BIST 9.916
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır son dakika 10 kişi nasıl öldü?

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'daki Kobani protestolarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'daki protesto gösterilerinde 10 kişinin öldüğünü 45 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Eker, olaylarla ilgili 30 kişinin bugün sabaha karşı gözaltına alındığını söyledi.

Eker, ayrıca ölenlerin büyük kısmının çatışma sonrası doğrudan ateş açılarak öldüğünü belirtti. Ölenlerden 8'inin PKK'lıların açtığı ateş sonucu öldüğü iddia ediliyor.

PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H yaptığı açıklamada Hizbullah'ın uzantısı Hüda-Par üyelerinin infaz edilmesi çağrısında bulundu.

Kameralar karşısına geçen Eker, Diyarbakır'da yaşanan olaylarla ilgili şunları söyledi:

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KARARI BU AKŞAM DEĞERLENDİRİLECEK

Tabi dün akşam saatlerinde ben Diyarbakır'a geldim. Sayın valimiz, güvenlikle ilgili gerek emniyet müdürümüz, jandarma komutanımız onlarla sabaha kadar süren toplantılar değerlendirmeler yaptık ve Diyarbakır ilimizde sükûnetin sağlanması, can ve mal güvenliğinin sağlanması için de 22.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Halen yasak uygulanıyor.

Sokağa çıkma yasağını arkadaşlarımız bu akşam değerlendirecekler. Ona göre tekrar gözden geçirilecek. İnşallah devam etmesi gerekmeyecek bir sükûnet olur ve hayat normale döner. Tabi bizim ilk çağrımız bütün vatandaşlarımızın kesinlikle sokağa çıkma yasağına uyması yönünde. Amacımız bu şehirde yaşayan bir milyon insanın can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır.

SOSYAL MEDYADA DÖNEN BİLGİLERİN ÇOĞU GERÇEK DIŞI

Sosyal medya üzerinden enformatik kirlilik oluşturuluyor. Gerek hükümete dönük tamamen yalan tamamen gerçek dışı isnatlarla vatandaşlar kışkırtılmaya çalışılıyor. Buna karşı vatandaşlarımızın dikkatli olmasını özellikle istiyorum. Çünkü sosyal medyada dönen bilgilerin çoğu gerçek dışı. maksatlı ve kaos yaratmaya dönük doğru değil hiçbirisi. Tıpkı Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin IŞİD'le ilgili politikası hakkında söylenenlerin doğru olmadığı gibi. Halk galeyana getiriliyor. Bunu vatandaşlarımızın bilgisine sunmak istiyorum.

PKK SİLAH KULLANMAYA TEŞVİK EDİYOR

Tabi ki halkı silah kullanmaya bölücü örgüt maalesef, silah kullanmaya da teşvik ediyor, kışkırtıyor. Bunu da kınadığımızı vatandaşlarımızın buna itimat etmemelerini arzu ediyoruz.

KÜRDÜN DÜKKANINI YAĞMALAMAK

Kürt kardeşlerimiz, IŞİD Kobani'de Kürtleri katlediyor, buna reaksiyon gösteren anlayış Diyarbakır'da bir başka Kürdün dükkanını yağmalamak, onun canını kast etmek ile böyle bir akıl tutulması yaşanıyor.

AKIL TUTULMASI

Bir akıl tutulması daha var. Savaş ortamlarında bile sağlık görevlilerine ve ambulanslara zarar verilmezken, dün Diyarbakır'da ambulanslar dahil olmak üzere sağlıkla ilgili görevli arkadaşlar da ambulanslara zarar verildi. Ya camları kırıldı ya ateşe verildi. Dört sağlıkla ilgili araç tahrip edildi. Bu tabi bir akıl tutulmasıdır.

ÖLENLERİN ÖNEMLİ KISMI KURŞUNLA DOĞRUDAN ATEŞ AÇILARAK ÖLDÜRÜLMÜŞ

Şimdi otopsisi henüz devam edenler var. İki tane vatandaşla ilgili tabi bu derneğe saldırılar söz konusu . Orada ölümler var. Onların otopsi raporları netleşince açıklama yapılır. Ama hayatını kaybeden 10 kişinin önemli bir kısmı sayıca kurşunla ya çatışmada ölmüş ya da doğrudan ateş açılmış. Zaten derneğe saldırma söz konusu. Biraz olay o saldırı sonrası ölümlerin artması söz konusu.

