama fren yok'

Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, Habertürk'te katıldığı canlı yayında Kobani'yle ilgili açıklamalarında yeniden patlak veren Hizbullah-PKK çatışmalarıyla ilgil kritik açıklamalarda bulundu.

Abone ol

INTERNETHABER.COM

Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, Habertürk'te katıldığı canlı yayında Kobani'deki son durumla ilgili değerlendirmesinde, son günlerde yaşanan Kobani gösterilerini ve Kürt hareketinin Kobani'deki durumdan nasıl etkilendiğini değerlendirdi.


PKK -HİZBULLAH ARASINDAKİ 3. ŞAHISLAR... 

Çakır, özellikle son dönemde PKK ve Hizbullah arasındaki ateşin yeniden canlandığının altını çizdiği açıklamasında ilgi çeken en önemli detaylardan biri ise 'PKK- Hizbullah arasındaki gerginliği hortlatan 3. şahıslar' açıklaması oldu.

Kürt hareketinin sokaktaki tavrını ve çözüm sürecinin Kobani'deki durumdan nasıl etkilendiğini Çakır, şöyle açıkladı:

"KÜRT HAREKETİ KENDİSİNİ ÇOK KOLAY ÖRGÜTLEYEBİLİYOR AMA..."


"Kürtler sokağa, barajın kapakları açılmış gibi döküldü; denetimsiz sokağa çıkış gerçekleşti. Kürt hareketi kendisini çok kolay örgütleyebiliyor ama ayağı hep gazda freni yok.

Bir çok insan da tedirgin. Demirtaş yaptığı açıklamayla toparlamaya calışsa da ne kadar etkili oldu bilmiyorum.

Hizbullah ile çatışma tekrar başladı, çok anlaşılmaz... Arada sırada tekrar ortaya çıkacakmış gibi görünen Hizbullah-PKK gerginliği hortladı. Durup dururken Hizbullah ve PKK'nın tekrar çatışıyo olmasında 3. şahısların etkili olduğunu düşünüyorum. Eskiden beri süren bir kan davası, ateşkes oldu ama savaş hali hep sürdü. Bunların arasındaki gerginlik gitti geldi, bir türlü eşik geçilmedi. Sonunda bir kıvılcım oldu ve bu eşiği açtılar. Bu kanlı çatışmanın her ikisine de hayrı yok."

"KOBANİ DÜŞMEYECEK"

Kobani'nin düşmeyeceğini dile getiren Çakır, Türkiye'nin Kobani'ye yardım etmesi gerektiğini zira Kürt hareketinin en önemli kozunun Kobani olduğunu, Kobani kurtarılırsa çözüm sürecinin 'başını alıp gideceğini' ifade etti.

İşte Çakır'ın çözüm süreci ve Kobani'yle ilgili o sözleri:

"Kürt sorununu çözmemeyen hiç bir siyasi iktidar kalıcı olamaz. Kürt hareketini muhattap almadan Öcalan'ı muhattap almadan, olmaz. Kobani kurtarılırsa çözüm süreci alır başını gider.

'Kobani düşer, biter, yanar gider kül olur' bunlara inanmıyorum. Ne kobani düşer ne çözüm süreci biter.

Türkiye'nin sadece geri adım atmamasından vazgeçmesi, çizgilerini değiştirmesi gerek. Uluslararası baska güçlerin, Mesela Barzani'nin açıkladığı güçlerin, Fransa'nın yardımlarının Türkiye tarafından "koridor" yoluyla yardım Kobani'ye iletilmesi çok önemli. Örneğin; Erbil yardım etmek istiyor Kobani'ye ama Türkiye buna yanaşmıyor."