SAĞDUYU ÇAĞRISI

 Bizim de amacımız bu tür çatışmaların kavgaların büyümemesi. Herkesin öfkesini şiddet duygusunu bir yana bırakmamız, olayları büyütmeyecek bir tarzda tutum sergilemesidir. İnşallah bu çağrı yerini bulur. Sağ duyu şehrimize hakim olur. Biz devlet olarak şu anda şehirde asayişin sağlanması yönünde kuvvetlerimiz duruma hakim. Ama vatandaşımıza da hem sokağa çıkma yasağı konusunda hem de meseleye sağduyuyla yaklaşım, özellikle sorumluluk durumundaki mevkiindeki gerek STK başkanları, gerek siyasi partiler, milletvekilleri ve belediye başkanları sorumlu bir dil kullanmaları, halkı kışkırtacak dil ve kelime kullanmaktan özellikle sakınmalarını tavsiye ediyorum. Bu şehrin huzuru için bu gerekli.

KAOS LOBİSİ

Burada kaos lobisi var. Bunu bilelim. Bunun hedefi Türkiye'de özellikle bölgede 30 yıldır unutulan, son 2 yıldır hatırlanan barış ve huzur içerisinde yaşama duygusunu sabote etme, bu ortamı zehirlemektir. Çözüm sürecini zehirleme teşebbüsü var. Bunu kaos lobisi düzenliyor.

ZİL TAKIP OYNAYACAKLAR

Türkiye'de huzuru barışı tesis edecek milli birlik ve beraberlik projesini hayata geçirecek, çözüm sürecini kalıcı bir barışa dönüştürecek bir uygulama içerisindeyiz. Buna zarar vermeye, zehirlemeye çalışanlara da bu fırsatı vermeyeceğiz. Birinci hedef bu. Bunu yapmaya kalkışıyorlar, çalışıyorlar. Tabi zil takıp oynayacaklar."

8'İNİ PKK'LILAR ÖLDÜRDÜ

Sabah saatlerinde açıklama yapan vatandaşların sosyal medyada verilen bilgiler itibar etmemesini isteyen Eker, sözlerine şöyle devam etmişti: "Aileler, olaylara katılan çocuklarına sahip çıkmalı. Gösterilerde 8 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi yaralandı. Ölümlerin hiçbirisi güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu gerçekleşmemiştir. Tamamı göstericilerin çıkardığı şiddet olaylarında yaşamını yitirmiştir" 

Öte yandan Türkiye gazetesi yazarı Yıldıray Oğur, olaylara ilişkin ilginç bir tweet paylaştı.

screen-shot-2014-10-08-at-2.47.50-pm.png

HÜDA-PAR'DAN AÇIKLAMA

Diyarbakır'daki HÜDA-Par bürolarına yapılan saldırıları PKK'nin gençlik yapılanması YDG-H twitter hesabında üstlendi.

Hüda-Par genel Başkan Yardımcısı Bahattin Temel, onlarca yaralının yanı sıra dört veya beş kişinin de bu saldırılar nedeniyle hayatını kaybetiğini, Kürdistan kamuoyu ve siyasi oluşumlarının sorumluluğunu bilerek, kardeş kavgasını engellemesi gerektiğini söyledi.

FECİ ŞEKİLDE ÖLDÜRDÜLER

IŞİD’in Kobani’de düzenlediği kuşatmayı protesto eden kişilerin Diyarbakır’da Hüda Par üyesi olduğu bir genci feci şekilde öldürdüğü iddia ediliyor. Söz konusu kişinin ürperten cenaze görüntüsü twitter'da paylaşılıyor.

YDG-H: GÖRÜLDÜĞÜ YERDE İNFAZ EDİN

screen-shot-2014-10-08-at-2.54.03-pm.png